30 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kredisi alma şartları!

Kentsel dönüşüm kredisi alma şartları!

Kentsel dönüşüm ile yıkım kararı verilen yapılar için kredi veriliyor.Peki, kentsel dönüşüm kredisi alma şartları nelerdir?Kentsel dönüşüm kredisi almak için gerekli şartlar nelerdir?



Kentsel dönüşüm kredisi alma şartları!

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak olan yapılar için devlet kredi desteği veriyor.Kentsel dönüşüm kredisinden yararlanmak için söz konusu yapı için riskli alan tespitinin yapılmış olması gerekiyor.


Kentsel dönüşüm devlet kredisi için özel hesaptan kredi kullanmak isteyen hak sahiplerince, bulundukları yerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurulması gerekiyor.Başvuru yaparken 

mülk sahibi tapu fotokopisi, mülk sahibi nüfus cüzdanı fotokopisi,tapu müdürlüğünden alınmış kaşeli imzalı bağımsız bölüm listesi yani takyidat belgesinin bulunması gerekiyor.Devlet tarafından kredinin geri ödeme süresi 24 ay olup; geri ödemeler kredinin verildiği tarihi takip eden ay başlıyor.


Bakanlıkça Onaylanan kredi,belirlenen miktarda değerler teminat olarak alınıyor ve kredi kullananlar ile Bakanlık arasında borçlanma sözleşmesi düzenleniyor. Bu sözleşmeler borçluların gayrimenkullerinin tapu kayıtlarının ve bağımsız bölümlere ait bilgileri, kredi borcu ve kredi şartları ile gerekli görülecek diğer bilgileri içeriyor. Düzenlenen sözleşmeler üzerinden gerekli ipotek tesis ve tescil işlemleri yapılıyor.


Konutunu veya işyerini kendi imkânları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde yirmi beşi peşin olarak, geri kalanı da üç eşit taksitte inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak, özel hesaptan hak sahibinin hesabına aktarılıyor.


İşyeri ya da konutunu edinmek isteyenlere kredi kullandırılması halinde düzenlenen sözleşmeler üzerinden gerekli ipotek tesis ve tescil işlemlerini müteakip toplu olarak ödeme Özel Hesaptan hak sahibinin hesabına aktarım yapılıyor.


Bina yaşı önemli mi?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön