Kentsel Dönüşüm

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı neler getiriyor?

Kentsel dönüşüm projelerine ve çalışmalarına yeni düzenlemeler getirildi. Peki hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı yeni sistem neler getiriyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum tarafından açıklanan Kentsel Dönüşüm Eylem Planı geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyuruldu. Peki temel ilkeleri, yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşüm olan 8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı neleri getiriyor? İşte tüm merak edilenler...

5 yıllık sistem

Türkiye'de ilan edilen 250 riskli bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vermesi planlanan sistem kapsamında her yıl 300 bin konut dönüşecek. 5 yıl geçerli olacak plan kapsamında genelge 81 ilde hayata geçirilecek. 

4 ana başlık

53 farklı ilde 281 çalışma alanında kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Yerinde dönüşümün esas alındığı plan 4 bölüme ayrıldı. 

1- Deprem riski altındaki yapıların ve alanların dönüşümü
2- Sel ve heyelan riski altındaki alanların dönüşümü
3- Tarihi kent merkezleri ve meydanların dönüşümü
4- Sanayi alanlarının taşınması ve dönüşümü

Kentsel Dönüşüm Rehberi hazır

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından TOKİ, İlbank, Emlak Katılım Bankası, yerel idareler, vatandaşlar ve yatırımcıların sorumluluklarını içeren "Kentsel Dönüşüm Rehberi" hazırlandı. Rehbere göre, kentsel dönüşüm süreci hızlanacak ve çalışmalara daha çok önem verilecek.

8 maddelik plana göre;

Kentlerin anayasası olacak

Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’yle kentlerin dönüşüm anayasası oluşturulacak. Her bir şehrin kendine özgü bir dönüşüm anayasası, planı olacak ve her şehrin kendi dönüşüm alanları yapılan analizlerle belirlenecek.

300 bin konut dönüşecek Dönüştürülmesi planlanan 1.5 milyon konutun dönüşümünü 5 yıl içerisinde sağlanacak. Bu kapsamda 100 bini İstanbul’da olmak üzere her yıl 300 bin konut dönüşecek.

Taşkın alanındaki yapılar taşınacak

Tarihi kent merkezleri sahip oldukları geleneksel yapılarıyla, kültürel dokularıyla korunup yenilenecek.

Sanayi bölgeleri dönüştürülecek

Şehir merkezlerinde bulunan eski sanayi alanlarının dönüşümü engellenecek. Yeni sanayi alanları oluşturup sanayicilerin, esnafın daha iyi alanlarda çalışmasına öncülük edilecek. İstanbul, Kayseri, Kocaeli ve Konya’da 10 bin bağımsız birim üretme çalışmalarına başlandı.

Finansman desteği verilecek

İller Bankası; altyapı hizmetlerini sağlamak için desteğini artıracak. İller Bankası kanalıyla belediyelere; 4 milyar liralık dönüşüm kredisi verilecek. 

Mülkiyet problemi çözülecek

Şehirlerde çarpık yapılaşmanın ve mülkiyet probleminin yaşandığı alanlarda, yatay mimari ve modern şehircilik ilkelerine uygun imar planları yapılıp mülkiyet sorunu çözüme kavuşacak.

İmar Barışı yapıları da güçlendirecek

Tespit edilen yapılar, Yapı Kayıt Belgesi almak koşulu ile imar kanunundaki kısıtlamalara tabi olmaksızın mevcut yapı alanlarında herhangi ilave artış ve kullanım kararı değişikliği meydana getirmeden güçlendirme ruhsatı verilecek.

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı açıklandı!

8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı!

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com