Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm için topkeyün çözüm üretilmeli! Yarısı Bizden, İstanbul'da riskli 650 bin bina için teşvik edici oldu!

Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, yaklaşık 650 bin binanın riskli olduğuna dikkat çekerek, kentsel dönüşüm için topkeyün çözüm üretilmesi gerektiğini vurguladı. İşte o açıklama...

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7'den büyük iki depremde, 53 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 11 kentte büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından ülke genelinde vatandaşların tedirginlikleri arttı. Büyük depremin beklendiği İstanbul başta olmak üzere kentsel dönüşüm çalışmaları her şehirde hızlandırıldı. 

Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, kentsel dönüşüm ve riskli binalar ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Türkkan, Türkiye'nin depremlerden ciddi şekilde etkilenebilecek bir coğrafi yapıya sahip olduğuna dikkat çekti.

TÜRKİYE'DE KONUTLARIN YÜZDE 80'E YAKINI DEPREM RİSKİ ALTINDA 

TRT Haber'de yer alan habere göre; Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, konut ve yapıların risk durumuna değindi ve ülkemizdeki konutların yüzde 80'e yakınının deprem riski altında olduğunu vurguladı. 

"Bu nedenle yapımızı nerde yaparsak yapalım, şehir şehir ayırmak yerine bir bütün olarak düşünüp depreme dayanıklı olacak şekilde dizayn etmek zorundayız" ifadelerini kullanan Sinan Türkkan, ülkenin durumu bu şekildeyken depremlerde acı tablolarla karşı karşıya kalındığının altını çizdi. 

Türkkan, söz konusu açıklamasında depremlerin insanlığı, geleceği ve ekonomiyi doğrudan olacak şekilde etkilediğini de dile getirdi. 

İSTANBUL'DA 650 BİN BİNA RİSKLİ, TOPYEKÜN ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Sinan Türkkan, depremler için İstanbul özelinde önlemler alınmasının gerekli olduğunu söyledi ve İstanbul ile Marmara'nın deprem için şu anda en çok konuşulan yer olduğuna dikkat çekti. 

Türkkan, "Buralarda eski yapılar çok fazla. Yapılan belirlemelere göre yaklaşık 650 bin binada risk olduğu belirleniyor. Durum bu şekildeyken mutlak suretle topyekün bir çözüm üretmemiz gerekiyor. Hükümeti, devleti, belediyesi ve vatandaşıyla bunun bilincine varıp hızlı adımlar atılması gerekiyor" şeklinde konuştu ve kentsel dönüşümle beraber güçlendirilebilir durumdaki binaların güçlendirilerek hızla riskli durumdan çıkarılması gerektiğini söyledi. 

Türkkan, İstanbulluların yaşadıkları binalarında performans analizi yaptırarak deprem esnasında oluşabilecek sonuçları öngörebileceğinin altını çizdi. 

YARISI BİZDEN KAMPANYASI TEŞVİK EDİCİ OLDU 

Türkkan, Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığınca İstanbul'da kentsel dönüşüm çerçevesinde başlatılan Yarısı Bizden Kampanyası'nın çok önemli bir adım olduğuna vurgu yaptı.

Sinan Türkkan, bunun çok önemli bir karar olduğunu, Dünya genelinde ekonomik bir kriz döneminden geçildiğini ve insanların karar vermelerine rağmen finans kaynaklarını yaratamadıklarında yürüyemediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı: 

"Bu noktada açıklanan Yarısı Bizden Kampanyası önemli ve çok teşvik edici karar çünkü burada binayı yapıp yıktığınız zaman 750 bin lira hibe, 750 bin lira da uzun vadeli kredi aldığı zaman vatandaş çözüm için bir şeyler yapmayı düşünmeye başlıyor. Böyle bir kampanya işletilebilir ve bunlar vatandaşa doğru aktarılabilirse özellikle İstanbul özelinde birçok sorunu çözebileceğini düşünüyorum."

Türkkan, kampanyanın tüm İstanbul'da yakından takip edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.