Emlak Terimleri

Kentsel dönüşüm 2015 kira yardımı!

Kentsel dönüşüm kapsamında anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine kira yardımı yapılıyor. Peki, kentsel dönüşüm 2015 kira yardımı ne kadar?

Kentsel dönüşüm 2015 kira yardımı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Kentsel Dönüşüm projesi gereğince, riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor.


Kentsel dönüşüm kapsamında anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor.


Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır? Kentsel dönüşüm 2015 kira yardımı ne kadardır?


Kentsel dönüşüm kira yardımı ödemeleri..

Nüfusu 300 binin altındaki iller

Nüfusu 300 binin altındaki yerleşim yerlerinde geçen yıl 400 lira olarak uygulananan kira yardımı, 425 liraya yükseltildi.  


Bu kapsamda Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük ve Kilis'te hak sahiplerine aylık 425 lira kira yardımı yapılacak. 


Bu illerde kentsel dönüşümden etkilenen kiracılara da defaten 850 lira yardım yapılacak.  


Nüfusu 300-500 bin arasında değişen iller 

Amasya, Bitlis, Çanakkale, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye ve Düzce'de ise 450 lira olan kira yardımı 480 liraya çıkarıldı. Nüfusu 300-500 bin arasındaki bu illerde kiracılara da defaten 960 lira verilecek. 


Hak sahiplerine 500 lira kira yardımı yapılan 500-750 bin nüfuslu şehirlerde, bu rakam 535 liraya yükseltildi. Bu illerde kiracılara da bir defaya mahsus bin 70 lira yardımda bulunulacak. 


Bu miktardan Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak ve Batman'daki vatandaşlar yararlanacak. 


Nüfusu 750 bin - 2 milyon arası olan iller

Nüfusu 750 binden 2 milyona kadar olan illerde 550 lira olarak uygulanan kira yardımı 590 lira oldu.  


Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'da ev sahiplerine aylık 590 lira kira bedeli, kiracıya ise defaten bin 180 lira ödenecek. 


Nüfusu 2-4 milyon arasındaki iller

Nüfusu 2-4 milyon arasındaki kentlerde, geçen yıl 600 lira olan kira yardımı ise 640 liraya çıkarıldı.  Buna göre, Adana, Antalya, Bursa ve Konya'daki hak sahiplerine aylık 640 lira kira yardımı yapılacak. Kiracılar da defaten bin 280 lira yardım alabilecek.  


Nüfusu 4 milyonun üzerindeki iller

İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de 650 lira olarak ödenen kira yardımı ise 680 liraya çıkarıldı.  


Böylelikle nüfusu 4 milyonun üzerindeki bu 3 büyük ilde hak sahiplerine 680 lira kira yardımında bulunulacak. Kiracılara da defaten bin 360 lira ödeme yapılacak. 


Kira yardımı başvuruları;

-  Uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesine ilişkin karar ve tapu belgesine istinaden ilgili kuruma,


- Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda, riskli yapı tespitine ilişkin rapor ve tapu belgesine istinaden Müdürlüğümüze yapılır.


Kentsel dönüşüm kira yardımı gerekli evraklar..

Malik Başvurusu İçin:

1.      Ek-1 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek) 


2.      Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi 


3.      Konut veya İşyerinin Bağımsız Bölümünü Gösterir Tapu Belgesi Aslı ve Fotokopisi 


Tapu arsa paylı ise; bağımsız birimin kime ait olduğunu gösterir  Emlak  Vergi Beyannamesi (İlgili Belediyeden alınacak, yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü, bağımsız birim numarasını ve bağımsız birimin hisse oranını gösterir olmalı ) veya son 3 aya ait elektrik, su ve doğalgaz faturalarından birinin aslı (son 3 aya ait fatura; malikin adına kayıtlı, açık adres ve bağımsız bölüm numarasını gösterir olmalı) 


4.      Taşınmaza Ait Güncel Tapu Kaydı (yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü) 


5.      Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı) 


6.      Kamu Bankalarına Ait (IBAN) Numarasını Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap) 


Vekâletname ile başvuru yapılacak ise; 


1. Vekâletname ile yapılacak başvurularda vekâletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması


2. Vekaletname aslı ve fotokopisi


3. Vekâletname ile birlikte vekilin kimlik aslı ve fotokopisi



Kentsel dönüşümde 50 soru 50 cevap!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com