22 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımında istenen evraklar!

Kentsel dönüşüm kira yardımında istenen evraklar!

Riskli olan ve ekonomik ömrünü tamamlamış olan yapılar yıkılarak yeniden yapılıyor. Devlet bu kapsamda kişilere kira yardımında bulunuyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımında istenen evraklar neler?



Kentsel dönüşüm kira yardımında istenen evraklar!

Kentsel dönüşümde projesi kapsmaında, riskli bölgelerde bulunan ve ekonomik ömrünü tamamlayan yapılar yıkılarak yerine zeminin uygun olması halinde yeni binalar yapılıyor.


Kentsel dönüşüm ile riskli binasını yıktıran malik ve kiracılara devlet birtakım finansal desteklerde bulunuyor. Bu destekler arasında kentsel dönüşüm kira yardımı da yer alıyor. 


Riskli olan yapıların yıkılması işlemi için öncelikle malikler ile anlaşma yapılıyor. Anlaşma yapılarak tahliye edilen maliklere, kiracılara Bakanlık tarafından belli bir oranlarda kira yardımı yapılıyor. 


Riskli binasını anlaşma ile tahliye eden kişilerin  kira yardımına başvurmaları halinde yapılacak kira yardımı 18 ay devlet tarafından ödeniyor. Peki, kentsel dönüşüm projelerinde gerekli belgeler neler?


Kentsel dönüşüm kira yardımında istenen evraklar...

Malik Başvurusu İçin:

1.      Ek-1 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek) 


2.      Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi 


3.      Konut veya İşyerinin Bağımsız Bölümünü Gösterir Tapu Belgesi Aslı ve Fotokopisi 


Tapu arsa paylı ise; bağımsız birimin kime ait olduğunu gösterir Emlak Vergi Beyannamesi (İlgili Belediyeden alınacak, yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü, bağımsız birim numarasını ve bağımsız birimin hisse oranını gösterir olmalı ) veya son 3 aya ait elektrik, su ve doğalgaz faturalarından birinin aslı (son 3 aya ait fatura; malikin adına kayıtlı, açık adres ve bağımsız bölüm numarasını gösterir olmalı) 


4.      Taşınmaza Ait Güncel Tapu Kaydı (yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü) 


5.      Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı) 


6.      Kamu Bankalarına Ait (IBAN) Numarasını Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap) 


Vekâletname ile başvuru yapılacak ise; 


1. Vekâletname ile yapılacak başvurularda vekâletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması


2. Vekaletname aslı ve fotokopisi


3. Vekâletname ile birlikte vekilin kimlik aslı ve fotokopisi


Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru formu.. 

 

İSTANBUL ALTYAPI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜĞÜNE 

 

Aşağıda bilgileri bulunan ve ARAADNET yazılımında …………………. yapı kimlik 

numaralı binamız 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olup, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 16 ncı maddesine göre kira yardımından faydalanmak istiyorum. 


Riskli binamı …./…./201… tarihinde tahliye ettiğimi beyan eder, aksi durumun tespit edilmesi halinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre faiziyle geri ödeyeceğimi taahhüt ederim. 


 Kira yardımından faydalanmam halinde 13.10.2012 tarihli ve 28440 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Karar uyarınca bankalardan faiz destekli kredi başvurusunda bulunmayacağımı taahhüt ederim. 


 Kira yardımı başvurumun uygun bulunması halinde aşağıda belirttiğim hesap 

numarama yatırılması hususunda; 

Gereğini arz ederim. 

 

 ……/…./2014 

 Adı Soyadı - İmza 

 

İletişim Bilgileri 

Adres : 

 

Telefon : 

 

Banka Hesap Numarası (IBAN) : 

 

EKLER: 

1- Nüfus cüzdanı fotokopisi 

2- Konut veya işyerinin tapu senedi 

3- Riskli bina tespit raporu inceleme formu 

4- Tahliye ettiğime dair yeni adresimi gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği 



Kentsel dönüşüm projesi nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön