Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm fırsata dönüştürülmeli!

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde, Aydın Düşünce Platformu tarafından düzenlenen "Şehir ve Medeniyet" konferansına, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de katıldı. Özhaseki konferansta önemli açıklamalar yaptı. 

Özhaseki, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde, Aydın Düşünce Platformu tarafından düzenlenen "Şehir ve Medeniyet" konferansına katıldı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümle ilgili kanun çıktıktan sonra yılda 500 bin konutu değiştirip, dönüştürmeyi düşündüklerini belirterek, "Piyasaya da böylece yılda 200 milyar lira girecek. Ayrıca 300 sektör bundan etkilenecek ve faydalanacak. Piyasaya müthiş doping etkisi yapacak." diye konuştu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre şehirlerin canlı organizmalar ve içinde yaşadığı insanlarla etkileşim halinde olduğunu aktaran Özhaseki, buraların geleceklerinin yerel yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılı olduğunu kaydetti.

"Kentsel dönüşümü bir fırsata dönüştürebiliriz"

 

Bakan Özhaseki, Türkiye’nin bir deprem bölgesinde olduğunu da sözlerine ekleyerek şunları kaydetti:

"Bu ülkenin altındaki hareketliliğe göre davranırsınız ya da zaman zaman gelip hasar verip gider. Bu anlamda kentsel dönüşümü bir fırsata dönüştürebiliriz. Bunun için bir yıldır çalışıyoruz. Hazırlıklar son aşamaya geldi. Hatalarımızdan ders alarak ilerliyoruz, bina bazlı dönüşümün bir dert olduğunu bu millet de biz de anladık artık diye düşünüyorum. Vatandaşla inşaat firmaları karşı karşıya gelince de sorunlar çıkıyor. Kentsel dönüşümdeki sorunları gidermek için yerinde dönüşüm olmalı. Vatandaşı toprağından koparmayacaksın. Alan bazlı bir dönüşüm yapmak lazım. Belediye bu işte olmazsa olmaz. Aradan belediye çekilirse sorun çıkıyor. İstanbul için iki rezerv alanı belirledik bu alanlarda mahalle bazlı bir planlama yapılacak. Oralara da en yakın bölgedeki riskli alanlardaki insanları taşıyacağız. En zor iş dönüştürmek olsa da bunu fırsata çevirebiliriz. Yeşil ve yaşanılır şehirler kurabiliriz. Kanun çıktıktan sonra yılda 500 bin konutu değiştirip, dönüştürmeyi düşünüyoruz. Piyasaya da böylece yılda 200 milyar lira girecek. Ayrıca 300 sektör bundan etkilenecek ve faydalanacak. Piyasaya müthiş doping etkisi yapacak.“ 

Mahalle konsepti

 

İşin başında imarda bazı şeyleri net yazmaya başladıklarını dile getirem Özhaseki,  "Bu erken seçim kararı nasıl etkiler bilmiyorum. Temel üzerinde anlaştığımız konu şuydu; 'Parsel bazlı yoğunluk artışı yasak, Türkiye'de, bitti. Böyle bir şey yok', yazalım dedik bunu. Eğer bir değer artışı varsa bunu kamu alsın dedik, değer artışı diye bir şey gelsin. Bunun temel ilkelerini belirleyelim, kolay kolay gelip bunu kimse bozamasın. Tarım alanlarını sit alanı ilan edelim dedik. Bu memlekette kimse tarım alanlarına elini uzatamasın bundan sonra. Aslında yatırım yapılacak mı? İhtiyacımız var mı? Evet var. Çevre ve planlamada korunacak mı? Evet korunacak. Tabiata, çevreye zara vermeden, şehirleri mahvetmeden yapabilme imkanımız var." ifadelerini kullandı.

Özhaseki, mahalle konseptli kentsel dönüşüme dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Belediyelere döndük dedik ki, kendi yerinizde toplu konutlar yapıp, vatandaşın ihtiyacına cevap verecek misiniz? Vereceksiniz. Eğer şöyle bir konsept uygularsanız hazine arsalarını biz bedava vermek için elimizden geleni yapacağız. Bu nihayetinde bir teşvik. Bana göre şehirleşme de, TOKİ'leşme de bir süreç. Bundan sonra yapacaklarımızı zaten TOKİ ile yapmayacağız. TOKİ kötü manasında söylemiyorum. O müthiş bir ihtiyaca cevap verdi ama şimdi geldiğimiz noktada artık böyle bakmıyoruz olaya. Kayseri, Gaziantep’ten birer ilçe belediyesi bizim bu mahalle konsepti üzerine çizdiğimiz planları gördüler ve çok hoşlarına gitti. 'Bizdeki mahalle konsepti projesi bu' diyoruz, 'mantık bu' diyoruz, 'eğer siz bunu böyle yaparsanız size hazine arazisi’ diyoruz. Önemli bir şey.  Bu bir teşvik."