Kentsel dönüşüm işyeri kira yardımı!
Kentsel dönüşümde riskli olarak tespit edilip yıkılan yapı maliklerine binaları teslim edilene kadar, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılıyor. Peki kentsel dönüşüm işyeri kira yardımı nasıl alınır?
Kentsel dönüşüm işyeri kira yardımı!
Kentsel dönüşümde riskli olarak tespit edilip yıkılan yapı maliklerine binaları teslim edilene kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılıyor.
Ancak yapılacak kira yardımının bazı şartları bulunuyor:
-Kira yardımı aylık 680 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ayı geçemez.
- Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncellenir.
-Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebilir.
-Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabilir.
Kira yardımı başvuruları;
-Uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesine ilişkin karar ve tapu belgesine istinaden ilgili kuruma,
-Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda, riskli yapı tespitine ilişkin rapor ve tapu belgesine istinaden Müdürlüğümüze yapılır.
Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından yapılacak kira yardımları;
-Uygulama alanında kira yardımı talebinin uygulamayı yapan İdare veya TOKİ’ce uygun görülmesi ve onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilmesi üzerine, ilgililerine ödenmek üzere İdare veya TOKİ’nin hesabına,
- Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda kira yardımı talebinin Müdürlükçe uygun görülmesi ve onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilmesi üzerine, doğrudan riskli yapı maliklerinin hesap numaralarına yapılır.
Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından aynı kişiye hem kira yardımı ve hem de faiz desteği yapılamaz. Kira yardımından faydalananlar faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamaz.
Kentsel dönüşüm işyeri kira yardımı için gerekenler:
1. Ek-3 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek)
2. Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi
3. Riskli Bina Adresine Ait Vergi Levhası
4. Yeni Taşınılan Adrese Ait Vergi Levhası
5. Riskli Yapı Belirtme Yazısının Fotokopisi
6. Kamu Bankalarına Ait Hesap Numarası, (IBAN) Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap)
Kentsel dönüşümde daire ve işyeri için kira yardımı alınabilir mi?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com