Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm bina restorasyonu değildir!

Kentsel dönüşün projelerinin kamuoyu ile iyi paylaşılması gerektiğini söyleyen Balıkesir Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, ilçede çöküntü alanı ilan ettikleri alanlar olduğunu buralara ruhsat vermediklerini açıkladı.

Kentsel dönüşün projelerinin kamuoyu ile iyi paylaşılması gerektiğini söyleyen Balıkesir Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, ilçede çöküntü alanı ilan ettikleri alanlar olduğunu buralara ruhsat vermediklerini açıkladı. Başkan Yılmaz, kentsel dönüşümün kazançlı olursa cazip olacağını hatırlatarak “Kentsel dönüşümde ortada kazan kazan projeleri olmalı” dedi. 


Balıkesir Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 2015 çalışma yılını değerlendirdiği basın kentsel dönüşümle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Belediye Başkan Yardımcıları Yusuf Hocaoğlu, Yasin Sağay, Mürsel Sabancı ve müdürlerin katıldığı toplantıda ilçede birçok alanı çöküntü alanı ilan ettiklerini duyuran Yılmaz, buralara ruhsatta vermediklerini söyledi. Balıkesir’deki bina bazında yapılan kentsel dönüşüm için bekleyin uyarısı yapan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, özetle şunları söyledi.“Balıkesir’de de kentsel dönüşümle ilgili projeleri bir bütünlük içerisinde yapmak gerekiyor. Kentsel dönüşüm binasal restorasyon demek değil. Van depreminden sonra devlet belli konularda önceden almış olduğu kararları güncelledi. Biz herşeyi birden düzeltmek için bekleyeceğimize bina sağlamlığını yitirmiş binaları tek tek düzeltelim dedi. İstanbul gibi şehir merekzindeki çoğu yerde her binanın kendi değeri çok yüksek. Ada bazında değil de bina bazına düşürdüler. Kentsel dönüşümde devlet; eğer eski bir binayı yıkıp yenisini yapıyorsan ben senden KDV almayacağım, otopark parası almayacağım, belediyeler de harç parası almayacak dedi. KDV yüzde 18, belediyenin aldığı diğer harçlar da yüzde 5. Beş katlı bir binayı yıkıp yapan adam yüzde 22 ucuz maliyetle yapıyor. Bu da müteahhidin talep ettiği kar aslında. Müteahhit de mülk sahibine ben bu binayı yapayım hepinize eşit hak vereyim diyor. O yüzde 22 garka talip olup binasal restorasyon oluyor. Yani kentsel dönüşüm bir bütünü kapsamalı. Okulları, sağlık ocaklarını iyi planlamamız gerekiyor. Yani bir bölgenin tamamını kapsama alanına sokmamız gerekiyor. Burada biz ada bazlı kararı kendimiz verebiliyoruz. Mahalledeki yükseklikleri ve bina şekillerine biz Büyükşehirler beraber karar vermek zorundayız. Adanın içindeki değişikliklere tek başımıza karar verebiliyoruz. Bu kararları verirken süreç içinde bütün bu projelerin sağlam olabilmesi için yine Büyükşehir ile beraber meclisimizde herkesin kararıyla beraber ada bazlı yetkimizi Büyükşehir’e verdik. Oranın kararıyla şehri planlıyoruz ve şu andaki kentsel dönüşüm projelerinin hepsini Büyükşehir yapıyor. Bizim bu noktada nereleri proje kapsamı içerisine alıyorsunuz dediğinizde; plan notları şu anda planlanıyor.


ÇÖKÜNTÜ ALANLARINI İLAN ETTİK


Biz Akıncılar, Gümüşçeşme, Sakarya, Çay Deresi, Aygören, Karaoğlan mahallelerindeki yeni yıkılıp yapılan binalara yasal olarak buraları çöküntü alanı ilan ettik diyoruz. Bina yıkıp yapmak konusunda aceleci olmayın; biz burada rezervliyiz dedik. Eğer önceden ruhsatı aldıysa adama 10-20 gün sonra buradaki projeler ortaya çıktığında sen de yıkmak isteyeceksin diyoruz. Yani sen razı olmadıktan sonra yıkılma ihtimali düşük. Çünkü kamu yararı bu konutlarda çok geçerli değil. Kentsel dönüşüm projelerinde herkesin mutabık olması gerekiyor. Ortada kazan-kazan projelerinin olması gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Çöküntü alanı ilan ettiğimiz yerlerde insanlar şu anda zaten ruhsat verilmiyor. Binalarını yıkıp yapma ile ilgili bu projelerini bekliyorlar. Bunlar da 2016’nın son çeyreğinde veya 2017’de askıya çıkacak. İtirazlar olmazsa kesinleşecek ve şehirde hızlı bir kentsel dönüşüm müteahhitler tarafından gerçekleşecek. Yani şehirdeki tüm değişiklikler yerel müteahhitler tarafından yapılacak. Biz sadece projesini yapacağız. Ne zaman işlerine geliyorsa, nasıl yapmak istiyorlarsa yeni kurallara göre yapacak. Bina sahibi ayrıca yeri kadar kira desteği alacak. Biz proje yapmıyoruz sadece altyapıyı hazırlıyoruz. Arsa boşmuş gibi hayal edip adalara bölüyoruz. Üstündeki sahipleri anlaşacak, müteahhit gelip yapacak. Biz hiç karışmayacağız. Ama yaptığımız şey herkese kazanç olacak. Şehirde belirli ana arterler hariç her yerde bu planı yapacağız, askıya çıkartacağız. Bizim binalarımızın büyük çoğunluğu depreme dayanıklı olmayan binalar.”



İlkan TOPRAK/Yeni Haber Gazetesi