Kentsel dönüşüm projeleri AVM artış hızını tetikleyecek!
Yatırımcılar, harcama potansiyeli yüksek orta ve üst gelir grubunun yoğunlaştığı bölgelere AVM açacak. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'de başlatılan kentsel dönüşüm projeleri AVM yatırımlarını da hızlandırdı
Bölgesel bazlı analiz ve araştırma yapan Maptriks'in raporuna göre Türkiye'de 362 AVM var. 2015-2016 arasında açılacak AVM sayısı 106. Gelecek yıl sadece İstanbul'da 40 AVM açılacak. Yüksek gelir grubu (AB) en çok İstanbul, Ankara ve İzmir'de, orta gelir grubu (C) ise Ankara, Kocaeli, İzmir, Kayseri ve İstanbul'da yoğunlaşıyor. AVM yatırımcılarının orta ve üst gelir grubunun bulunduğu yerlerde yatırım yapmayı tercih ettiğini dile getiren Maptriks'in kurucusu Fatih Kuralkan, "Anadolu'daki AVM'ler için orta gelir grubu önemli, alt gelir grubu ise yatırımcının dikkatini çekmiyor" diyor.
ZENGİN YURTDIŞINDA HARCIYOR
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, üst gelir grubunun yurtdışından alışveriş yaptığını dolayısıyla orta gelir grubunun her zaman AVM yatırımcısı için önemli olduğunu ifade etti. Belgü alt gelir grubunda, doğru marka karması ile harcama oranlarının arttığını kaydetti. AVM kiralama ve yönetimi şirketi JLL'in Başkanı Avi Alkaş ise, "İstanbul'da 40 AVM açılması zor. Bu ancak kentsel dönüşümle olabilir. Yatırımcı harcama potansiyeli düşük bölgelerden uzak duruyor. Bazı bölgelerdeki yoğunlaşmalar da bundan kaynaklanıyor" dedi. Alkaş, 2018'e kadar 355 olan AVM sayısının 432'ye çıkacağını ifade etti.
ANTALYA ATAK YAPACAK
KDM'nin Kurucu Ortağı Murat İzci ise, 10 bin metrekare altındaki ticari alanların AVM olarak kabul edilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Buna göre Türkiye'de 299 AVM olduğunu vurgulayan İzci, "Marmara Bölgesi'ndeki AVM sayısı 137. Ardından 48 AVM ile İç Anadolu geliyor. Üçüncü ise 45 AVM ile Ege. Doğu Anadolu'da nüfus yaklaşık 6 milyon, AVM sayısı 7 ve toplam kiralanabilir alan 166 bin metrekare. Doğu, ortalamaların altında. Antalya'da AVM atağı bekliyoruz."
AVM REKORU BAKIRKÖY'DE
İstanbul'un 39 ilçesinden 33'ünde AVM var. Bakırköy'de bin kişiye düşen kiralanabilir alan bin 925 metrekare. Bu rakam AB'de da 270, ABD'de ise 810 metrekare. Bakırköy bu anlamda dünya birincisi. Şişli bin 486 metrekare ile ikinci, Beşiktaş bin 430 metrekare ile üçüncü. Ardından 738 metrekare ile Bayrampaşa, 708 metrekare ile de Başakşehir geliyor. İstanbul nüfusunun yüzde 65'i Avrupa yakasında ikamet ediyor. Bin kişiye düşen kiralanabilir alanda Avrupa yakası 338, Anadolu yakası ise 148 metrekare.
5 LİRANIN 1'İ GIDAYA
Türkiye'deki nüfusun genel harcama verilerine göre hane halkı başına aylık ortalama harcama 2 bin 496 TL. Harcamaların yüzde 26'sı konut, su, gaz gibi giderlere yapılırken bunu yüzde 20 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip ediyor. Sağlık ve eğitim harcamaları ise yüzde 2'lik harcama payları ile listenin en altında yer alıyor. Harcama potansiyeli en yüksek 15-34 yaş ortalamasının en yüksek olduğu iller Hakkari, Tunceli ve Şırnak olurken 35-64 yaş grubu Edirne, Muğla, Balıkesir, Kırklareli'nde daha yüksek.
Sabah