Kent Haberleri

Kentsel dönüşüm merkezi Kartal'da konut fiyatları ikiye katlandı!

Kentsel dönüşümün en hızlı ilerlediği bölgelerden biri olan Kartal'da konut fiyatları ikiye katlandı. Yeni imar planlarının yürürlüğe girmesinin ardından ilçe bambaşka bir görünüme kavuşacak...

Kentsel dönüşümün en hızlı ilerlediği bölgelerden biri olan Kartal'da konut fiyatları ikiye katlandı. Yeni imar planlarının yürürlüğe girmesinin ardından ilçe bambaşka bir görünüme kavuşacak... 


PATRONLARIN GÖZÜYLE KARTAL 



Ulaşımda ve gelişimde avantajlı Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu Kartal, iş ve eğitim bölgelerine kolay ulaşım sağlayan yükselen bir yaşam merkezi konumunda. Kartal, köklü sosyo-kültürel yapısıyla çok uzun süredir bilinen ve tercih edilen bir yaşam merkezi. Metropolün kalbine de, iş bölgesi Kurtköy-Gebze-İzmit hattına da kolay ve hızlı ulaşım sağlıyor. Sabiha Gökçen Havalimanına birkaç kilometrelik uzaklığıyla birlikte, yapımı süren İzmit Körfez Geçişi ile de yakın gelecekte büyük bir avantaj sağlayacak. Bununla birlikte, hem sanayi hem de konutta sağladığı önemli kentsel dönüşüm olanakları ile gelişim açısından da çok avantajlı bir bölge. 


Altın çemberin başkenti olacak 



İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes; Kartal'ın, İstanbul'un parlayan yıldızı olmasında büyük yatırımların etkisi var. Marmara Bölgesi'ni ve yapılan büyük devlet yatırımlarını 'Altın Çember" olarak niteliyoruz. Bu alanda Kuzey Marmara Otoyolu, 3. havalimanı, 3. köprü, Çanakkale ile İzmit Körfez geçiş köprüleri ve İstanbul - Ankara Yüksek Hızlı Tren hattı yer alıyor. Gayrimenkul sektörü için altın bir çember oluşuyor. Kartal ise bu yatırımların tam merkezinde olması nedeniyle Golden Ring'in başkenti konumunda. Kartal'a da dokunan tüm büyük yatırımlar ulaşım kolaylığı olmaktan çıkıp önemli bir yatırım fırsatına dönüşüyor. 


Cazibe merkezine dönüşecek 



FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova: Konut alanlarından şirket yönetim merkezlerine, sosyal alanlardan kamu alanlarına kadar kentsel dönüşüm Kartal'da kendini gösteriyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'na olan yakınlığı, ulaşım akslarının kesişiminde olması Kartal ve çevresindeki gayrimenkul yatırımlarını desteklerken, bölgedeki AVM, rezidans ve ofis yatırımları büyük artış gösteriyor. Bölgedeki projeler tamamlandığında kültürel alanları, parkları, otelleri, restoranları, opera binasını, yat limanını ve marinayı bünyesinde barındıracak olan Kartal, İstanbul'da önemli bir cazibe merkezi haline gelecek. 


Yabancıların ilgisi artıyor 



EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı: Kartal, büyüyüp gelişerek ekonomiye olan katma değerini her geçen gün artırarak yabancı yatırımcıların dikkatini çekiyor. Kartal, gayrimenkul sektörünün temsilcilerinin gözünde bölgenin yatırım yapılabilir modern bir merkezi olma yolunda ilerliyor. Çehresi hızla değişiyor Metsan Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Satoğlu: Deniz kenarında geniş bir sahil şeridine sahip olması, dönüşümün hızla bölgenin çehresini değiştirmesi ve özellikle ulaşım kolaylıkları Kartal'ı Anadolu Yakasının yeni cazibe merkezi haline getirecek. Yeni yapılan yatırımlarla Kartal'a olan ilgi artacak.


Üç aşamalı planla kentsel dönüşümün gözdesi oldu 

İstanbul'da emlak piyasasının son yıllarda en hareketli olduğu bölgelerden biri olan Kartal, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla dikkat çekiyor. 



