23 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm için 1.5 milyar TL harcandı!

Kentsel dönüşüm için 1.5 milyar TL harcandı!

Hükümetin 2015 programında yer alan bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulanan kentsel dönüşüm kanunu kapsamındaki çalışmalar için şimdiye kadar 1,5 milyar lira harcandı.



Hükümetin 2015 programında yer alan bilgilere göre, kentsel dönüşüm kanunuyla, afet riski altındaki alanlar ile bunun dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair temel usul ve esaslar belirlendi. 

Kanun kapsamında, bu yıl ekim itibarıyla 37 ilde, 1 milyon 58 bin 172 kişinin yaşadığı 170 bin 728 yapıyı içeren 6 bin 939 hektar, riskli ilan edildi. 


Yapı bazında ise 53 üniversite, 1 kamu kurumu, 11 kamu ortaklı şirket, 1 sivil toplum kuruluşu, 353 tüzel kişi, 272 yapı denetim kuruluşu ve 46 yapı laboratuvarı olmak üzere 737 kurum ve kuruluş, riskli binaları tespit etmek üzere lisanslandırıldı. 


Bu kuruluşlarca 153 bin 359'u konut olmak üzere toplam 177 bin 632 bağımsız birimi barındıran 49 bin 846 binanın riskli olduğu belirlendi. Ayrıca 14 ilde 42 bin 632 hektarlık 36 ayrı bölge, rezerv yapı alanı olarak tespit edildi. 


DÖNÜŞÜME AKTARILAN KAYNAKLAR

 Kanun kapsamındaki dönüşüm uygulamaları için başta belediyeler olmak üzere uygulayıcı kuruluşlara kira yardımı, proje gideri, protokol bedeli, hizmet alım işi, kamulaştırma ve yıkım giderleri için yaklaşık 983,1 milyon lira kaynak tahsis edildi. 

Kanun kapsamında, bakanlık ve mahalli idarelerce yürütülen dönüşüm uygulamaları için toplam 466,3 milyon lira kaynak aktarıldı. Ödemesi yapılan faiz desteği ise 2,4 milyon liraya ulaştı. 


ŞEHİRLERİN CAZİBESİ ARTIRILACAK

 Programın amaç ve hedeflerine göre, dönüşümle, şehirlerde afet riski taşıyan, altyapı darboğazı yaşayan, eski değer ve işlevini kaybeden, mekan kalitesi düşük bölgeler, sosyal, ekonomik, çevresel ve estetik boyutları dikkate alınarak yenilenecek. Kentsel refah, yapı ve yaşam kalitesi yükseltilecek. Gelecek yıl konut ihtiyacının yaklaşık 815 bin olacağı tahmin edilirken, konut açığı bulunan yerleşimler tespit edilerek ihtiyaç karşılanacak. Konut piyasasında arz-talep dengesi kurulacak. 


Nüfus artışının hızlı ve konut fiyatlarının yüksek olduğu şehirler başta olmak üzere dar gelir gruplarına yönelik sosyal konut üretiminin desteklenmesine yoğunlaşılacak. 

Kentsel dönüşümle şehirlerdeki düşük standartlı kentsel alanların ekonomik, sosyal ve fiziki dezavantajları azaltılacak. 


Şehirlerin iş ve yaşam koşulları açısından cazibesi artırılacak. Afet riskine duyarlı standart dışı yapılaşmanın ıslahına, tarihi ve kültürel değer taşıyan şehir merkezlerinin dönüşümle canlandırılmasına yönelik çalışmalara öncelik verilecek. 


Ankara 24 Saat


Geri Dön