Emlak Terimleri

Kentsel dönüşüm kirası ne kadar?

Evi riskli olarak tespit edilen yapı sahiplerinin mağdur olmaması için devlet birtakım finansal desteklerde bulunuyor. Peki, kentsel dönüşüm kirası ne kadar? Kentsel dönüşüm kirası nasıl alınır?

Kentsel dönüşüm kirası ne kadar?

Kentsel dönüşüm ile riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Evi riskli olarak tespit edilen yapı sahiplerinin mağdur olmaması için devlet birtakım finansal desteklerde bulunuyor. Bu destekler kapsamında kentsel dönüşüm kira yardımı yer alıyor.


Kentsel dönüşüm kira yardımı bedelleri:

Nüfusu 300 binin altındaki iller

Nüfusu 300 binin altındaki yerleşim yerlerinde geçen yıl 400 lira olarak uygulananan kira yardımı, 425 liraya yükseltildi.  


Bu kapsamda Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük ve Kilis'te hak sahiplerine aylık 425 lira kira yardımı yapılacak. 


Bu illerde kentsel dönüşümden etkilenen kiracılara da defaten 850 lira yardım yapılacak.  


Nüfusu 300-500 bin arasında değişen iller 

Amasya, Bitlis, Çanakkale, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye ve Düzce'de ise 450 lira olan kira yardımı 480 liraya çıkarıldı. Nüfusu 300-500 bin arasındaki bu illerde kiracılara da defaten 960 lira verilecek. 


Hak sahiplerine 500 lira kira yardımı yapılan 500-750 bin nüfuslu şehirlerde, bu rakam 535 liraya yükseltildi. Bu illerde kiracılara da bir defaya mahsus bin 70 lira yardımda bulunulacak. 


Bu miktardan Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak ve Batman'daki vatandaşlar yararlanacak. 


Nüfusu 750 bin - 2 milyon arası olan iller

Nüfusu 750 binden 2 milyona kadar olan illerde 550 lira olarak uygulanan kira yardımı 590 lira oldu.  


Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'da ev sahiplerine aylık 590 lira kira bedeli, kiracıya ise defaten bin 180 lira ödenecek. 


Nüfusu 2-4 milyon arasındaki iller

Nüfusu 2-4 milyon arasındaki kentlerde, geçen yıl 600 lira olan kira yardımı ise 640 liraya çıkarıldı.  Buna göre, Adana, Antalya, Bursa ve Konya'daki hak sahiplerine aylık 640 lira kira yardımı yapılacak. Kiracılar da defaten bin 280 lira yardım alabilecek.  


Nüfusu 4 milyonun üzerindeki iller

İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de 650 lira olarak ödenen kira yardımı ise 680 liraya çıkarıldı.  


Böylelikle nüfusu 4 milyonun üzerindeki bu 3 büyük ilde hak sahiplerine 680 lira kira yardımında bulunulacak. Kiracılara da defaten bin 360 lira ödeme yapılacak. 


Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru dilekçesi..


İSTANBUL ALTYAPI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜĞÜNE 

 

Aşağıda bilgileri bulunan ve ARAADNET yazılımında …………………. yapı kimlik numaralı binamız 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olup, Afet Riski Altındaki Alanların 

Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 16 ncı maddesine göre kira yardımından faydalanmak istiyorum. 


Riskli binamı …./…./201… tarihinde tahliye ettiğimi beyan eder, aksi durumun tespit edilmesi halinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre faiziyle geri ödeyeceğimi taahhüt ederim. 

 

Kira yardımından faydalanmam halinde 13.10.2012 tarihli ve 28440 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Karar uyarınca bankalardan faiz destekli kredi başvurusunda bulunmayacağımı taahhüt ederim. 

 

Kira yardımı başvurumun uygun bulunması halinde aşağıda belirttiğim hesap numarama yatırılması hususunda; 


Gereğini arz ederim. 

 

 ……/…./2014 

 Adı Soyadı - İmza 

 

İletişim Bilgileri 

Adres : 

 

Telefon : 

 

Banka Hesap Numarası (IBAN) : 

 

EKLER: 

1- Nüfus cüzdanı fotokopisi 

2- Konut veya işyerinin tapu senedi 

3- Riskli bina tespit raporu inceleme formu 

4- Tahliye ettiğime dair yeni adresimi gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği 

 

İlk 5 aylık kira bedelini peşin olarak hesabıma yatırılmasını istiyorum. 



Kentsel dönüşümde güçlendirme nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com