27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kredisi nedir, hangi bankalar verir?

Kentsel dönüşüm kredisi nedir, hangi bankalar verir?

Kentsel dönüşüm kredisi, Afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesini öngören “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” kapsamındaki kredilerdir. Peki, Kentsel dönüşüm kredisini hangi bankalar veriyor? İşte detaylar...



Bazı bankalar tarafından 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında bulunan riskli bölgelerdeki binaların yenilenmesi için finansman kullandırılıyor.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen kâr destek oranlarından yararlanılabilmesi için, gayrimenkulün riskli alanda bulunması ve riskli alan içinde yer almamakla beraber gayrimenkulün ‘’riskli yapı’’ olduğuna ilişkin teknik raporlarla tespit edilmiş olması gerekiyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİNDEN KİMLER YARARLANIR?

Konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahipleri,
Riskli yapılarda en az 1 sene oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahipleri,
Konutu riskli yapı olarak tespit edilen ve farklı bir ev almak isteyen malikleri.

Kentsel dönüşüm kredisi nedir, hangi bankalar verir?

HALKBANK KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ

Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli kredi tutarı en fazla 1 milyon 250 bin liradır. Birden çok bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı her bir bağımsız bölüm için 1 milyon 250 bin lirayı aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 3 milyon olabilecek.

Birden fazla konutu olan hak sahiplerinin ilk konutu için kullanacakları konut yapım ve konut edinme kredilerine uygulanacak Faiz Desteği senelik yüzde 8,4 olup, iki ve sonraki konutları için Faiz Desteği yıllık yüzde 7,2 olarak belirlenmiştir.

Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli konut kredileri için azami vade 10 senedir. Bireysel işyeri kredilerinde 7 senedir. 

Kentsel dönüşüm konut kredisi kullanacak müşterilerimiz ödemelerini eşit taksitli veya 24 ay sadece faiz ödemeli olarak gerçekleştir.

ZİRAAT BANKASI KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ

Hak sahiplerine kullandırılacak kâr destekli finansman tutarı en fazla 600 bin lira. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına kâr desteği sağlanacak toplam finansman tutarı her bir bağımsız bölüm için 600 bin lirayı aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 3 milyon lira olabilecektir.

Hak sahiplerine kullandırılacak kâr destekli konut finansmanı için azami vade 10 senedir. Bireysel işyeri finansmanı için ise 7 senedir.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen 2012/3803 sayılı Bakanlar Kurulu kararınca; konut için yıllık yüzde 6, bireysel işyerleri için ise yüzde 4,5 finansman desteği sağlanır.

İstanbul depremi iki deprem uzmanını birbirine düşürdü! Celal Şengör, Şener Üşümezsoy'u ağır eleştirdi: Zır cahillik!

Beylikdüzü'nün 3 mahallesine kentsel dönüşüm müjdesi!


Geri Dön