Kentsel dönüşüm paneli Elazığ'ın sorunlarını çözecek!
Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'ın ilk oturum başkanlığını yaptığı panele, Çevre Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı ve birçok kişi katıldı.
Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'ın ilk oturum başkanlığını yaptığı panele, Çevre Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, AND Harita İmar Planlama ve İnşaat Mühendisliği'nden Sinan Özcan ve Nevşehir Koruma Kurul Üyesi Dr. Kadir Hakan Yazar, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yunus Aluç, Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü Kentsel Daire Başkanı Ayşegül Dinç Yalçm, Fırat Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Hasan Polat, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanlığından Süleyman Birhan, TOKİ Kentsel Yenileme Daire Başkam Gürol Konyalıoğlu ile Elazığ Belediyesi Kentsel Dönüşüm Stratejicisi F.Taner Öztekin, İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Mert Şener, İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Özlem Özçevik ile İBB Şehir Planlama Müdür Yardımcısı Serkan Genç konuşmacı olarak katıldı.
Dört oturum halinde gerçekleşen panelin açılışında konuşan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Kutbeddin Demirdağ, kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme dönüşmemesi gerektiğini ve bu yöndeki çalışmaları çok önemsediklerini söyledi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ise marka şehirlerin olmazsa olmazlarının estetik, mobil, entegre ve iletişim özelliklerine sahip olmaları olduğunu ifade ederek, "Kentsel dönüşüm, yaşam dönüşümüdür. Türkiye'de bu çalışmalar zorunluluktan ortaya çıkmıştır. Bu zorunluluğu avantaja dönüştürmemiz lazım.
Yaşanabilir, planlı, çevreye duyarlı estetik alanlar oluşturmalıyız" şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşüm çalışmalarının her bölgede kendi içinde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Yüksek, "Bu çahşmalann henüz çok başındayız. Örnek projeler geliştirmek gerekiyor" dedi.
Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise, bugüne kadar hizmetlerinde şehri bir bütün halinde yönettiklerini belirterek, "Bir şehre yatırımın gelmesi, üretimi elbette çok önemlidir, ancak yatırımla, imalatla, üretimle birlikte şehrin medeniyetindeki yapılanma da şehrin ana unsurunu, kimliğini bozmayacak şekilde yapılmalıdır. Şehirler insanlarıyla ne kadar bütünleşirse, o kadar şehirdir. Şehirler insan kimliğine etki eder, insanlar da şehir kimliğine etki eder.
Birbirlerini tamamlayan unsurlardır" diye konuştu.Elazığ'ın sahip olduğu 4 bin yıllık tarihi kültürel birikimiyle örnek bir şehir olduğunu ifade eden Yanılmaz, "Bu nedenle bu şehirde bina yapmak, yol yapmak, yapı yapmak, park yapmak ayrı bir önem taşır.
Biz geçmişten koparak bugünü imar etmeye kalkarsak, tarihi misyonumuzu da yok etmiş oluruz. Biz tarihi misyonumuzu, sanatımızı, kültürümüzü, kimliğimizi bozmadan çalışmalarımızı yürüteceğiz" dedi.Kentsel dönüşümün sihirli iki kelime olduğunu ve herkesin farklı anlamlar yüklediğini dile getiren Yamlmaz, "Bizler kentsel dönüşümü asıl amacına uygun olarak gerçekleştireceğiz ve bunu de büyük bir titizlikle gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.Yerel yönetim anlayışlarının paylaşım ve ortak karar esasma dayandığının altını çizen Yanılmaz, "Kentsel dönüşüm çalışmalarımızı yürütürken de o bölgede yaşayan her kesimle bir araya gelerek, onların görüş ve önerileri doğrultusunda ortak kararla adımlarımızı atacağız" dedi.
Elazığ'ın birinci dereceden deprem bölgesinde bulunması nedeniyle yıkılması gereken binaların yıkılacağım, yerlerine yeni yapıların inşa edileceğini, bunun büyük önem taşıdığım anlatan Yanılmaz, şunları söyledi: "Yeni yapılarımız şehrin dokusunu bozacak, çok katlı binalar olmayacak, yaşam alanlarıyla, otoparklanyla, yeşil dokusuyla, şehrin kültüyle bütünleşmiş yapılar olacak. Cumhuriyet Mahallemizden başladığımız ve daha sonra Sürsürü, Zafran, Aksaray, Gümüşkavak, Salıbaba mahallelerinde yapacağımız çalışmaları, şehrin bütününe yayarak, şehri rahatlatan dönüşümleri gerçekleştireceğiz. Örnek, modern, kaliteli yaşanabilir bir şehir oluşturacağız.
İnsanımızın içinde olmadığı hiçbir icraatı yapmayacağız." Elazığ Valisi Murat Zorlu oğlu ise, hızlı şehirleşmenin beraberinde gecekondulaşmayı getirdiğini belirterek, "Bu süreç kentlerimizin sağlıklı büyümesini engelledi. Doğal çevrenin tahribine yol açtı. Olası afetlerde can kaybı riskini yükseltti. Ülkemizdeki yapıların pek çoğu mühendislik desteği alınmadan yapıldığı için doğal afetlere karşı zayıf durumdalar. 2012 yılından itibaren riskli alanların ve yapıların tespit edilmesi, alt yapısı ve sosyal yapısıyla yerlerine sağlam yapıların inşa edilmesi, yaşanabilir şehirler oluşturulması amacıyla ciddi çalışmalar yapılıyor. Hükümetimizin hedefi 2023 yılında mevcut yapı stokunun yansını, önümüzdeki 20 yıl içerisinde ise 6,5 milyon konutun dönüştürülmesini sağlamaktır" diye konuştu.
Kentsel dönüşüm çalışmalarının zorunlu, ancak bir o kadar da zorlu bir süreç olduğunu dile getiren Vali Zorluoğlu, bu çalışmaların Cumhuriyet tarihinin en önemli çalışmalarından biri olduğunu kaydetti.
Zorluoğlu, şehirde tüm kurum ve kuruluşlar arasmdaki dayanışmadan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Bu dayanışma ruhunu güçlendirerek, kentsel dönüşüm çalışmaları başta olmak üzere ilimizin gelişimine, kalkınmasına vesile olacak büyük projelerde birlikte çalışacağız" dedi. Konuşmaların ardından panele katılan konuşmacılar, kentsel dönüşüm ve bu yöndeki çalışmalar konularında görüşlerini aktardılar.
Yeni Çağ