Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm evlerdeki yatak odası sayısını azalttı!

Nielsen'in MOSDER için yaptığı araştırmaya göre evlerde yatak odası takımı bulunurluğu yüzde 76'ya düştü. MOSDER bunun nedeninin, kentsel dönüşümle dairelerin küçülmesi olarak belirtti.

Teknoloji merakı ve giderek artan sosyal medya düşkünlüğü evde kullanılan mobilyaların tasarımına da yansıdı. Havalimanı, otel lobisi gibi alanlarında talep gören şarj üniteli ve internete bağlı mobilyalar evlere girmeye başladı. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan, tüketici talebi doğrultusunda teknolojik mobilya koleksiyonları üretildiğini belirterek, "Satışı yeni yeni başladığı için biraz pahalı olan bu ürünler henüz yüzde 2 paya sahip. Ancak talep ve genel gidişat karşısında öngörümüz 5 yılda mobilya pazarının yüzde 20'sinin teknolojik donanımı olan ürünlerden oluşacağı" dedi. 



Bu anlamda tüketici talebini tetikleyen en önemli unsurun akıllı cep telefonları ve sosyal medya düşkünlüğü olduğunu kaydeden Doğan, "Telefon ve tabletler şarjdayken dahi kullanılıyor. O yüzden içindeki mekanizma prize bağlanarak telefonu şarj edebilen, bluetooth bağlantılı, tablet gözü olan koltuklarda oturmak insanlara konforlu geliyor. Üretim de bu özelliklerde yapılıyor" diye konuştu. 



2015 sonunda Türkiye'de mobilya sektörünün büyüklüğünün 10 milyar dolara ulaştığını belirten Doğan, şöyle devam etti: "Yıllık ortalama yüzde 15 civarı büyüme oluyor. Geçen yıl 2 seçim olması, kurdaki artış derken büyüme yüzde 10'da kaldı. Bu yıl ilk 6 ayda yüzde 10 büyüme var. Geçen yıl ertelenen alışveriş de devreye girince yıl sonu yüzde 15 hedefi tutar.''


DÖNÜŞÜM, TAKIMI BOZDU


Nielsen'in MOSDER için 15 ilde 1031 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, hanelerde yatak odası takımı bulunurluğu 2013'te yüzde 88 iken 2015'te yüzde 76'ya geriledi. MOSDER'e göre, kentsel dönüşümle dairelerin küçülmesi yatak odasının takım olarak satılmasını azaltan bir gerekçe oldu. 


'İhracatın artması için navlunda teşvik olmalı'


Mobilya sektörünün 2015'i 2.2 milyar dolar ihracatla kapattığını ve 12 yıl sonra ilk kez ihracatta düşüş olduğunu belirten İsmail Doğan, "Yüzde 10 büyüme hedefimiz varken yüzde 7 düşüşle karşı karşıya kaldık. Çünkü mobilya sektörü ihracatın yüzde 90'ını yakın coğrafyaya yapıyor. Komşu ülkelerdeki siyasi ve ekonomik krizler, yaşanan gerginlikler bu sonucu getirdi" dedi. Doğan, "Avrupa, Irak, İran, Suriye gibi kritik pazarlarda bize bir süre ekmek yok. Hindistan ve Uzakdoğu'ya erişmemiz şart. Ancak navlun ücretleri çok fazla. Maliyetimizin yüzde 15'i navlun. Devlet burada dolar kurunu sabitleyerek ve navluna dönük teşvik sağlayarak bize destek olmalı. Çin'de bu sistem devlet tarafından uzun zamandır uygulanıyor" diye konuştu.




Habertürk