Kentsel dönüşüm kiracı hakları 2021!
Kentsel dönüşüm kapsamında riskli olarak yaşadıkları evleri yıkılan kiracıların hakları bulunuyor. İşte kentsel dönüşüm kiracı hakları 2021...
Kentsel dönüşüm kiracı hakları 2021!
Kentsel dönüşüm kapsamında mülk sahiplerinin talebinin ardından riskli olduğu tespit edilen binaların yıkımı gerçekleşiyor. Yıkım kararı verilen binalarda oturan kiracıların da hakları bulunuyor. İşte kentsel dönüşüm kiracı hakları 2021...
Kentsel dönüşüm kapsamında riskli olduğu tespit edilen ve yıkılmasına karar verilen binalar için yasada belirlenen sürede binaları tahliye etmeyen kiracıları, malik Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri’ne bildiriliyor. Kiracının bunlara rağmen tahliyeye itirazı devam ettiği şartında, tahliye kolluk güçleri tarafından yapılıyor.
Kentsel dönüşüm kiracı hakları 2021
Kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında verilen kira yardımından kiracılar da faydalanabiliyor. Kira yardımı veren taşınma masrafları düşürülerek ilk 5 ayı peşin ödeyebiliyor. Kiracılara sunulan kira yardımı aylık bin 150 TL'yi geçemiyor ve en fazla 18 ay boyunca veriliyor. Kiracıya, yeni inşa edilmesi planlanan binada yeniden aynı daireyi kiralama gibi bir teminat verilmiyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru
Uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesiyle ilgili karar ve tapu belgesine istinaden ilgili kuruma, riskli yapı tespitine ilişkin rapor ve tapu belgesine istinaden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuru yapabiliyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu için istenen belgeler
- Kira yardımı başvurusu yapılacak kurumdan temin edilecek başvuru belgesi
- Kiracının nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
- Riskli yapı belirtme yazısının fotokopisi
- Kiracının riskli konutta oturduğunu gösteren belge (Nüfus Müdürlüklerinden alınan ıslak imzalı adrese dayalı nüfus kayıt örneği ya da son 3 aya ait elektrik, su, doğalgaz faturalarından birinin aslı ibraz edilebilir. İbraz edilecek faturanın, kiracının adına gelmiş ve üzerinde açık adres belirtilmiş olması gerekmektedir.)
- Adrese dayalı nüfus kayıt örneği
- Kiracının hesap cüzdanı fotokopisi (Hesabın Ziraat Bankası ve Halkbankası öncelikli olmak üzere herhangi bir kamu bankasında açılmış olması, IBAN ve hesap numarası bilgilerinin hesap cüzdanında görünmesi gerekmektedir.)
Riskli yapı kiracı hakları tüm detaylarıyla!
Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com