ENGELLERİ KALDIRDIK 



İlçenin potansiyellerini fırsata çevirdiğini belirten Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, "İlçemiz kentsel dönüşümün fiziksel, sosyal ve ekonomik boyutunu yani Kartallıları düşünerek dönüşüyor. Belediye olarak yaşanan tüm gelişmelerle ilgili halkımızı bilgilendiriyoruz" dedi. Halkın, yatırmalarının ve çözüm ortaklarının fikrini almadan adım atmadıklarım belirten Öz, "Bütün bürokratik engelleri kaldırıyoruz. Sözleşme taslağı hazırladık. Yatırımcının ve mülk sahibinin haklarım koruduk, tapu sorununu çözdük. Deprem Dönüşüm Müdürlüğü ile kentsel dönüşümün önünü açtık" diye konuştu. Kentsel dönüşümü sadece fiziksel dönüşüm olarak düşünmemek gerektiğine dikkat çeken Öz, sosyolojik dönüşüm için de belediye bünyesinde kurulan Tasarım, Araştırma ve Katılım adlı yapıyla geleceği planladıklarını söyledi. Yatay ama yoğun bir yapılaşma yerine, dikey olan bir yapılaşmanın daha doğru olacağım belirten Öz, "Halkın yararlanacağı kültür sanat alanları, kamuya açık alanlar yapılmalı" dedi. Kentsel dönüşüm projelerini 3 aşamada incelediklerini söyleyen Öz, "İlk adım 1949'da başlayan çarpık yapılaşma ile ortaya çıkan mülkiyet sorunlu yerlerin dönüşümü. İkinci adım, 1980 sonrası kontrol edilemeden artan binaların dönüşümü. Üçüncü ve son adım ise sanayiden boşalan yerlerin dönüşümünü kapsıyor" dedi. Öz, yeni planların hayata geçmesi ile bölge nüfusunun 10 yılda 1 milyon 200 bine ulaşacağım ifade etti. 



Platform tanıtacak 

İstanbul'un değeri en yüksek ilçelerinden biri olan Kartal'da projesi olan 5 gayrimenkul firmasının oluşturduğu Kartal Bölge Platformu çalışmalarına başladı. Kartal Belediye Başkam Altınok Öz'ün destek verdiği platformda, İş GYO, DAP Yapı, DKY İnşaat, EgeYapı Group ve Metsan yer alıyor. Platform, gerçekleştireceği etkinliklerle ve iletişim çalışmalarıyla Kartal'ı tanıtacak. İlçenin tanıtımı, dünyanın en önemli gayrimenkul etkinliklerinden Dubai Cityscape Fuarı'nda da yapılacak. Platform üyeleri, Kartal'ın bu yıl, küresel emlak sektörünün buluşma noktası olarak görülen fuara damga vuracağım düşünüyor. 


Yeni plan bekleniyor 

Kartal Merkezi Nazım İmar Planı ile bölgede yeni bir merkez alam oluşturulması hedefleniyor. Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in bölge için yaptığı çalışmalar dikkate alınarak fabrika alanlarının yerini konut ve ofislere bıraktığı, kıyadan uzaklaştıkça bina yüksekliklerinin arttığı bir planın yürürlüğe girmesi bekleniyor. Çavuşoğlu, Kartal Yeni, Topselvi, Esentepe, Orta, Cumhuriyet ve Kordon Boyu Mahalleleri'ni kapsayan plan, Türkiye'nin önde gelen şirketlerini de yalandan ilgilendiriyor. Uzun yıllardır, ellerindeki fabrika arazilerini değerlendirmek için bekleyenler arasında Eczacıbaşı, Doğuş, Anadolu, Kibar, Esas, Mutlu, Metal, Siemens ve Exsa Export grupları yer alıyor. 


