Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm akıllı şehirler için bir fırsat!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Haliç Kongre Merkezi'ndeki "4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı"nın (ICSG Istanbul 2016) açılışında, ülkelerin kendilerini yenileme arayışına girdiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, bölücü terör örgütü PKK'nın, bölgede çalışan ekipleri korkutmaya çalıştığını belirterek, "Hiçbir güç, hiçbir terör örgütü, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini ipotek altına alamayacak. AK Parti olarak hep projelerimizle hizmetlerimizle var olduk. Bundan sonra da aynı inanç ve azimle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye'nin yarınlarını kimsenin karartmasına izin vermedik, vermeyeceğiz." dedi. 


Sarı, Haliç Kongre Merkezi'ndeki "4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı"nın (ICSG Istanbul 2016) açılışında, dünyadaki değişime paralel olarak, ülkelerin kendilerini yenileme arayışına girdiğini söyledi.


Bu arayışta en önemli faktörün, kentlerin ve dolayısıyla insanların talepleri olduğunu belirten Sarı, teknolojinin son dönemde çok geliştiğini, insanların, daha modern, rahat ve güzel yaşamlara kavuştuğunu dile getirdi.


Sarı, teknolojinin bu denli ilerlemesinde en büyük faktörün şehirler olduğunu anlatarak, "İnsanların şehirlerde buluşmasıyla teknolojik gelişmelere olan talep arttı. Bu anlamda şehirler, hem sorunların hem de çözümlerin merkezi haline geldi. İnsan ve teknoloji arasında sıkışan ise doğa oldu. Bugün, doğaya riayet etmeden yaşama şansının olmadığını fark eden toplumlar, gelişen dünyada 'öncelik çevre' diyerek projeler üretmeye çalışıyor." diye konuştu.  


Bu kapsamda, hem insan hayatını kolaylaştıran hem çevreyi verimli kullanan hem de sürdürülebilirlik ilkesini benimseyen projelerin hayata geçirilmeye başlandığını vurgulayan Sarı, "Akıllı binalar, akıllı şebekeler, akıllı şehirler de bu planın farklı birer parçası. Bu nedenle, iş gücünün daha verimli kullanıldığı, doğanın maksimumda korunduğu, çöpün dönüştürüldüğü, elektriğin doğal kaynaklarla üretilip yeniden kullanıldığı sistemler için hızla çalışıyoruz." şeklinde konuştu. 


Akıllı şebeke ve akıllı şehir sistemleri


Sarı, doğayı koruyan yapılar yapmak ve çevre ve şehircilik gibi iki temel prensibin ayrılmaz bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.


Akıllı şebeke ve akıllı şehir sistemlerinin, geleceğin cevheri olduğunu dile getiren Sarı, şunları kaydetti:


"Akıllı şehirler, genellikle teknoloji bağlamında değerlendiriliyor. Akıllı şehrin temel felsefesi, çevreyi korumaktır. Akıllı şehir, 'çevre dostu yapılar' anlamına gelir. Bu şehirleri hayata geçirmek ise güçlü bir siyasi irade gerektirir. Bu irade de hükumetimizde mevcuttur. Türkiye'de son 14 yıldır bu iradenin adı AK Parti'dir. Hedefimiz, 2023’e giden yolda, şehirlerimizdeki hayatı, çevre duyarlılığı esasıyla daha da kolaylaştırmak. İstanbul, Ankara, İzmir gibi nüfusu hızla artan şehirlerin çevresini saran ve bulduğu her boşlukta yayılan imarsız yapıların sorumlusunu biliyoruz. Ülkemizin günlük kararlarla yönetildiği zamanlarda, plansızlığın, projesizliğin ve vizyonsuzluğun ürünü olan çarpık şehirleşme sorununu ancak yeni yeni çözmeye başladık. Hiç kimse imarsız yapıları yapan, zor şartlarda hayata tutunma mücadelesi veren insanları suçlamayamaz. Sorumluluk, insanlarımızı sağlıklı konut hakkından mahrum bırakan, bunun için üzerilerine düşenleri yapmayan dönemin yöneticilerindedir. AK Parti hükumetleri planını yaptı, projelerini hazırladı ve 2023 hedeflerini ortaya koydu. Bugün Türkiye’nin 81 vilayetinin şehirleşme sorunlarını çözmenin mücadelesini veriyoruz." 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Akıllı Kentler Stratejisi ve Eylem Planı"nı hazırlamaya başladıklarını belirtti.


Kentsel dönüşümü akıllı şehirler için bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden Sarı, planlamaları yaparken, ülkenin kültürüne, kentin işleyişine göre farklı çözümler üretmek gerektiğinin altını çizdi.


"Akıllı şehirler konusunda standartların belirlenmesine yönelik yasal altyapıyı oluşturuyoruz" diyen Sarı, şöyle devam etti:


"İhtiyaç duyulan stratejileri, uygulama planlarını ve uygulama esaslarını belirliyoruz. İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı, 2023 Yılı Atık Su Arıtımı Eylem Planı, Bütünleşik Kentsel Gelişim Stratejisi, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği, Sürdürülebilir Yeşil Bina ve Yerleşim Alanlarının Temel Değerlendirme Kılavuzu, tamamladığımız çalışmalardan sadece bir kısmı. Yani, akıllı şehirlerin Türkiye'de uygulanması için tüm mevzuat altyapısını tamamlanmıştır. Artık sektörlerimizin temsilcileri, devlet desteği ile çok daha başarılı işler gerçekleştirme fırsatı yakalayabilecekler."


Sarı, atık yönetimi, çevre izleme sistemleri ve kirlilik yönetimiyle ilgili projeleri hayata geçirdiklerini anlatarak, " 2003'te katı atık düzenli depolama tesisi sadece 15 iken, 2015'te bu rakam 81'e ulaştı. Bugün itibariyle bu tesislerle 48,5 milyon vatandaşımıza hizmet veriyoruz. 21 ildeki çöp depolama tesislerinde, 148,5 megavat kapasite ile elektrik enerjisi elde ediliyor. Sürdürülebilir çevre yönetimi anlayışıyla 1500'e yakın atık geri kazanım tesisi kurulmuştur. Akıllı şehirlerin teknolojik altyapısını ve bilgi kanallarını oluşturmak üzere, yazılımı milli olan "Bulut Kent Bilgi Sistemi Projesi"ni hayata geçirdik." ifadelerini kullandı.


"3 Boyutlu Topoğrafya ve Kent Veri Modeli Projesi" sayesinde şehirlerimizin geleceğini planlıyoruz" diyen Sarı, Türkiye'nin mekansal planlama profilini ortaya koyacak "e-Plan Otomasyon Sistemi" kurduklarını kaydetti.


Bakan Sarı, 2019'da atık yönetiminin ekonomiye sağladığı katma değerin 6 milyar liraya, 2023'te ise 10 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini açıklayarak, akıllı şehir hedefi kapsamında şebekelerin de akıllı hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.


Üretimden, tüketiciye kadar bütün şebekelerin uzaktan ve izlenebilir hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Sarı, bunun için de akıllı şebekeye geçişin zorunlu olduğunu dile getirdi.


Sarı, projeleri titizlikle hayata geçirirken, birilerinin de kendilerini engellemek istediğini aktararak, "Örneğin Suriçi projemiz... Dünyanın konuştuğu akıllı şehirleri tartışırken, birileri ise mühendislerimizi, ustalarımızı, işçilerimizi memurlarımızı tehdit etmekle meşgul. dedi. 





İstanbul Valisi Şahin'in konuşması


İstanbul Valisi Vasip Şahin de insanoğlunun refah seviyesi arttıkça, enerji, enerji arttıkça da refah seviyesinin arttığını belirtti.


İnsanlığın tam bitme noktasına geldiği yerlerde Allah’ın karşısına yeni imkanlar çıkardığını aktaran Şahin, şöyle devam etti: “Gezegenimiz hala çok büyük enerji imkanlarına sahip. İnsanlığın gelişmesi için enerjiyi verimli şekilde kullanmak zorundayız. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak zorundayız. Elimizden gelenin en iyisi yaparsak, Allah başka imkanlar sunacaktır. İstanbul enerjinin çok kullanıldığı bir kent. Sanayi, turizm, yüksek nüfus nedeniyle Türkiye’deki enerji miktarının en çok kullanıldığı yer. Belediyemiz bu konuda ciddi çalışmalar içinde. Biz de bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.”




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş...


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yerleşim yerlerinde insanların tüm ihtiyaçlarını karşılamak için bilim ve teknolojinin çok iyi kullanılması gerektiğini söyledi.


Teknolojiyi kullanırken, çevreyi de düşünmek zorunda olduklarını anlatan Topbaş, “Çok daha aktif ve gezegeni düşünen çalışmalar yapmalıyız. Belediye olarak, teknolojiyi en iyi kullanan, akıllı altyapılar için çalışıyoruz. Bir yerde teknolojik gelişme varsa, hemen ekiplerimizi oraya gönderiyoruz. Küçülen dünyada tüm gelişmeleri yakınan takip etmek ve insanlara sunmak zorundayız.” şeklinde konuştu.


Topbaş, teknolojinin çok hızla değiştiğini dile getirerek, şunları aktardı:


“Altyapıyı buna göre düzenlememiz gerekiyor. Bu konuda çok ciddi adımlar attık. Kentimizde bu sistemleri çok etkin şekilde kullanıyoruz. Büyük şehirlerde günlük hareketlilik çok artıyor. Bu yerlerde şehir nüfusunu 3 katı hareketlilik oluyor. İstanbul’da günlük hareketlilik 28,5 milyona erişti. Bu rakam gelecekte 50 milyonlara erişecek. Buna uygun sistemler kurmak, bu ihtiyaçları karşılamak zorundayız.” 


AA


Haber PR Ajansı tarafından şu şekilde servis edildi


T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı; “Teknolojinin bu denli hızlı ilerlemesinde en büyük faktör şehirler. İnsanların şehirlerde buluşmasıyla teknolojik gelişmelere talep arttı. Bu anlamda şehirler hem sorunların hem de çözümlerin merkezi haline geldi. İnsan ve teknoloji arasında sıkışan ise maalesef doğa oldu. İnsan hayatını kolaylaştıran ve çevreyi verimli kullanan hem de sürdürülebilirlik ilkesini benimseyen projeler birer birer hayata geçirilmeye çalışılıyor. Akıllı binalar, akıllı şebekeler, akıllı şehirler de bu planın farklı birer parçası. Bu nedenle iş gücünün daha verimli kullanıldığı, doğanın maksimum da korunduğu, çöpün dönüştürüldüğü elektriğin doğal kaynaklarla üretilip yeniden kullanıldığı sistemler için hızla çalışıyoruz. Akıllı şehirlerin Türkiye’de uygulanabilmesi için tüm mevzuat alt yapısı tamamlanmıştır.


ENERJİDE EN BÜYÜK SORUN “DEPOLAYAMAMAK”

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun; “Akıllı trafikten bahsediyoruz, insansız araçlardan, kendi başına giden kendi başına park edebilen teknolojilerden bahsediyoruz. Dolayısıyla akıllı enerji akıllı yönetim bir gerekliliktir. Hayatımızın her alanına girdi. Yenilenebilir enerji ile kastettiğimiz parayı, zamanı, mekanı, sistemi çok iyi yönetmek. Skala sistemi ile biz nereden, ne zaman ve ne kadar enerji ihtiyacımız olduğunu ortaya koyabilirsek doğru zamanda doğru enerjiyi verimli şekilde kullanabiliriz. Enerjide en büyük sorunumuz depolayamamak. Suyu, gıdayı depolayabiliyoruz ama enerjiyi depolayamıyoruz. Enerjiyi ürettiğimiz an ya anında tüketeceğiz ya toprağa vereceğiz ya da üretimden vazgeçeceğiz.


ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNE “150 MİLYON BÜTÇE AYIRDIK”

