28 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira desteği 10 bin lira olacak mı? Evini dönüştürecekler şimdi bakın!

Kentsel dönüşüm kira desteği 10 bin lira olacak mı? Evini dönüştürecekler şimdi bakın!

Son günlerde hızlanan kentsel dönüşüm çalışmaları, kira desteğini gündeme getirdi. Fahiş kiraların ardından verilen kira desteği düşük kaldı. İşte ayrıntılar...



Kiralık konut fiyatlarında yaşanan yükselişlerin ardından, kentsel dönüşümde kira desteği düşük kaldı.

Bunun yanı sıra kentsel dönüşüm yasası da geçtiğimiz günlerde yürürlüğe alındı. İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmalarına start verildi. 

Konutu kentsel dönüşüme girecek olan vatandaşlar, kiralık ev aramaya başladı. Ancak, kiracılara verilen 3 bin 500 TL'lik destek ödemesi düşük kaldı. Çüünkü, bir konut değerleme platformu tarafından açıklanan rakamlara göre, İstanbul'da ortalama kira 18 bin lirayı geçti. 

Kentsel dönüşüm kira desteği 10 bin lira olacak mı? Evini dönüştürecekler şimdi bakın!

KİRA YARDIMI 10 BİN TL OLACAK Mİ?

NTV'den Tuana Çiftçi'nin haberine göre, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mustafa Koçak, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Kira yardımında artış beklendiğine ve 10 bin liranın üzerine çıkarılmasının istendiğine dikkat çeken Dr. Mustafa Koçak, "Kira bedelinin tamamının karşılanması değil ama yarısına kadarı karşılanması makul olacaktır. Hem inşaat maliyeti hem de kira desteğinin düşük olması kentte yaşayanları ister istemez kentsel dönüşüme sıcak bakmamasına sebep oluyor" açıklamasında bulundu. 

Kira desteği mülk sahipleri için 18 ay süreyle sağlanıyor. Taşınma parası olarak ise iki aylık kira desteği sunuluyor. Kira desteği kadar sürenin de uzatılması talebi gündemde.

Kentsel dönüşüm kira desteği 10 bin lira olacak mı? Evini dönüştürecekler şimdi bakın!

Kentsel dönüşüm ile beraber kira fiyatlarında yeniden artış endişesi de oluştu. İstanbul'da çok acil dönüştürülmesi gereken 300 bin konut olduğu sık sık ifade edilirken, kiralık konut stoklarının yeterli olup olmayacağı ise bir soru işareti halinde geldi. 

TÜGEM Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mustafa Koçak, stok sorununa da değindi ve şehirde şu an bile stok olmadığının, kiralık fiyatların artmasının en büyük nedenlerinden birinin bu olduğunun altını çizdi. 

Dr. Mustafa Koçak, konuya ilişkin açıklamasını "Kentsel dönüşümün olmasıyla beraber bu kiraların yükselişi de hız kazanacak yine" ifadeleri

Kentsel dönüşüm kira desteği 10 bin lira olacak mı? Evini dönüştürecekler şimdi bakın!

Bunların yanı sıra, geçtiğimiz günlerde Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Çiğdem Kezer de konu ile ilgili konuşmuş ve 3 bin 500 liralık kira desteğinin mevcut şartlara göre çok düşük kaldığına dikkat çekmişti. 

Çiğdem Kezer, konuya ilişkin açıklamasında "Malikler için kira yardımının 3 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye çıkarılması yaşamın olağan akışına uygun değil gibi görünse de bu yardımın aylık 10 bin lira olması gerekli" ifadelerine yer vermişti. 

Ayrıca, kira desteğinin konut sahiplerine 18 ay süreyle verildiğini de dile getiren Kezer, "Kiracılara ise taşınma parası adı altında 2 aylık kira desteği veriliyor. Bu da mevcut 7 bin 500 liralık destek tutarı anlamına geliyor. İlgili rakamın en az 15 bin lira seviyelerinde olması gerekli" şeklinde konuştu.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk sayesinde kirayı zamsız ödeme teklifi geldi!

Milyonlarca EYT’liye müjde! EYT’liler emlak vergisinden muaf olacak!

Dışişleri Bakanlığı’na bina yapılması için ayrılan arsanın satışına karar verildi!

 


Geri Dön