22 / 11 / 2024
fuzul

Kentsel dönüşüm inşaat sektörüne 400 milyar dolar katkı sağladı!

Kentsel dönüşüm inşaat sektörüne 400 milyar dolar katkı sağladı!

Türkiye'nin en büyük endüstrisi konumundaki inşaat sektörü "kentsel dönüşüm" planlamalanyla daha da hareketlendi. Kentsel dönüşüm ile Türkiye'nin en büyük endüstrisi konumunda bulunan inşaat sektörüne 400 milyar dolarlık alan açıldı.




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, 100. yılında 6.5 bugüne kadar ilan edilen 159 riskli alanda proje çalışmalarının başladığını ve büyük çoğunluğunun 2018'de tamamlanacağını belirtti


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmeti riskli konutun dönüşümünün sağlanmasını hedeflediklerini söyledi. Gürgen Gayrettepe'den 3. havalimanı metro ile 26 dakika Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu 2011 yılının dördüncü çeyreğinde, 'İktidarı kaybetme pahasına da olsa kaçak ve çürük binaları yıkacağız' açıklamasının ardından hazırlanan kentsel dönüşüm projesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ve özel sektör tarafından her geçen gün artan bir ivme ile gerçekleştiriliyor. 


Bugüne kadar gerek kamu gerekse özel sektör tarafından hatırı sayılır bir yol alınmış olsa da; Türkiye'deki dayanımsız/sağlıksız bina stoku göz önüne alındığında, yapılması gereken daha çok iş olduğu görülüyor. İnşaat sektörünün önümüzdeki yıllarda da ülkenin lokomotif sektörü olacağı ve Türkiye'nin bu yönüyle yatırımcılar için fırsatlarla dolu ülke konumunu koruyacağına kesin gözüyle bakılıyor. 


54 KENTSEL DÖNÜŞÜM VE GELİŞİM PROJESİ YAPILACAK 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, 6.5 milyon riskli konutun dönüşümünün sağlanmasını hedeflediklerini söyledi. Gürgen, 2012'den bugüne kadar ilan edilen 159 riskli alanda proje çalışmalarının başladığını ve büyük çoğunluğunun 2018 yılında tamamlanacağını belirtti. Kentsel dönüşüm için riskli alan ilan edilen 123 bölgede belediyelerin yetkilendirildiğini hatırlatan Gürgen, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldığını aktardı. Ayrıca bu projelere ek olarak Belediye Kanunu kapsamında 2012 yılından bugüne kadar ilgili belediyelerce yürütülen 54 adet Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi bulunuyor. 


200 YAKIN PROJE 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 200'e yakın proje teklifinin halen incelendiği bilgisini veren Gürgen, uygun görülenler ve riskli alan ilan edilen bölgelerde de 2018 yılma kadar projelerin başlamış olacağını ifade etti. Gürgen, "Türkiye'de İstanbul Yenişehir, İstanbul Finans Merkezi, Diyarbakır Sur İçi,  Ankara  Demetevler,  İzmir  Karabağlar, Erzurum Yakutiye ve Aziziye, Sakarya Erenler,  Ankara  Altındağ, Mamak, Çankaya ve Elmadağ, Kütahya merkez ve Pazarlar, İstanbul Gaziosmanpaşa, Esenler, Beyoğlu, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Pendik, Bağcılar ve Kadıköy,  Adana  Seyhan ve Ceyhan, Çorum Osmancık, Edirne Menzilahir, Bursa Yıldırım bölgelerinde çalışmalar başladı" dedi. 


HEDEF MARKA ŞEHİRLER 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bugüne kadar yapılan uygulamalara bakıldığında; İstanbul'da 45 adet olmak üzere, ülke genelinde 174 adet riskli alan, 48 adet rezerv yapı alanı ilan edilerek kentsel dönüşüm uygulama kapsamına alındı. 


Sadece riskli alan uygulaması 7-739 hektar büyüklüğünde olup, 1.212.014 kişiye ikamet imkanı getirmektedir. 35-524 adeti İstanbul'da olmak üzere ülke genelinde 114.985 adet riskli bina tespiti yapıldı. Riskli binaların bağımsız bölüm sayısı 444.626 adet. Riskli olduğu tespit edilen bu binalar yıkılarak yerine; depreme dayanıklı, sağlıklı, güvenli, ekonomik ve çevreyle uyumlu binalar yapılıyor. Türkiye'nin en büyük endüstrisi konumundaki inşaat sektörü "kentsel dönüşüm" planlamalanyla daha da hareketlendi. Kentsel dönüşüm ile Türkiye'nin en büyük endüstrisi konumunda bulunan inşaat sektörüne 400 milyar dolarlık alan açıldı. 


İnşaat sektörü yıllara göre değişen oranlarda olsa da; sürekli yükselen bir ivme ile büyümeye aralıksız devam ediyor. Kentsel dönüşüm ile birinci ele olan talep arttı, gayrimenkul sektörü hareketlendi. 2013'te l Milyon 157 bin olan bina stoku; 20l4'te 831 bin oldu. 


Yeni Şafak



Geri Dön