Sektörel

Kent merkezlerine ucuz konutlar geliyor!

Gayrimenkul sektöründe konut kredi faizleri ve ekonomik koşullardan kaynaklı olarak konut fiyatları eskisi gibi hızlı artmıyor. Genç patronlar ise ucuz konut için merkeze geliyor.


Dünya Gazetesi yazarlarından Leyla İlhan bugünkü köşesinde ''geçen yıl evlerimizin yüzde 40’ı peşin satıldı'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, Leyla İlhan'ın yazısı.. 

 

Gayrimenkul sektöründe artan konut kredi faizleri ve ekonomik koşullardan dolayı konut fiyatları eskisi gibi hızlı artmıyor. Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum’un da açıklamaları konutta fiyatın dip seviyeye geldiğini gösteriyor. Ancak bu dönemde konut fiyatları düşük olsa da banka kredisiyle konut aldığınızda faizden dolayı fiyatlar yükselebiliyor. Bunun önüne geçmek için şirketler kendi bünyelerinde düşük peşinat ve 84 aya kadar sıfır faizli satış imkanları sunuyor. Fakat vadesi uzayan bu süreçlerde fiyatlar yükselebiliyor. Bundan dolayı peşin alımlar alıcılara en dipten fiyattan konut alma imkanı sunuyor diyebiliriz. Çünkü birçok firma peşin alımlar için lansman indirimine ek olarak, birde peşin alımda indirim imkanı sunuyor. İkisi birleştiğinde projelerde yüzde 30’a varan bir indirim almak sözkonusu olabiliyor. Bundan dolayı peşin alımların toplam satışlar içindeki payının neredeyse yüzde 40’lara çıktığı söyleniyor.

 

Genç patronlar ucuz konut için merkeze geliyor
Artık dünyada ki kent merkezlerinde olduğu gibi İstanbul’un kent merkezi de çok çekici. Kriz dönemlerinde dahi alıcısı olan bu merkezlerde yaşamak ise yüksek fiyatlar nedeniyle pek kolay değil. Çünkü günün ihtiyaçlarına yönelik çözüm sunan yeni projelere yüksek fiyatları nedeniyle ulaşmak zorlaşırken, deprem riski altındaki eski binalar da neredeyse yeni binalara yakın fiyatlarla kiralanıp satılıyor. Bundan dolayı birçok kişi daha uygun fiyata hem otopark hem de sosyal alan sunan kentin çeperlerindeki yeni binalara kaymak zorunda kaldı.

 

Ancak gidenlerin çoğunun işi merkezde olunca akıllar hep merkezdeki evlerde kaldı. İşte bu açığı fark eden genç inşaat firmaları merkeze geldi. Kent merkezlerindeki eski binaları alarak parsel bazlı projeler yapan bu firmalar, insanların önemli bir kısmının talep ettiği uygun fiyatlara bu evleri sattılar. Sadece 1+1 daireler yapmadılar, ailelere uygun daireler de yaptılar. Mesela Nef bu anlamda İstanbul’da bu işi en başarıyla yapan firmalardan biri oldu. İstanbul’un merkezi yerlerinde 100-200 konutlu projeler yapıp bunları kısa sürede satması şirketin büyüme sürecinde önemli rol oynadı.Bugün artık bu alanda çalışan çok fazla firma var. Hatta büyüme süreçlerini sadece kent merkezli olarak tutanlar da var. Bunlardan biri de Mint, Haliç ve Boğaz hattındaki kent merkezinde projeler yapıyor. Bu projelerinde fiyatları da mümkün oldukça 700 bin TL’lerin altında tutmaya çalışıyor. Yine Altınbaş Gayrimenkulde bu alanı görüp rotasını buraya kaydıranlardan. Bunun gibi yöneticilerinin genç olduğu çok sayıda şirket olduğunu söylemek mümkün.


Kentsel dönüşümü cazip kılan unsurlardan biri de harç muafiyeti. Bundan dolayı çok sayıda kentsel dönüşüm projesi başlamıştı. Fakat harç muafiyetine rağmen bu harcın son 1 yıldan bu yana çeşitli adlarla yine kentsel dönüşüm projelerinden alındığı belirtiliyor. Son dönemlerde konuşulanlara göre bu harç muafiyeti yeniden geri geliyor. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yaptığı son açıklamalar da bunu destekler nitelikte.