Kartal, İstanbul'da gayrimenkul piyasasının son dönemde en hareketli olduğu ilçelerden biri. Metro ve Adalet Sarayı'nın hizmete girmesiyle önemli bir çekim noktası haline gelen ilçede sanayi alanlan ve eski siteler yerini markalı konut ve ofis projelerine bırakıyor. D100 ve TEM otoyolları, Sabiha Gökçen Havalimanı, Marmaray ve hızlı trenin getirdiği ulaşım avantajı bölgenin, hem üretim hem de talep tarafında iyi bir alternatif olmasını sağlıyor Adalar manzaralı ilçedeki projelere bakıldığında D-100 Karayolu üzerinde ofis, home-ofis projelerinin, Yakacık mevkii ve sahil şeridine doğru ise genellikle konut konseptinde projelerin olduğu görülüyor. 


KONUT FİYATLARININ SEYRİ 

201 l'de D-100 Karayolu ile TEM Otoyolu arasında kalan bölgedeki dairelerin birim metrekare fiyatları bin 500 ile 4 bin 500 lira arasında değişirken, bugün bu rakamlar 3 bin - 6 bin 800 lira seviyelerinde. 1+1 ve 2+1 daire tiplerinin ağırlıklı olarak tercih edildiği bölgede, sahile yalan kısmındaki projelerde deniz manzarası faktörü önemli hale geliyor ve fiyatlar bazı projelerde metrekarede 13 bin lira seviyelerine kadar çıkıyor. İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nın sağladığı getiriden faydalanarak, geliştirilen ofis projelerinin büyük çoğunluğu ise D-100 Karayolu aksında konumlanıyor. 2011 sonu ve 2012 yılında satışa çıkan ofislerin, satışa çıktıkları dönem itibarıyla 4 bin - 4 bin 500 lira seviyelerinde olan birim satış rakamları bugün itibarıyla 6 bin - 7 bin lira aralığında. 


YATIRIMCILAR ELİNİ ÇABUK TUTSUN 

Kartal'a olan ilginin konut fiyatlarım yükseltiğini belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Müdürü Deniz Şahinkaya, Kartal'da ulaşım projeleri ile kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanmasından soma fiyat artışının normal seyredeceği uyarısında bulundu. Şahinkaya, "Havaray ve Kartal - Kaynarca metro hattının hizmete girmesinden soma fiyatlar artacak ardından normale dönecek. Yatırmalarının bu projelerden önce yatırım yapmaları gerekiyor" dedi. REIDIN Kıdemli Analisti Orhan Vatandaş, Kartal'ın geçtiğimiz 2-3 yıllık dönem boyunca satış fiyatlarının, kira değerlerinden daha hızlı artış gösterdiğini ve buna bağlı olarak yatırım geri dönüş sürelerinin 21 yıla kadar ulaştığına dikkat çekti. Vatandaş, "Bu rakamın ortaya çıkmasında Kartal'ın son dönemlerde yatırım ve barınma amaçlı konut alımlarında tercih edilen bölgeler araşma girmesinin etkisi çok büyük" diye konuştu. 


BÖLGEYE OLAN TALEP ARTACAK 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Selin Yıldız, inşaatı devam eden Teknopark İstanbul, Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü, İş Bankası Teknoloji ve Uygulama Merkezi projelerinin bölgede ciddi ölçüde istihdam sağlayacağım belirtti. Buna paralel olarak çalışan ve işyerine yalan yaşamak isteyen nüfus tarafından da bölgeye olan talebin artacağım kaydeden Yıldız, "Bölgeye olan talebin, bölgedeki yüksek arz karşısında yetersiz kalabilmesinin riski bulunuyor. Ancak günümüzde arz fazlalığına rağmen proje satışlarındaki değerlerin sabit kaldığı gözleniyor" dedi. 

Avantajlar: Üst ölçekli yatırımlarının tamamlanmış olması, konut - ofis yatırımlarının dengeli olması, mülkiyet yapısı temiz büyük parsellerden oluşması, ilçenin denize kıyısı olması ve manzarası. 


Riskler: Konut artış hızının nüfus artışından fazla olması, metrekare fiyatlarının yüksek olması, prim potansiyelinin azalması, yatırım geri dönüş sürelerinin uzaması. 



Sözcü