Kent Haberleri

Kentlerin ve insanların gelişmesi için: Esenler şehir düşünce merkezi!

İstanbul’da kentsel dönüşümün en önemli merkezlerinden biri olan Esenler’de, ilçeye ve şehre dair kalıcı düşünceler ve çözümler üretmek için kurulan Şehir Düşünce Merkezi yaptığı çalışmalarla adından söz ettiriyor...



İstanbul’da kentsel dönüşümün en önemli merkezlerinden biri olan Esenler’de, ilçeye ve şehre dair kalıcı düşünceler ve çözümler üretmek için kurulan Şehir Düşünce Merkezi yaptığı çalışmalarla adından söz ettiriyor.


Esenler Şehir Düşünce Merkezi, kentsel dönüşümün tek başına olmayacağından hareketle, ilçede yaşayan insanlarda şehirlilik olgusu yaratmak, onları kent kültürünün dinamikleri ile tanıştırmak ve aidiyet duygusu oluşturarak, onlara kentli bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor. 


Bünyesinde akademisyenler, teorisyenler ve uygulamacıları barındıran Esenler Şehir Düşünce Merkezi; İnsan ve Mekân, Modernizm ve Mimari, Göç ve Kentleşme, Kent Estetiği, Kent ve Aidiyet, Kent Yönetimi ve Bütüncül Yaklaşım ve İstanbul’da Esenler gibi yaptığı ses getirici atölye çalışmaları ile kent sorunlarına çözüm arıyor.


İstanbul’un göçle kurulan yerleşim alanlarından biri olan ve hızlı bir kentleşme süreci yaşayan Esenler, son yıllarda kentsel dönüşümün merkezlerinden biri oldu. Sahip olduğu lokasyonu ile İstanbul’un en önemli ana arterlerinden ikisinin üzerinde olan ilçe, Esenler Şehir Düşünce Merkezi’nin çalışmalarıyla kentsel dönüşüm sürecinde “şehirlilik” olgusunu ortaya koyarak Esenler’de kentlilik kültürünü oluşturmak için çalışıyor.


Türkiye’de bir ilk


Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirilen Şehir Düşünce Merkezi, hem ülkemizde, hem de dünyada söz konusu alanla ilgili çalışmaları takip etmek, incelemek ve örnek uygulamalardan hareketle bir “ortak akıl” oluşturmak için kuruldu. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun kurgulayıp hayata geçirdiği ve çalışmalarına bizzat katıldığı Şehir Düşünce Merkezi’nin çalışmaları arasında mekân ve insan, mimari ve felsefe, yerel yönetimler, kent estetiği, göç ve kentleşme gibi son derece önemli konular bulunuyor.


Atölye çalışmaları ile şehir sorunlarına çözüm


Esenler Şehir Düşünce Merkezi, kurulduğu 2012 Haziran ayından bu yana; İstanbul'da Esenler, Modernite ve Mimari, Göç ve Kentleşme, Kent Estetiği, Kent ve Aidiyet, Kent Yönetimi ve Bütüncül Yaklaşım, İnsan ve Mekân konulu atölye çalışmaları yaptı. 2013 yılı için planlanan Kent Kültürü, Kentsel Dönüşüm, Kentleşme ve Sosyal Politikalar konulu atölyeler için çalışmalarına devam eden Merkez, bu atölye çalışmaları ile kentin sorunlarına bütüncül çözümler arıyor.


Atölye çalışmalarının yanı sıra, Şehir Düşünce Merkezi ses getiren projelere de imza atıyor.  Esenler ilçe sınırlarında yaşayan yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle irtibata geçmek, onların akademik çalışmalarından, fikirlerinden, görüşlerinden istifade etmek ve ihtiyaç duydukları konularda destek olmak amacıyla kurulan Akademi Esenler de, akademisyenlerin şehirle buluşma noktası oldu.


Anneler üniversiteye


Merkez’in bir diğer önemli projesi Anne Üniversitesi ile hiç üniversite eğitimi almamış annelerin gerçek bir kampüste, akademisyenler tarafından felsefeden sanata, tarihten edebiyata eğitim aldıkları bir uygulama olarak beğeni topluyor.


Başta 11-14 yaş grubu olmak üzere her türlü sosyoekonomik çevreden çocuğun erken yaşlarda üniversite ortamına getirildiği ve merak, motivasyon ve yeteneklerini ortaya koyabildikleri yüksek bir özgüven ortamı sağlayan Çocuk Üniversitesi ise, yaz tatillerinde çocukların entelektüel ve bilimsel gelişimleri sağlanıyor.


Şehre ve içinde yaşayan insana dair yeni ve kalıcı düşünceler üretmek ve bunların hayata geçirilmesi noktasında fikir alış - verişlerinde bulunmak amacıyla Şehir Yazarları ve Akademisyenleri toplantıları düzenleniyor. İlki geçtiğimiz yıl Ekim ayında gerçekleştirilen bu toplantılar, sunduğu kalıcı ve kabul edilebilir çözümler ile her yıl tekrarlarının yapılacağı büyük bir organizasyona dönüşmüş durumda.


Şehir ve Düşünce Dergisi önemli bir boşluğu dolduruyor


Esenler Şehir Düşünce Merkezi 4 ayda bir yayımlanan ve ikinci sayısını çıkardığı Şehir ve Düşünce Dergisi’nde ise birbirinden değerli hocaların makalelerine yer verirken, “İdeal şehir nedir?”, “Şehrin ve şehirlinin hakları nelerdir?” konulu dosya toplantıları ile önemli bir boşluğu dolduruyor.


Merkez ayrıca bugüne kadar yapılan iki atölye çalışmasının sonuçlarını da “Göç, Kentleşme ve Aidiyet Ekseninde Esenler’i Anlamak” ve “Modernite ve Mimari” başlıkları ile kitap olarak yayımladı.