Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm ana plan dahilinde yapılmalı!

Adana İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Halil Çağdaş Kaya, Adana'da yapılan kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kaya, kentsel dönüşümün ana plan dahilinde yapılması gerektiğini ileri sürdü.

5 Ocak Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Halil Çağdaş Kaya, Adana'da yapılan kentsel dönüşüme değinerek ''Kentte hali hazırda startı verilecek olan veya proje aşamasında olan otuz üç tane bölge var. Kentsel dönüşümün aslında ana plan dahilinde yapılması gerekirdi. Ancak her belediye kendi kafasına göre kentsel dönüşüm alanları ilan etti. Bu alanların birbirleriyle bağlantısı yok sonuçta bunun ulaşım planı ve alt yapı planı yapılarak çözülmesi gerekiyordu. Her bir alan üzerinde değerlendirecek olursak maalesef dönüşümün yapılacak alan üzerindeki hak sahibi vatandaşın haberi yok.  Vatandaşlar belediyelere müracaat ediyorlar ve doğru düzgün cevap alamıyorlar. Örnek verecek olursak kişinin 100 metre arsası var ve bunun üzerinde 3 katlı binası var siz oraya kentsel dönüşüm yaparken 'Sana 80 metre karelik daire verelim birde bana borçlan' diyorsun'' ifadelerini kullandı.


BÜYÜK HAK KAYIPLARI ORTAYA ÇIKMIŞ OLUYOR


Adana İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Halil Çağdaş Kaya ayrıca, ''Anlayacağınız hem adamın arsasını alıyorsun yetmiyor üç katlı binasını da alıyorsun.  Böylelikle ortaya çok büyük hak kayıpları ortaya çıkmış oluyor. Belediyelerin bu sorunu bir şekilde çözmesi gerekiyor. İkincisi ise vatandaşı kentsel dönüşüm yapacaksın diye alıyorsun yerinden yurdundan. Vatandaş belki de orada doğdu büyüdü ya da bir kuşak o bölgede yaşamış. Yüz yıldır orada oturan vatandaşı oradan çıkartıyorsun 'Biz burada kentsel dönüşüm yapacağız senide şuraya gönderiyoruz' diyorsun. Yani anılarını, çocukluğunu, komşuluğunu bir çırpıda bitirmiş oluyorsun. Geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı TMMOB' bağlı odaları bu konuyla ilgili fikirlerimizi almak için çağırdı. Bu inşallah iyi bir başlangıç olur ve başka toplantılar da yaparak ilerleme kaydederiz.'' diye konuştu.


ADANALI MÜTEAHHİTLER YAPMALIYDI


Yapılan kentsel dönüşümün aslında Adanalı Müteahhitler tarafından yapılmasının kente katkı sağlayacağını da belirten Başkan Kaya, ''Son derece yanlış bir uygulama, biz yerel seçimleri öncesi belediye başkanlığına aday olan isimlere hep şunu söyledik 'Kentsel dönüşüm yaptığınız zaman Müteahhitliğini TOKİ'den ziyade yerel Müteahhitler yapsın ve ekonomiye yansıması Adana içerisinde kalsın' dedik.  Ancak bizim söylediklerimiz söylemden öteye gidemiyor maalesef. Şu anda halen kentsel dönüşüm projeleri TOKİ marifetiyle çözülmeye çalışılıyor'' şeklinde konuştu.


AVM YAPAMAZLAR


5 Ocak Stadyumu ile ilgili tartışmalar hakkında da konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Halil Çağdaş Kaya ''Şehrin göbeğinde yeşil alan, spor alanı kalması gerekiyor. Zaten oda olarak bu yüzden karşı çıkmıştık, halka açık bir kent meydanı da yapılabilir. Yani betonlaşma bir yapılaşmanın olmadığı bir proje yapılabilir. Şuan oraya bir AVM yapamazlar ama plan değişikliği olursa oda olarak bizim tavrımız yine net olur. Yine gerekli çalışmayı yapar ve dava açar bu işin karşısında dururuz'' dedi.


20 YILDA YAPILAN BİNALAR ÇOK DAHA GÜVENLİ


Yeni yapılan binaların depreme daha dayanıklı olduğunu belirten Başkan Kaya ''1997 yılında deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkında bir yönetmelik çıktı. O yönetmeliğin çıkmasıyla betonarme yapılaşmalarıyla ilgili bazı esaslar değişmiş oldu ve iyileştirildi. 90 yıllarda hazır beton biliyorsunuz yaygınlaşmaya başladı. Eskiden inşaatlarda betonu ustalar hazırlıyordu, usta harcı karardı. Şimdi beton daha standart bir halde santralden çıkıp inşaat yerine götürülüp uygulanıyor. 2000'li yıllardan sonra yapı denetim ivme kazandı, bununla ilgili kanun çıktıktan sonra binalar denetlenmeye başlandı. Ne kadar yapı denetimde aksaklıkların olduğu söylense de bu yasayla inşaatlar biraz daha kontrol altına alındı. Dolayısıyla da gerek taşıyıcı sistem anlamında olsun gerek projenin kontrolü açısından binalar daha güvenli yapılıyor.  Ondan dolayı Adana'da son 20 yılda yapılan binalar eskilere göre çok daha güvenli'' diye konuştu.


AĞIR İLERLİYOR


Kentte inşaat sektörüne de değinen Başkan Halil Çağdaş Kaya, ''Adana'da inşaat sektörü özellikle yeni alanların imara açılmaması ile birlikte biraz ağır ilerliyor. Ancak şu anlama gelmesin yeni alanların imara açılması gerektiğini de söylemiyoruz. Şu anda daha çok eski yapıların ve riskli yapıların olduğu yerlerde dönüşüm yapılarak yeni binalar yapılıyor. Özelikle de  Seyhan'da bu şekilde ilerliyor. Son zamanlarda Sarıçam'da da inşaat sektöründe gözle görülür bir hareketlilik var diyebiliriz'' dedi.


YOĞUNLUK FAZLA ARTMAMALI


Adana İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Halil Çağdaş Kaya, yoğunluğun artmamasına dikkat çekerek ''Şehir plancısı tarafından bir plan yapılırken yoğunluklar belirlenir. Nere de konut alanı, nerede yeşil alan şeklinde plan dahilinde yoğunluk verilir. Bizler 1.2 yoğunluğun üstüne çıkılmamasını temenni ederiz çünkü daha fazla peyzaj alanı ve daha fazla yeşil alan kalmış oluyor. Yoğunluk arttıkça rantta artmış oluyor, yoğunluk azaldığı zaman rant azalıyor ve daha yaşanabilir konutlar üretmiş oluyoruz'' şeklinde konuştu.



Serden ÇEVİK/5 Ocak