27 / 04 / 2024

Kemerburgaz'daki su kaynakları kirlendi mi

Kemerburgaz'daki su kaynakları kirlendi mi

 Ekolojik Enerji A.şž"den yapılan açıklamada, tesislerinden çıkan atık suların toprağa verilmesi nedeniyle Hamidiye Suları"nın Kemerburgaz"daki kaynağının kirlendiğine dair basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.



Yazılı açıklamada, şirketin atıktan enerji kazanımı için 'gazlaştırma prosesi' uyguladığı, atıkların, çevre ve Orman Bakanlığınca yayımlanan 'Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik'e uygun olarak yakılmaksızın katıdan gaz faza ileri bir teknoloji ile dönüştürüldüğü belirtildi. Söz konusu işlemin çevre ve insan sağlığına uygun olarak atıkların bertaraf edilmesini sağladığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
               
'Basında yer alan haberlerde tesisimizden çıkan atık suların toprağa verildiği ve Hamidiye su kaynağının bu yüzden kirlendiği gibi haksız ithamlar yer almaktadır. Gazlaştırma Prosesi, su kirliliğine neden olmayan bir teknolojidir. Atıkların gazlaştırılmasıyla elde edilen yapay gaz, doğal gaza benzer şekilde elektrik ve proses ısısı üretiminde kullanılabilmektedir. Tüm ölçümleri yönetmeliklerde verilen sınır değerlerin çok altındadır. Nitekim basında çıkan bu bilgilerin doğru olmadığı Hamidiye A.şž tarafından basın açıklamasıyla duyurulmuştur.
               
şžirketimiz, çevre ve Orman Bakanlığından almış olduğu lisans ve izinlerle faaliyette bulunmaktadır. Tesisimiz Orman Bakanlığından alınan izinle kurulmuş ve bu izne uygun enerji üretim tesisi olarak inşa edilmiştir. Faaliyetlerini de bu tahsise uygun olarak yürütmektedir. Nitekim İstanbul Büyükşehir Belediyesinin onayladığı 1/5000"lik nazım imar planında tehlikeli atıklardan gazlaştırma metodu ile enerji üretim tesisi olarak yer almaktadır. Orman Genel Müdürlüğü oluruyla 1/1000 ölçekli uygulama imar planı için 29 Aralık 2008 tarihinde Eyüp Belediyesine müracaat edilmesine ve ilgili belediyenin görevi olmasına rağmen yasal süresi içerisinde 1/1000"lik planları yapmamıştır. ilgili belediyenin yasadan kaynaklanan görevini yerine getirmesi için yasal yollara müracaat edilmiştir. Mahkeme süreci devem etmektedir. Konu yargıya intikal ettiği için daha detaylı bir açıklama yapmayı bu aşamada uygun bulmuyoruz.'
A.A


Geri Dön