Kentsel dönüşüm binalarıyla akıllı şehirler yaratılacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm binaların depreme karşı hazır hale getirilmesinin yanında, akıllı şehirler yaratılmasını da sağlayacağını ve çalışmaların birkaç ay içinde şekilleneceğini belirtti.
Kentsel dönüşüm binaların depreme karşı hazır hale getirilmesinin yanında, akıllı şehirler yaratılmasını da sağlayacak. Bu yöndeki çalışmaların birkaç ay içinde şekilleneceğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “İnsan yaşamına en uygun akıllı şehirler yaparak önümüzdeki 100 yılı kurtarmak istiyoruz” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteklediği, bu yıl 5 incisi gerçekleştirilen Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı (ICSG 2017) başladı. İtalya’nın partner ülke olduğu ICSG İstanbul 2017 Kongre ve Fuarı’nda 40’tan fazla ülkeden katılımcı yer aldı.
Kongre’de konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 1999 depreminden sonra yapılan binaların çoğunun sağlam ancak yönetmelikten önce yapılan binaların en az yüzde 50’sinin depreme dayanıksız olduğunu belirtti. Olası depreme karşı bir an önce hazırlık yapılması gerektiğini dile getiren Özhaseki, “Önümüzdeki bu zorlu süreci bir fırsata dönüştürebiliriz. Bir taraftan tabii ki depreme dayanıklı binalar yapacağız, bir taraftan da insan yaşamına en uygun akıllı şehirler yaparak önümüzdeki 100 yılı kurtarmak istiyoruz. Bu çalışmalar her halde birkaç ay içerisinde şekillenir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Türkiye’nin enerji ihtiyacı da her yıl yüzde 5 oranında artıyor. Bu da enerjiye yollarının çeşitlendirilmesi ihtiyacını doğuruyor. Bunun sadece yerli kaynaklarla değil, yabancı yatırımlarla da karşılanacağını kaydeden İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Ama istiyoruz ki yapılan yatırımlar Türkiye’de üretilen ve Türk malı ürünler olsun. Hiç olmazsa asgari belli bir oranda bunun yerli üretimle yapılması lazım. Hiç olmazsa asgari belli bir oranda bunun yerli üretimle yapılması lazım. Aksi takdirde ülke olarak dışa bağımlılığımız devam edecektir. Hiçbir ülke enerji alanında dışa bağımlı bir politika sürdüremez. Dolayısıyla bu noktada da biz yabancı yatırımcıları, ülkemizde de yatırımlar yapmaya ve üretim gerçekleştirmeye davet ediyoruz” dedi.
Enerji, haberleşme, ulaşım ve şehirleşmenin akıllı sistemlerle birbirine bağlanması gerektiğini vurgulayan ICSG İstanbul 2017 Kongre Yönetim Kurulu Başkanı Haşan Köktaş da, “Bu kongrede, akıllı şebekelerin ve şehirlerin sağlayacağı, sosyal faydalar, akıllı şehirlerin tasarımları ve standartları, siber güvenlikleri gibi çok geniş alanı kapsayacak konular, konusunun uzmanı 150 kişi tarafından, 3 gün boyunca çok geniş şekilde tartışılacak. Ayrıca 318 stantta ürün ve faaliyetler sergilenecek” diye konuştu.
İtalyan Büyükelçisi Luigi Mattiolo ise fuarda İtalya ve Türk işbirliklerinin güçlendirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Mattiolo şu şekilde konuştu:
“İtalyan firmaları yenilenebilir enerji kaynaklarını çok fazla kullanıyor. Bu alan çoğunlukla güneş enerjisinden oluşuyor. Dolayısıyla öncelikle İtalyan firmalarının fuardaki amacı, Türk kuramlarına ve operatörlerine yenilenebilir ve alternatif enerji alanında yeni teknolojileri anlatmak olacak.”
Dünya