22 / 11 / 2024
fuzul

Kentsel dönüşüm fırsatçıları iş başında: Hem vatandaşlardan para alıyor hem de müteahhitten!

Kentsel dönüşüm fırsatçıları iş başında: Hem vatandaşlardan para alıyor hem de müteahhitten!

Kentsel dönüşümü güçlendirilen yasanın ardından çantacılar boş durmuyor. Dönüşümden nemalanmak isteyen fırsatçılar, es­ki site ve apartmanlara olta atıyor.





Riskli binaların yeni­lenmesi amacıyla güçlendi­rilen kentsel dönüşüm kanunu sonrasında, yaklaşık olarak 2 ay önce çıkartılan uygula­ma yönetmeliğiyle kentsel dö­nüşümün önündeki tüm zorluklar da kaldırıldı. 
Dünya’dan Hamide Hangül imzalı habere göre böylece yıkılma­sına yüzde 51 oy çokluğuyla karar verilmiş olan ve “riskli yapı” olduğu ilgili kamu tarafın­dan onaylanmış olan yapılarda tüm hak sahipleri için toplantıyla bilgilendirme şartı da kaldırıl­dı. Önceden söz konusu bu şart 3’te 2 ora­nındaydı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre bir başka yenilikle de artık hak sahipleri ikamet adreslerinde kapı kapı aran­mayacak. Yıkım kararı ilgili binaya asılacak ve 15 gün kalacak ve böylece de  bil­dirim yapılmış sayılacak. Daha ön­ceden iki tebligatla süre 60 gü­ne uzuyordu. Yine 6-9 aya uza­yan bina boşaltma süresi de 3 aya düşürüldü. Fakat söz konusu bu yeni ka­nun ve yönetmeliği sonrasın­da fırsatçılar da boş durmadı. Kentsel dönüşümden nema­lanmak ve getirdiği kolaylık­ları fırsata çevirmek isteyen çantacılar da hem  yurttaşları hem de inşaat firmaların­dan para koparmak için düğmeye bastı.

 HEM VATANDAŞLARDAN HEM DE MÜTEAHHİTTEN PARA ALIYORLAR

Deprem endişesiyle evlerini dönüştürmek isteyen­ vatandaşları hedef alan fırsatçılar, es­ki site ve apartmanlara oltayı atıyor. Ellerinde, daha önce yap­tığını iddia ettiği başkaları­na ait projelerle site ve apart­manların dönüşümlerine talip oluyor. Bunun için site sakin­lerinden her bir malik için 500 bin Türk Lirası ile 1 milyon Türk Lirası ara­sında para kopartmaya çalı­şıyor.

Paylaşılan detaylara göre yüzde 50 artı 1’le bina­nın yıkımı için oy çokluğunun sağlanması ve tüm maliklerle toplantı şartının kaldırılma­sı da ellerini güçlendiriyor. Olta atmış olduğu söz konusu konut sitesinde yıkım 50 artı 1 ço­ğunluğunu sağlayan çantacı­lar, bu kez müteahhitlere gi­dip, ellerinde kentsel dönüşüm projesi olduğunu, yıkım için oy çokluğuna ulaştığını belir­terek, binanın yapımını başka bir müteahhide pazarlayıp para kopartmaya çalışıyor.

Kentsel dönüşüm fırsatçıları iş başında: Hem vatandaşlardan para alıyor hem de müteahhitten!


DİREKTEN DÖNDÜK


Oturduğu konut sitesi yıkılmak­tan son anda kurtulan yurttaşlardan biri de Gülten A. Yalova Çiftlikköy’de 45 senelik bir sitede oturan 80 ya­şındaki Gülten A., şunları dile getirdi:  “Kentsel dönüşüm için gelen bir müteahhit, konut sahiplerine peşin para verene indirim yapacağını ve 20 ay sıfır faiz olacağını kaydetti. Burası 64 konutluk bir site. Buradan 128 konut çıka­racağını ve bir senede bitire­ceğini kaydetti. Çevremizdeki pek çok binayı da kendisinin yaptığını belirtti. Oturmuş olduğum konut sitesinde çoğunluk ‘tamam’ de­di. Çünkü deprem endişesi var. Sonra tesadüfen kendini müteahhit şeklinde tanıtan ki­şiyi bir tanıyan çıktı ve o gös­terdiği binaları onun yapma­dığı ortaya çıktı. Bizim binamız yı­kılmadı, direkten döndük.” 

