Kentsel dönüşüm için nereye başvurulur?
Deprem sonrası eski binalarını kentsel dönüşüm ile yeniden yapılmasını isteyenler nelerin yapılması gerektiğini araştırıyor. İşte tüm merak edilenler...
Muğla Bozkurt merkezli 6.0 büyüklüğüne sahip deprem sonrasında önceki gün de İstanbul’da üst üste meydana geldiği 4,6 ve 5,8 büyüklüğüne sahip depremler nedeniyle adeta diken üstünde. Özellikle de İstanbul’da yaşanan deprem unutulmaya yüz tutmuş deprem gerçeğini bir kez daha hatırlatmaya yetti. Yeni Akit Gazetesi'nde yer alan habere göre; deprem sonrası eski binalarını kentsel dönüşüm ile yeniden yapılması için nelerin yapılması gerektiğini araştırıyor. Peki kentsel dönüşüm için nereye başvurulur, kentsel dönüşüm için gerekli şartlar neler? Kentsel dönüşüm için devlet desteği ne kadar? soruları İstanbul depremi sonrası yoğun bir şekilde sorgulanmakta.
Kentsel dönüşüm başvuruları nasıl yapılır?
Önceki gün yaşanan son deprem vatandaşları hareketlendirdi. Bu işin şakası olmadığını daha güvenli evlerde yaşamak isteyenler, evini nasıl dönüştürmesi gerektiğiyle ilgili bilgi aldı. İnternette arama motorlarında evimi nasıl dönüştürürüm ve izlenecek yol haritası başlıkları en çok aranan konular arasında yer aldı. Mağduriyet yaşayan vatandaşlar, belediyelerin kapısını çalıp kentsel dönüşüm masalarına gidiyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri de ziyaretin sıklaştığı adres oluyor. Her başvuruyu değerlendirmelerde bulunan CİMER, bu yöndeki talepleri de dikkate alıp vatandaşa Kentsel Dönüşüm Merkezi'ne başvurmaları yanıtını vermiş bu merkezler ise belediyelere yönlendirmiş.
Kentsel dönüşüm için nereye başvurulur?
Riskli olduğunu düşündüğünüz bir yapının kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden yapılmasını istiyorsanız, ilk olarak yapının riskli olduğuna dair bir raporu almanız gerekiyor.
Bilindiği üzere kentsel dönüşümün ilk koşulu; 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre, yapının "riskli" olarak tespit edilmesi oluyor.
Kentsel dönüşüm başvuruları nasıl yapılır?
Kentsel dönüşüm kapsamında yapının riskli olduğu tespit için Bakanlık tarafından belirlenen kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenmesi amaçlanıyor. Bu kuruluşlara bir dilekçe ile başvuru yapılabiliyor.
Kentsel dönüşüm dilekçesi
Kentsel dönüşüm için istenen belgeler neler?
1. Tapu Fotokopisi
2. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
3. Tapudan alınmış Bina Kat Maliklerinin Hisse Oranlarını Gösterir Belge/ Takyidat
4. Belediyeden Alınmış Binanın Statik Projesi veya Statik Proje Olmadığına dair resmi yazı
5. Belediyeden UAVT ( Ulusal Adres Veri Tabanı ) Yazısı (Yerleşim Yeri Adresi Doğrulama Yazısı)
6. Vekaletname
7. Şirket İmza Sirküsü ve Şirket Yetkilisi
8. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi