Kentsel dönüşüm lisansı nasıl alınır?
Kentsel dönüşümde riskli yapılar; Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlar tarafından tespit ediliyor. Peki, kentsel dönüşüm lisansı nasıl alınır? Kentsel dönüşüm lisansı almak için gerekenler nelerdir?
Kentsel dönüşüm lisansı nasıl alınır?
Kentsel dönüşümde riskli yapılar; Bakanlıkça, İdarece, Bakanlıkça lisanslandırılan; Kamu kurum ve kuruluşları, Üniversiteler, Sermayesinin en az yüzde kırkı kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan şirketler, Depremden korunma, deprem zararlarının azaltılması ve deprem mühendisliğinin gelişmesine katkıda bulunmak gibi konularda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna göre Bakanlıktan izin belgesi almış yapı denetimi kuruluşları ile laboratuvar kuruluşları, 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu uyarınca, inşaat, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odalarına büro tescilini yaptırmış kurum ve kuruluşlar, tarafından tespit ediliyor. Peki, kentsel dönüşüm lisansı nasıl alınır?
Riskli yapı tespit raporunun hazırlanmasında görev alacak mühendislerin, ilgili meslek odalarına üyeliklerinin devam ediyor olması, mesleklerinde fiilen en az beş yıl çalışmış olmaları, Bakanlıkça açılan eğitim programlarına katılarak en az bir katılım belgesi almış olmaları ve bu hususları belgelendirmeleri gerekiyor. Lisans başvurusunda bu belgelerden başka herhangi bir belge istenmiyor.
Lisans başvurusunda Bakanlığa sunulan belgelerin gerçeğe aykırı olduğunun tespit edilmesi, riskli yapı tespitinin gerçeğe aykırı olarak yapıldığının anlaşılması, beşinci fıkra hükmüne ve 7 nci maddenin dördüncü fıkrası hükmüne aykırı davranılması hallerinde; tespite konu lisanslı kurum ve kuruluşların lisansı Bakanlıkça iptal ediliyor.
Lisanslı kurum ve kuruluşlarda riskli yapı tespitinde görev alacak mühendislerin, Bakanlıkça açılacak eğitim programlarına katılmaları ve katılım belgesi almaları zorunludur. Bakanlıkça açılan eğitim programlarına katılıp en az bir katılım belgesi almayan mühendisler riskli yapı tespitinde görev alamıyor.
Kentsel dönüşüm lisansı alacakların dikkatine..
"15.12.2012 tarih ve 28498 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Afet Riski Altındaki
Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin 6 ncı maddesinin ikinci bendinde “Riskli yapı tespit raporunun hazırlanmasında görev alacak mühendislerin, ilgili meslek odalarına üyeliklerinin devam ediyor olması, mesleklerinde fiilen en az beş yıl çalışmış olmaları ve bu hususları belgelendirmeleri gerekir. Lisans başvurusunda bu belgelerden başka herhangi bir belge istenmez.” hükmü yer almaktadır.
Bu kapsamda, Riskli Yapı Tespiti için lisans başvurusunda bulunacak Yapı Denetim Kuruluşlarının; kuruluş bünyesinde çalışan ve riskli yapı tespitinde görev alacak olan Proje ve Uygulama Denetçisi (İnşaat Mühendisi) veya Uygulama Denetçisinin, adı, soyadı ve T.C. kimlik numarasının belirtildiği, kuruluş yetkilisince imzalanmış dilekçesi ile ekinde Riskli Yapı Tespit Lisans Belgesi için Halkbankası, Bakanlık kurumsal hesabına yatırılmış, kuruluş adı ve konunun belirtildiği, 1.000,00 TL tutarında ücret dekontunu, Yapı İşleri Genel Müdürlüğüne (Yapı Denetim Dairesi Başkanlığı) sunmaları gerekmektedir.
Kuruluşun halihazırda herhangi bir faaliyet durdurma cezasının bulunmaması ve tüm denetçilerin tam olması, riskli yapı tespitinde görev alacağı beyan edilen denetçilerinin,kuruluş bünyesinde olup olmadığının sistem üzerinden kontrol edilmesine müteakip, talebiniz gerekli işlemler yapılmak üzere Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bildirilecektir. Herhangi bir değişiklik olması durumunda yapılan değişiklik Yapı Denetim Kuruluşları tarafından ayrıca Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bildirilecektir."
Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nereye yapılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com