Sektör temsilcileri ise ağırlıklı olarak mega kent İstanbul olacak şekilde çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, “Yurttaştan 500 bin Türk Lirası  ile 1 milyon Türk Lirası arasın­da para istedikleri şikayetle­ri geliyor her bir kat sahibin­den. Bu kişiler hem yurttaştan para kopartıp, yıkım için çoğunluğu sağlayınca bu kez de başka bir müteahhide dev­rederek para almaya çalışıyor. Hak sahipleri, kentsel dönü­şüm için müteahhit firmayı çok iyi araştırsın, yoksa konutları yıkılıp, ortada evsiz kalabilir­ler” uyarısı yaptı.


KULAĞIMIZA ÇOK SIK GELİYOR


Anado­lu Yakası İn­şaat Mü­teahhitle­ri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kentsel dönüşümle ilgili son günler­de fırsatçı sorunu yaşanma­ya başladığını kaydetti.

Hakan Şişik, sözlerine şu şekilde devam etti:  “Pi­yasada çantacılar dediğimiz, art niyetli fırsatçıların ge­lip, projeleri yüzde 50 artı 1’le alarak, müteahhitlere bir ücret alarak bunu devretmenin yol­larını aradığını 1-2 aydır sık sık du­yuyoruz. Bu alanda bizler de yurttaşlarımızı müteahhit­lerimizi bilgilendirdik. Böy­le firmalardan iş alınmasına müsaade etmeyin diye  bazı telkin­lerde bulunuyoruz. Yarım ka­lmış olan inşaatlar sorununun tek­rar yaşanmaması için uyarılar yapıyoruz.”

Yaptığı açıklamasında kentsel dönüşümde yüzde 50 artı 1 çoğunluğu sağlaya­nın, dönüşüm sürecini başla­tabildiğine ideğinen Hakan Şişik, sonrasında projelendirilip, yıkımın başlayabildiğini belirtti. Hakan Şişik, “Söz konusu bina yıkılıp, konut sahipleri binayı terk ettikten sonra, bu işten nemalanmak isteyenler ‘bunu yapacak im­kanım yok, bunu yapamaya­cağım’ diyerek belli bir ücret karşılığında projeyi devret­meye bakıyor.

Başvuru yap­mış olduğunuz anda bina, arsaya dön­müş demektir teknik olarak. Söz konusu o süreci değerlendirmeye ça­lışanların olduğu, bu sıralarda kulağımıza çok fazla gelme­ye başladı. İşleri devredip oradan da para almaya bakıyor. Çarklar doğru işlemediğinde nahoş olaylar yaşanabiliyor. bun­lara önlem almak lazım. Ka­dıköy’de 2015’te olmuş­tu. Pek çok inşaat o süreçte ya­pılmadı, yarım kaldı, devir yapıldı. Benzer olayların ya­şanmasın diye uyarılar yapı­yoruz” diye konuştu.

 

Kentsel dönüşüm fırsatçıları iş başında: Hem vatandaşlardan para alıyor hem de müteahhitten!


VATANDAŞLARI KORKUTMUŞLAR

Kentsel dönüşüm uzmanı Mi­mar Dr. Ni­hat Şen de son günlerde sık sık gündeme gelen kentsel dö­nüşümde va­tandaşların yeterince bilgi sahibi olmadı­ğını ve art niyetli kişiler tara­fından mağdur edildiğini dile getirdi. Nihat Şen açıklamasında “Bina risk raporu olmadan, bir kişi bile o söz­leşmeyi imzalamadan, yüzde 50 artı 1’in geçerliliği yoktur. Yurttaşlarımız bunu bilme­diği için hemen yüzde 50 + 1’le sözleşme yapıyorlar. Konutlarını da boşaltıyorlar maale­sef” dedi.

Açıklamasında kendileri­ne gelen şikayet telefonların­da, yurttaştan para da talep edildiğini dile getiren Nihat Şen, “Bazı yerlerde kat karşılığına uymadı diye ilave para talep ediyorlarmış. Yani 500 bin TL de var, 1 milyon TL de var. Her bir kat sahibi başına. Ne yazık ki toplum olarak hemen so­nuca ulaşmak ve para ödeme­mek için oluyor bunlar. Hak sahipleri dönüşüme başlama­dan önce mutlaka kentsel dö­nüşüm konusunda deneyimli olan danışmanlarla söz konusu bu süreci yönet­meli, sözleşme öncesinde hak ve hukuklarını, projeleri, tek­nik şartname ve maliyet ana­lizlerini bilerek ve müteahhi­ti çok iyi araştırmaları gere­kli” dedi.

KENDİ İŞLERİ GİBİ PAZARLIYORLAR


Beyaz Group İnşa­at Yönetim Kurulu Baş­kanı Em­rah Beyaz da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kentsel dö­nüşüm süre­cinde ehil olamayan müteah­hitlerin yarattığı durumların, ne yazık ki deprem riskinin en yoğun olduğu bölgelerde daha fazla olduğunu kaydetti. Emrah Beyaz sözlerine şu şekilde devam etti: “Biz de gerek kendi çevre­mizin gerek komşularımızın mağduriyetlerinden üzüntü du­yuyoruz. Bizim çalışmış olduğumuz böl­gelerde de benzer olaylara şa­hit oluyoruz. Yatırımcı müte­ahhit, başka bölgeden gelip kendi bölgesinde bir başka işverenin taahhüt işlerini yapıyor. Söz konusu o in­şaatlardaki tabela değerleri­ni başka bir lokasyonda kendi­si yapıyormuş gibi pazarlayarak, farklı semtlerde teklifler veri­yor.

Depremden korkan yurttaşlarımız da bir an önce konutunun dönüşmesi için hesap ve kitap yapmadan panikle yanlış ka­rarlar alıyor. Sonucunda karşı­mıza; yıkılan binadan almış oldukları demir hurdası ve konut içerisinde hurdası para eden malzemele­ri geri dönüşüme satan ve bu­radan kâr etmek için vatanda­şın hayallerini de suya düşüren müteahhit profili çıkıyor. Biz de bu konu ile ilgili olarak  bize ulaşan ma­likleri bilgilendiriyoruz.”


ÇOĞU MÜTEAHHİT 2027 YILINA KADAR DOLU


AE Mimarlık Ahmet Erku­toğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada istanbul Anadolu Ya­kası’nda kentsel dönüşüm ya­pan pek çok müteahhidin 2025, 2026, hatta 2027 senesine kadar do­lu olduğunu kaydetti. Arsa sa­hiplerinin de site veya apart­manlarını kendi finansal im­kanlarıyla yapma imkanları olmadığı için binalarını müte­ahhitlere kat karşılığı vermek istediğini dile getiren Ahmet Erkutoğlu, “O sebeple hak sahipleri yeni müteahhitler bulmak zorun­da. Vatandaşlar da bir deprem korkusu var, konutlarını bir an ön­ce yenilemek istiyor. Bizi her gün ‘Buraya müteahhit bula­lım’ diye arıyorlar. Fakat sağ­lam müteahhit bulmanız la­zım” diye konuştu. Piyasadaki ihtiyaç ve yüksek fiyatların fırsatçılı­ğa da zemin hazırladığına değinen Ahmet Erkutoğlu, “Mesela yeri alıyor, konutları ipotek­li satıyor. Bir konut bitiriyor, sonra kaçıp gidiyor. Biz bunu 2017-2018 yılında yaşadık. Sağlam müteahhit ihtiyacı nedeniyle bu tür vakalar olacaktır” dedi.

BUNLARA DİKKAT EDİN

1-Yapının mevcut imar durumu, arsa metrekaresi, yeni inşaat alanı, arsa payları, tapudaki şerhler gibi hepsi belediye ve tapuya gidilip detaylı ve dikkatle bir biçimde incelenmeli ve kentsel dönüşüm sürecine bundan sonra başlanmalı.
2-Müteahhit seçimlerinde tanıdık arayışı yerine, inşaatı yapmaya yeterliliği ve ekonomik gücü olan firmalar tercih edilmeli.
3-Söz konusu bu süreç şeffaf olmalı. Apartman ya da konut sitelerinde kötü niyetli kişilerin ilgili firmalardan beklentiye girmemesi için maliklerin, özel bir ihale şartnamesi hazırlayıp teklif toplamalı.
4-Ayrıca bunlar dışında bu şartnameye göre teklif verecek olan firmalar birbiri ile yarıştırılmalı ve en iyi teklifi veren en az 3 firmanın finalde tüm maliklerin seçimine bırakılması sağlanmış olması gerekir.

 

Gayrimenkule olan ilginin önümüzdeki yıl artması bekleniyor!

Gram altının 3000 TL'ye ulaşacağı tarihi söyledi

Aile Bakanlığı destek ödemesinde tarih belli oldu


Geri Dön