T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz; “Ülkemizde de diğer ülkelerde olduğu gibi elektrik şebekelerimizin santrallerinde üretilen elektrik enerjisinin tüketim noktasına ulaştırılması esas görevidir. Bir benzetme yapmak gerekirse bunu tek yönlü bir yol olarak düşünebiliriz. Geldiğimiz noktada artan rekabet, verimlilik arayışları küçük ölçekli üretim ünitelerinin hızla gelişmesi gibi birçok nedenden ötürü tek yönlü trafik akışı artık yetersiz kaldı. İşte bu sebeple çift yönlü trafik akışının sağlanmasının yolu akıllı şebekelerden geçiyor. Üretici ve tüketici arasında iletişim yeteneğine sahip akıllı şebekeler enerji vizyonumuz açısından çok önemli. Çünkü akıllı şebekeler kullanıcılara daha fazla verimlilik ve güvenilirlik sağlıyor. Daha da önemlisi talep tarafının aktif olarak piyasaya dahil olması ile kaliteli ve düşük maliyetli enerji üretimini mümkün kılıyor. EPDK olarak yaptığımız çalışmalara değinecek olursam; özellikle vurgulamak isterim ki tüm elektrik dağıtım şirketlerinin akıllı şebeke yapısını kurmalarını istiyoruz. Bunu sağlamak için de önemli adımlar attık, atmaya da devam ediyoruz. Elektrik dağıtım şirketlerinin vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermesi için akıllı şebeke kurmalarını sağlayacak mevzuat düzenlemelerini yaptık. Elektrik dağıtım şirketleri için 2016-2020 uygulama dönemi için yaklaşık 150 milyon liralık Ar-Ge bütçesi ve 1 milyar liralık şebeke işletim sistemi yatırımları planladık. Biz Türkiye'nin bir teknoloji çöplüğüne dönmesini istemiyoruz. Bu yüzden akıllı şebeke yatırımlarında çok dikkatli adım atıyoruz.

2050’DE 7 MİLYAR İNSAN ŞEHİRLERDE YAŞAYACAK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş; Bugün şehirler birer inovasyon merkezleri. Şehirlerde sürücüsüz metrolar var, hızlı trenleri çok daha hızlı hale getirecek çalışmalar yapılıyor. Tabi bunu yaparken de çevre etkilerini de düşünmek zorunda olduğumuzu unutmamalıyız. Dünya nüfusunun 7 milyar olduğu 2050 yılında bunun 9 milyara ulaşacağı öngörüldüğünde %70’i şehirlerde yaşayacak 7 milyar insanın yaşayacağı düşünülürse çok daha aktif çalışmalar yapmalıyız. Özellikle kentlerde yoğunluğun yaşandığı alanlarda yaşam standardını yükseltmek adına teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya, alt yapı sistemlerini kurmaya çalışmak zorundayız. İstanbul’da günlük hareketlilik 28, 5 milyona ulaştı. Yakın gelecekte şehrin nüfusunun 3 katına 50 milyonu geçecek. Biz bunun önüne geçmek bu sistemleri kurgulamak, bu ihtiyaçları karşılamak zorundayız. Bu hareketlilik kaçınılmaz. İnsanlar daha hızlı yaşamaya alıştı.


İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan; Akıllı şebekeler enerji sektörünün dönüşümünde öncelik arz ediyor. Hep birlikte akıllı şebekelerin yenilenebilir enerji sistemleriyle daha iyi entegre olmasının ve karbon emisyonlarını azaltmanın yollarını bulabiliriz. Dünyanın fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçtiği bu dönemde, inovasyon, teknoloji ve iklim değişikliği ile mücadele büyük önem arz ediyor. Türk enerji sektörü de teknolojiyle birlikte gelişiyor ve Türkiye-İsveç ilişkisinin kültürel bağları geçmişe dayanıyor. Ekonomisi giderek gelişen Türkiye'de İsveçli şirketler iş yapmaktan büyük memnuniyet duyuyor. Enerji sektörünün dönüşümü bizim daha da geliştirmemiz ve gelişimini sürdürmemiz gereken bir konu. Bu noktada da akıllı şebekeler büyük önem arz ediyor.


MEGA ŞEHİR SAYISI 28’E ULAŞTI

Viyana Şehircilik Bakanı Dr. Michael Ludwig; Viyana Avusturya içinde bağımsız bir yönetim olmakla birlikte akıllı şehirlere oldukça yatırım yapan bir ülke. 1990 yıllarında dünya çapında 10 kadar mega şehir varken 2015 yılında ise bu sayı 28’e ulaştı. Öngörülere göre bu sayının 2030 yılında 41 mega şehire ulaşması bekleniyor. Akılı şehirler kavramı şehirlerin karşı karşıya kaldıkları, birçok zorluğu çözmek için oldukça önemli. İnsanların yaşam kalitelerini idame ettirmeliyiz. Viyana’nın akıllı şehirler bağlamında önceliği budur. Sosyal konu ve alt yapı çalışmalarında bu görülüyor. Viyana ve Fedaral Hükümet Başkanlığı arasında bir mütakabat imzalandı. Viyana böylece akıllı şehirler içerisinde Avrupa’da marka şehir haline gelmeyi hedefliyor. İklimin korunması bizim için de çok önemli. Akıllı şehir, akıllı konut projelerimiz devam ediyor. Viyana 200.000 konuta sahip. Bu noktada vatandaşlarımıza kira yardımı da yapıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bir şehircilik projemiz Avrupa’nın en önemli konut projelerinden biri. Ulaştırma, alt yapı, yayalar için yürüyüş yolları, yeşil alanları bölgeyi cazip kılıyor. Gerçekleştirilen bu kongrenin akıllı şebekeler ve şehirler alanında küresel zorlukların analiz edilmesi açısından çok faydalı olacağına inanıyorum.


UGETAM ve ICSG Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç; Hızla gelişmekte olan ülkemizin 2003 yılından beri yakaladığı başarılı büyümeyi devam ettirebilmesi için kesintisiz ve ucuz enerjiye ihtiyacı var. Arz ve talep arasındaki dengenin mümkün olan en alt seviyede olması hem enerji tasarrufunu sağlayıp dışa bağımlılığı azaltacak hem de ülkemizin kalkınmasını daha da hızlandıracak. Enerji tasarrufunu sürdürülebilir hale getirebilmek için sistemlere entegre olabilecek akıllı şebekeler ve şehirler ile durum analizi yapılıp, otomatik ölçüm sistemleri ile enerji kesintilerini önleyerek aşırı yük ve arıza durumlarının kontrol altında alınmasıyla şebeke güvenilirliğini sağlayarak ve ayrıca yönetilemeyen izlenemeyen tüketimleri ve enerji kayıplarını kontrol altına almak mümkün olacak. Bu kongrede akıllı şebeke ve şehirlerin sağlayacağı sosyal faydalardan akıllı şebeke ve şehirlerin tasarımları, standartları, güvenlikleri çok geniş alanı kapsayacak konular 5 ayrı salonda konusunun uzmanı 180 kişi tarafından bilimsel bildirili oturumlarla, panellerle özel oturumlarla iki gün boyunca tartışılacak. Ayrıca 150 stantta ürün ve faaliyetler sizlere sunulacaktır. ISCG kongre fuarı 3. Yılında dünya fuarlar listesine girmeyi başarmıştır.


İki gün sürecek etkinlikler kapsamında; Elektrik Marketinde Teşvikler, Düzenlemeler ve Fiyatlandırma, Akıllı Şebekelerde Veri Analizi ve Şehirler Oturumu, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akıllı Teknokentler, Osb'ler ve Kampüs Üniversiteler, Akıllı Şebekelerde Güç Kalitesi Problemlerine Ab İle Ortak Çözümler, Akıllı Şebekelerde Teknolojik Çözümler Ve Geleceğe Yatırım, Akıllı Elektrik Dağıtım Şebekeleri, Akıllı Gaz Dağıtım Şebekeleri ve Akıllı Şebekelerde Değişen Kullanıcı Eğilimleri konu başlıklarında oturumlar düzenlenecek. Bu kapsamda Obama’nın Enerji Baş Danışmanı John McDonald “her yönüyle dünyada akıllı şebekeler ve şehirlerin mevcut durumu ve geleceği” hakkında son gelişmeleri duyurmak için ICSG İstanbul ’a katılacak…



Haber İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden UGETAM’ın sponsorları arasında olduğu kongreye Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan, Avusturya Viyana Eyaleti Şehircilik Bakanı Michael Ludwig, İstanbul Valisi Vasip Şahin, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ile 50’nin üzerinde ülkeden 5 bin sektör temsilcisi katıldı.


Kongrenin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyanın hızla şehirleştiğini, bilim ve teknolojinin de büyük bir hızla geliştiğini belirterek, gezegenimizin geleceğinin konuşulması açısından kongreyi çok önemsediğini söyledi.


Şehirlerin hızla gelişmesi nedeniyle insanoğlunun şehirlerin altyapısında bilim ve teknolojiyi çok fazla kullanmak zorunda kaldığını kentlerin bir inovasyon merkezine dönüştüğünü dile getiren Başkan Kadir Topbaş, “Şimdi akıllı evler, akıllı altyapılar, insansız metro araçları ve hızlı trenler var. Bütün bu yatırımları yaparken çevreye etkilerini de beraberinde düşünmek zorundayız. Dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyar olacağını ve 7 milyarının şehirlerde yaşayacağını düşünürsek çok daha çevreci çalışmalar yapmak zorundayız” dedi.


İBB ve UCLG Başkanı olarak şehirlerde teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Bilim ve teknoloji o kadar çok gelişti ki artık çalışmalarda insan gücü yerine akıllı sistemler tercih ediliyor. 2-3 yıl önce yaptığınız çalışmanın bile güncellenmesi ya da yenilenmesi gerekiyor. Böyle bir süreçte şehrin altyapısını buna göre düzenlemek zorundasınız. İBB olarak, akıllı trafik ve ulaşım sistemlerinden başka birçok alana kadar akıllı şehircilik konusunda çok önemli adımlar attık. Dünyanın neresinde bir teknolojik gelişme varsa ekiplerimizi anında oraya gönderiyoruz. Daha dün genel sekreterim ve genel sekreter yardımcım gördüğüm yeni çalışmaları incelemek üzere gittikleri Singapur’dan geldiler. İBB olarak teknolojiyi en iyi katip eden ve en iyi uygulan belediyelerin başında geliyoruz.”


İnsanların daha hızlı yaşadığını ve bunun sonucunda İstanbul’da günlük hareketliliğin 28,5 milyona eriştiğini ve yakın gelecekte şehir nüfusunun 3 katı olan 50 milyona erişeceğini Topbaş, ihtiyaçları karşılamak için şehrin bütün altyapı sistemlerini buna göre kurgulamak zorunda olduklarını söyledi.


“Halkın beklentilerini önceden hissetmek gerektiği ve hatta talep gelmeden çözüm aranması gerektiği hususunun yerel yöneticiler olarak üzerinde hassasiyetle duruyoruz ve bütün belediyelere bunu tavsiye ediyoruz” diyen Topbaş, aksi taktirde yerel yönetimlerin başarılı olmadığını, halkın yaptırmış olduğunu belirtti. İstanbul’da Türkiye ve dünyaya örnek olan bir belediyecilik modeli geliştirdiklerini aktaran Topbaş, göreve ilk geldiğinde İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi’ni kurarak İstanbul’u çevre illeri de dikkate alarak ulaşımdan, altyapıya ve ekolojiye kadar 14 ayrı departmanda inceleyerek planlamalar yaptıklarını hatırlattı.


Kongrenin yerel yönetimlere önemli katkılar sunacağına inandığını ifade eden Topbaş, belediyelerin çok şeffaf olarak bilgi ve deneyim paylaşımında bulunduğunu ve bunun kazanımlarını yaşadıklarını söyledi. Topbaş, İstanbul’da üniversitelerle birlikte hareket ederek hizmetlerimizde çok ileri teknolojiyi kullandıklarını da sözlerine ekledi.


Toplantıda daha sonra konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise, akıllı şehirler için çeşitli alanlarda çalışmalarımızı başlattıklarını ve Türkiye’de aklı şehirlerle ilgili yasal mevzuatı tamamladıklarını ve akıllı şehirler kurmak için çalışmalar başlattıklarını söyledi.


Kentsel dönüşümü akıllı şehirler için bir şans olarak gördüklerini, ancak dönüşümde şehirlerin kültürünü de ihmal etmeyeceklerini ifade eden Sarı, atık yönetimi ve akıllı şebekeler konusunda da ciddi yatırımlar yaptıklarını kaydetti.


Sarı, “Bir proje yaparken çevresel faktörleri ve akıllı şehircilik faktörlerini çok iyi şekilde değerlendiriyoruz. Bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı ve sorunların masaya yatırıldığı kongrenin ortaya çok iyi bir sinerji çıkartacağına inanıyoruz” diye konuştu.


İki gün sürecek kongrede akıllı şehirler için yenilikçi uygulamalar ve örnek çalışmalar, enerji yönetim ve izleme sistemleri, akıllı şehirler ve şebekelerde enerji üretim ve depolama sistemleri, enerji tüketim teknikleri, akıllı şebekelerin ve şehirlerin korunması arızası onarımı bakımı ile akıllı ulaşım sistemleri gibi konular global yöneticiler tarafından tartışılacak. Ayrıca 150 firmanın standında yeni teknolojiler sunulacak. 


