01 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm işyeri kredisi!

Kentsel dönüşüm işyeri kredisi!

Kentsel dönüşüm kanun ve yönetmeliklerinde yer alan esaslara göre, ev ve işyeri riskli binada yer alan ve kentsel dönüşüm kapsamında yıktıran vatandaşlara kredi desteği yapılıyor. Peki kentsel dönüşüm işyeri kredisi ne kadar?



Kentsel dönüşüm işyeri kredisi!

Kentsel dönüşüm kanun ve yönetmeliklerinde yer alan esaslara göre, ev ve işyeri riskli binada yer alan ve kentsel dönüşüm kapsamında yıktıran vatandaşlar, kredi yardımından yararlanabiliyor.


Yapılan başvuru sonrasında; Onaylanan kredi karşılığında Bakanlıkça belirlenen miktarda değerler teminat olarak alınır ve kredi kullananlar ile Bakanlık arasında borçlanma sözleşmesi düzenlenir. 


Bu sözleşmeler borçluların gayrimenkullerinin tapu kayıtlarının ve bağımsız bölümlere ait bilgileri, kredi borcu ve kredi şartları ile gerekli görülecek diğer bilgileri içerir. Düzenlenen sözleşmeler üzerinden gerekli ipotek tesis ve tescil işlemleri yapılır.


Konutunu veya işyerini kendi imkânları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde yirmi beşi peşin olarak, geri kalanı da üç eşit taksitte inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak, özel hesaptan hak sahibinin hesabına aktarılır.


Kanun kapsamında kredi kullanacak gerçek veya tüzel kişilerin bankalardan kullanacağı kredilere; Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenen oranlarda Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından karşılanmak üzere faiz desteği veriliyor


Faiz desteği geri ödenir mi?

Bankalar tarafından sağlanacak kredilere verilecek faiz desteği ödemeleri, bankanın kullandırılan kredilere ilişkin taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş aylık faiz desteği tutarlarını Bakanlığa bildirmesini takiben Bakanlıkça hesaptan gerçekleştirilir.


Hak sahipleri tarafından geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz desteği ödemeleri durdurulur.

Hak sahiplerinin bankalar ile yapılacak olan protokoller kapsamında kullanacakları kredinin anapara riski ile faiz desteği dışında kalan faiz ödemelerinden doğan risk tamamen bankaya aittir.


İşyeri yapım kredisi

Faiz desteği oranı : yüzde 3

Azami ödemesiz dönem (yıl) : 2

Azami vade (yıl) : 7



Kentsel dönüşüm kredisi için gerekli evraklar!


Geri Dön