Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi emsal karar!
Kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitlerin yaptıkları satışlarda yatırılan tapu devir harçlarının ve müteahhitlerden daire satın alanların ödedikleri tapu harçlarının iadesini isteyebiliyor. İşte kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi için verilen emsal karar...
6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu ile yapılan yapılarda müteahhitlerin yaptıkları satışlarda yatırılan tapu devir harçları ve müteahhitlerden daire satın alanların ödedikleri tapu harçları geri alabiliyorsunuz. Yasa ile, yıkılıp yeniden yapılan yapıların inşa edilmesinden sonra ilk satışları tapu harcından muaf tutulmasına rağmen, tapu idareleri tarafından harç alınabiliyor. Hatalı tahsil edilen tutarlar ise dava açılarak geri alınabiliyor.
Kimler kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi alacak?
Kentsel dönüşüm bölgelerinde inşaat yapan müteahhitler ile arsa karşılığı inşaat sözleşmeleri uyarınca arsalarını müteahhitlere vermiş mülk sahipleri, müteahitlerden ve mülk sahiplerinden satın alanlar tapu harcı iadesi talep edebiliyor.
Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi için gerekli belgeler
a) Vergi Tahsil Alındısı
b) Tapu Senedi Fotokopisi
c) Riskli Yapı Belgesi
d) Riskli Yapı Muafiyet Belgesi
e) Sözleşme Örneği (Arsa Payı Karşılığı veya başka modellerle yapılmışsa o sözleşme)
Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi emsal karar
Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi hakkında verilen emsal karar şu şekilde:
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında muaf olanlar, ödemiş oldukları harçları faizi ile birlikte iadesini isteyebiliyor.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 5. Vergi Dava Dairesi’nin 2019/6043 Esas 2020/535 Karar 16 Ocak 2020 tarihli kararında bu husus şu şekilde ifade edildi:
’Davacının faiz istemine gelince; bilindiği üzere faiz, paranın sahibinden başkası tarafından kullanılmasının sahibine vermiş olduğu zararın karşılığı, başka bir ifadeyle tazmini olarak tanımlanmaktadır. Hukuken öngörülmeyen bir harcın tahsili sonrası doğan zararın tazmini hususunun da bir hukuk devletinde, Anayasanın 125’inci maddesinin “İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür” hükmünde tanımını bulan “İdarenin Sorumluluğu” ilkesi çerçevesinde değerlendirilmesi bir zorunluluktur. Bu itibarla yersiz tahsil edilen tutarın bu husustaki genel hükümleri içeren 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun’da öngörülen oranda faiz uygulanmak suretiyle davacıya iadesi gerekmektedir.’’