Kentsel altyapı yatırımlarına yeni düzen!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Altyapı Tesislerinin Koordinasyonuna İlişkin Yönetmelik Taslağı hazırlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, yeni sistem ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "Altyapı Tesislerinin Koordinasyonuna İlişkin Yönetmelik Taslağı" hazırladı. Taslak, altyapı tesislerine ait planlama, tasarım, projelendirme, yapım, işletme ve bilgi paylaşımına ait usul ve esasları kapsayacak.
Altyapı Bilgi Sistemi ile altyapı, yerel yönetimler ve diğer hizmet sunucuları tarafından görünecek ve cadde ve sokakların birçok kereler kazılması sonucu yaşanan olumsuzlukların önüne geçilecek.
Kentsel altyapı sistemlerinin etüd, projelendirilme, işletme ve altyapı bilgi sistemi süreçlerinin temel ilke ve esaslarının oluşturulması konularında yaşanan sorunları çözmek için hazırlanan sistem ile altyapı tesisleri konusunda Türkiye için uygulanabilir bir modelin tüm unsurlarıyla tasarlanması ve kurgulanması ile altyapı yatırımları ve hizmetlerinin gerçekleştirilmesinde yaşanan çok başlılığın giderilmesi, proje ve uygulamalarda sistemler arası koordinasyonun sağlanması, veri altyapısının uyumlu ve etkin işletilmesine yönelik standartların oluşturulması, ortaklaştırılması ve uygulama araçlarının geliştirilmesi sağlacak.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, atıksu, içme suyu, yağmur suyu, elektrik, doğalgaz ve telekomünikasyon tesislerinin "kentsel teknik altyapı tesisleri" olarak tanımlandığını belirtti.
Kentsel yaşam kalitesini artırmak istediklerini belirten Öztürk "Hazırlanan taslakla, altyapı hizmetlerinde yaşanması olası mükerrerlikler ve kaynak israfının önlenmesi, altyapıdaki karmaşıklığın giderilmesi, proje ve uygulamalarda sistemler arası koordinasyon ve uygulama birlikteliğinin sağlanmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Sistemin vatandaşlara olan faydalarını anlatan Öztürk, "Yönetmelik taslağıyla, cadde ve sokakların defaatle kazılması sonucu yaşanan olumsuzlukların giderilmesi de amaçlanıyor. Yönetmelik hayata geçirildiğinde altyapı hizmetleri sırasında sistemden her şeyin görünür olması dolayısıyla yapılacak kazılar nedeniyle yol, cadde, sokak ve bulvarlarda sistemlerin zarar görmesi engellenecek. Bunun sonucunda kaynakların etkin, verimli kullanılması sağlanarak, maliyetler azaltılacak ve kaynak israfı önlenecek" dedi.