İBB






Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


SABAH Medya Grubu'nun ana sponsor olduğu, Haliç Kongre Merkezi'ndeki "4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı"nın (ICSG Istanbul 2016) açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, daha tasarruflu şehirler için eylem planı hazırlığı başlattıklarını söyledi. Eylem planının içinde İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı, 2023 Yılı Atık Su Arıtımı Eylem Planı, gibi bölümlerin olduğunu vurgulayan Sarı, "Bu konu başlıkları tamamladığımız çalışmalardan sadece bir kısmı. Akıllı şehirlerin Türkiye'de uygulanması için tüm mevzuat altyapısını tamamlandı" dedi.


EPDK DÜZENLEME YAPTI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da, tek yönlü elektrik taşıyan şebekelerin yerini, çift yönlü elektrik akışı sağlayan şebekelerin alması gerektiğini, bunun da akıllı şebekelerden geçtiğini söyledi. Yılmaz, "Bunun için elektrik dağıtım şirketlerinin vatandaşlara daha etkin hizmet vermesi için gerekli mevzuat düzenlemelerini yaptık" diye konuştu.



Sabah



Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Kadir Topbaş: Büyükşehirlerde şehir nüfusunun 3 katı hareketlilik oluyor. İstanbul’da günlük hareketlilik 28.5 milyon. Gelecekte 50 milyonlara erişecek


Haliç Kongre Merkezi’ndeki “4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı” nın açılışı (ICSG Istanbul 2016), Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın da katılımıyla gerçekleşti. Dünyadaki değişime paralel olarak, ülkelerin kendilerini yenileme arayışına girdiğini belirten Bakan Sarı, teknolojinin bu denli ilerlemesinde en büyük faktörün şehirler olduğunu anlattı.

Hem insan hayatını kolaylaştıran hem çevreyi verimli kullanan hem de sürdürülebilirlik ilkesini benimseyen projelerin hayata geçirilmeye başlandığını vurgulayan Sarı, “Akıllı binalar, akıllı şebekeler, akıllı şehirler de bu planın farklı birer parçası. Bu nedenle, iş gücünün daha verimli kullanıldığı, doğanın maksimumda korunduğu, çöpün dönüştürüldüğü, elektriğin doğal kaynaklarla üretilip yeniden kullanıldığı sistemler için hızla çalışıyoruz” dedi.

Doğayı koruyan yapılar yapmak ve çevre ve şehircilik gibi iki temel prensibin ayrılmaz bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Sarı, akıllı şebeke ve akıllı şehir sistemlerinin, geleceğin cevheri olduğunu dile getirdi.

ENERJİ İMKÂNLARI

İstanbul Valisi Vasip Şahin de insanoğlunun refah seviyesi arttıkça enerji, enerji arttıkça da refah seviyesinin arttığını belirtti. Şahin, “Gezegenimiz hâlâ çok büyük enerji imkânlarına sahip. İnsanlığın gelişmesi için enerjiyi verimli şekilde kullanmak zorundayız. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak zorundayız” dedi.

AKILLI ALTYAPILAR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yerleşim yerlerinde insanların tüm ihtiyaçlarını karşılamak için bilim ve teknolojinin çok iyi kullanılması gerektiğini söyledi.

Teknolojiyi kullanırken, çevreyi de düşünmek zorunda olduklarını anlatan Topbaş, “Çok daha aktif ve gezegeni düşünen çalışmalar yapmalıyız. Belediye olarak, teknolojiyi en iyi kullanan, akıllı altyapılar için çalışıyoruz. Teknoloji çok hızla değişiyor. Altyapıyı buna göre düzenlememiz gerekiyor. Bu konuda çok ciddi adımlar attık. Kentimizde bu sistemleri çok etkin şekilde kullanıyoruz. Büyük şehirlerde günlük hareketlilik çok artıyor. Bu yerlerde şehir nüfusunun 3 katı hareketlilik oluyor. İstanbul’da günlük hareketlilik 28.5 milyona erişti. Bu rakam gelecekte 50 milyonlara erişecek. Buna uygun sistemler kurmak, bu ihtiyaçları karşılamak zorundayız” şeklinde konuştu.



Habertürk