Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm kredisine başvuracaklar dikkat! Dönüşüm kredisi nasıl çekilir?

Erdoğan'ın imzasıyla kentsel dönüşüm limitleri değişti. Peki Kentsel dönüşüm kredisi nasıl çekilir? Cevabı haberimizde...Peki Kentsel dönüşüm kredisi nasıl çekilir? İşte kentsel dönüşüm kredisi nasıl çekilirin cevabı

Riskli yapı olduğu belirlenen konut veya iş yerlerine verilecek olan faiz destekli kredilerinin tutarları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2 katına çıktı. Peki Kentsel dönüşüm kredisi nasıl çekilir? 

İşte kentsel dönüşüm kredisi nasıl çekilirin cevabı...

 

Yapılarının “riskli” olduğu belirlenen tüzel veya gerçek kişilerin bankalardan kullanacağı kredilere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sağladığı destek limitleri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile iki katına arttırıldı. 200 bin Türk Lirası olan üst limiti yüzde 100 civarında artırılarak 400 bin Türk Lira’ya yükseltildi.Peki Kentsel dönüşüm kredisi nasıl çekilir? Cevabı haberimizde...


Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: "20 daireli bir apartmanda oturuyor olabilirsiniz. Siz herhangi bir daire sahibi olarak bakanlığın akredite ettiği dilekçe ile binanızın can ve mal riskini taşıyıp taşımadığını tespit ettirme hakkınız var.

"BİNANIZIN RİSKLİ OLUP OLMADIĞINA BAKILIYOR"

Zemin etüdü, statik hesaplarla performans verileri tabi tutularak o binanın riskli olup olmadığı bilimsel olarak belgelendikten sonra bakanlığın onayına sunuluyor ve süreç böyle başlıyor. Kentsel dönüşüm kredisinden faydalanmanın şartı binanızın riskli olması ve tapuya tescilinin mutlaka gerçekleştirilmesidir. Tescillendikten sonra bakanlığı sitesinde zaten binanın riskli olup olmadığı belirleniyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de inşaat maliyetleri artmış durumdadır. 1 yıl önce 100 metrekarelik bir evi 270 bin liraya mal ederken bugün bu rakam 375 bin lira civarındadır. Bakanlık krediyi artırmasaydı bunun kentsel dönüşüm kredisiyle karşılanması mümkün olmayacaktı.

 

200 bin lira olan kentsel dönüşüm kredisi 400 bin TL’ye çıkarıldı. 20 dairelik bir yerde 10 daire 1 kişinin olabilir. Burada bir kısıtlama vardı. Bir malik 5 daireye kadar kredi kullanabiliyordu bu 1 milyon TL’idi. 1 milyon TL’lik kredi 2 milyon TL’ye çıkarıldı.

Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl ve nereden alınır?

Kentsel dönüşüm kredisi 2022 ne kadar oldu?