Eğitim

Kent Solar'dan üç HES'e 6.6 milyon dolar teklif!

Elektrik Üretim A.Ş, 52 akarsu santralını 19 farklı grupta özelleştiriyor

21 Mayıs'a kadar sürecek olan ihalelerin ilki dün gerçekleştirildi. Yıllık toplam üretim hacmi 3 milyon kilovatsaat olan İznik-Dereköy, İnegöl-Cerrah, M. Kemalpaşa-Suuçtu hidroelektrik santrallarının (HES) nihai pazarlık görüşmeleri yapıldı.

İhaleye 22 firma ön teklif verdi. Ardından 7 şirketin katılımıyla 5.3 milyon dolardan açılan ihalede en yüksek teklif, 6.6 milyon dolarla Kent Solar şirketinden geldi. İzinlerin alınmasının ardından devir işlemlerin en kısa sürede gerçekleşmesi bekleniyor.

Kent Solar Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kutlucan ihale sonrası yaptığı açıklamada, 2 yılda 4 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ve kurulu gücü 4 megavata çıkaracaklarını söyledi. Şirket ayrıca güneş enerjisi alanında da iki ayrı 40 megavatlık santral kurmayı planlıyor. Bu arada Kent Solar, üçüncü grup için de teklif verdi.

Kayaköy'e ilgi
Nehir santralı özelleştirmelerinde gözler, bugün yapılacak Kütahya Kayaköy'deki 2.5 megavat (MW) kurulu güçteki santralın pazarlıklarında olacak. Çünkü yatırımcılar en çok bu santrale ilgi gösterdi. Kayaköy'ün tam 88 talibi var. İhaleye teklif veren yatırımcılardan biri, Milliyet'e yaptığı açıklamada, bu projeye ilginin yüksek olmasının sebebini şöyle açıkladı:
"Kaynak suyu olduğu için her ay düzenli çalışan bir santral. Ağustos, eylül aylarında biraz su azalıyor. Ayrıca çok eski bir santral olmasına rağmen bakımlı. Yılda ortalama 8-10 milyon kilovat/saat elektrik üretimi yapıyor." 
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İlk HES'e en yüksek teklifi Kent Solar verdi

Elektrik Üretim AŞ'ye ait 19 gruba ayrılan, 52 adet santralin nihai pazarlık görüşmeleri dün başladı. İlk grupta yer alan İznik-Dereköy, İnegöl-Cerrah ve M. Kemalpaşa-Suuçtu hidroelektrik santrallerinin (HES) en yüksek teklif 6.6 milyon dolarla Kent Solar Elektrik Üretim'den geldi. Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ihaleye 22 firma katıldı. Nihai pazarlık görüşmesinde önce kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda en yüksek teklif 3.6 milyon dolar oldu. 3 tur olarak yapılan elemeli yazılı turların ilkinde rakam 4 milyon 265 bin dolara çıktı ve 5 firma elendi. Açık artırmanın beşinci turunda ise Sargın İnşaat Makina firması çekilirken, Kent Solar Elektrik Üretim 6 milyon 600 bin dolar teklifiyle nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi veren şirket oldu. ÖİB Başkan Vekili Aksu, ihalenin teknik olarak tamamlandığını, ilgili kuruluşların uygun görüşü alındıktan sonra sonucun Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) onayına sunulacağını bildirdi. ÖYK'nın sonucu onaylaması halinde santrallerin işletme hakkı 49 yıllığına en yüksek teklif sahibine devredilecek.

4 MİLYON $ YATIRIM YAPACAK
Kent Solar Elektrik Üretim Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kutlucan, 1 MW'nin altında kurulu kapasitesi olan üç santral için önümüzdeki 2 yılda 4 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ve kurulu gücü 4 MW'ye çıkarmayı öngördüklerini bildirdi. Kutlucan, güneş enerjisi konusunda projeleri olduğunu, 2 ayrı 40 MW'lik bir güneş santrali kurmayı planladıklarını ifade etti. İnşaat, çimento, matbaacılık alanında faaliyet gösteren ve Bursa'daki Kent adındaki gazeteyi çıkaran Kent Solar, EÜAŞ'ın 19 grubu içinde yer alan 3. grup için de teklif verdi.

SIRADA 88 TEKLİF GELEN KAYAKÖY VAR
ÖİB, 19 gruptan kalan 15 grubun nihai pazarlık görüşmesi 21 Mayıs'a kadar sürecek. Kalan üç gruptan 8. grupta yer alan Dere, İvriz; 11'inci grupta yer alan Değirmendere, Karaçay, Kuzuculu ve 12. gruptaki Koyulhisar, Ladik-Büyükkızoğlu'nun nihai pazarlık görüşmelerinin tarihi, işlemlerin tamamlanmasına bağlı olarak belirlenecek. "İşletme hakkı" yöntemiyle satılacak santrallerin büyüklüğü yaklaşık 1-60 megavat (MW) arasında. ÖİB, bugün 3. grupta yer alan Kütahya'da bulunan ve kurulu gücü 2 bin 560 MW olan Kayaköy HES'in nihai pazarlık görüşmelerini yapacak. Kayaköy HES için toplam 88 teklif alınmıştı.
Sabah

Kent Solar'dan üç HES'e 6.6 milyon dolar teklif

İznik-Dereköy, İnegöl-Cerrah ve M. Kemalpaşa-Suuçtu hidroelektrik santralları için en yüksek teklif 6.6 milyon dolarla Kent Solar'dan geldi

Elektrik Üretim A.Ş'ne ait İznik-Dereköy, İnegöl-Cerrah ve M. Kemalpaşa-Suuçtu (grup 1) hidroelektrik santrallarının nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 6 milyon 600 bin dolarla Kent Solar Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. verdi.
Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda en yüksek teklif 3 milyon 600 bin dolar oldu.

Önce elemeli tur yapıldı
Daha sonra elemeli yazılı turlara geçildi. 3 tur olarak gerçekleştirilen elemeli yazılı turların ilk turunda en yüksek teklif 4 milyon 265 bin dolar oldu ve 5 firma elendi. İkinci elemeli turda en yüksek teklif ise 4 milyon 825 bin dolar olarak gerçekleşirken, yine 5 firma elendi.
Üçüncü elemeli turda da 5 firma elenirken, kalan 7 firma ile açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 5 milyon 350 bin dolar, artırım aralığı ise 50 bin dolar olarak belirlendi.
Açık artırmanın 3. turunda Dekar Enerji - G Enerji Yatırımları Ortak Girişim Grubu, MGY Uluslararası İnşaat ve Nema Kimya-Espe Ortak Girişim Grubu çekilirken, bu turda en yüksek teklif, 6 milyon 400 bin dolar oldu.
Dördüncü turda ise Ges-En Enerji Elektrik Toptan Dağıtım Sanayi ve Yeşildağ Mağazacılık Dayanıklı Tüketim Malları ve Gıda Ticaret firmaları ihaleden çekilirken, bu turun en yüksek tutarı ise 6 milyon 550 bin dolar oldu.
Açık artırmanın beşinci turunda Sargın İnşaat Makine Sanayi ve Ticaret firması çekilirken, Kent Solar Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret 6 milyon 600 bin dolar teklif verdi. Böylece Kent Solar Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. 6 milyon 600 bin dolarlık ile nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi vermiş oldu.

4 milyon dolarlık yatırım
Kent Solar Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kutlucan ihale sonrası yaptığı açıklamada, 2 yılda 4 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ve kurulu gücü 4 megavata çıkaracaklarını söyledi.

Santralların kapasiteleri
Bu arada, Bursa'daki Grup 1'de yer alan HES'lerin kurulu güçleri ve yıllık üretimleri şöyle:
* İznik Dereköy HES'in, kurulu gücü 0.240 megavat (MW), yıllık üretimi 1.5 milyon kilovatsaat (KWH)
* İngegöl-Cerrah HES'in, kurulu gücü 0.272 MW, yıllık üretimi 800 bin KWH
* Kemalpaşa-Suuçtu HES'in, kurulu gücü 0,472 MW, yıllık üretimi 1 milyon KWH (aa)
Radikal