Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm tasarımları ''akademili'' olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, üniversiteler ve sektör temsilcilerin katılımıyla mekansal strateji planlarının yapılacağı ''Türkiye Şehircilik Akademisi''ni kuracak. Akademide, kentsel dönüşüm için makro düzeyde tasarımlar da hazırlanacak...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, üniversiteler ve sektör temsilcilerin katılımıyla mekansal strateji planlarının yapılacağı Türkiye Şehircilik Akademisi'ni kuracak. 

Akademide, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek kentsel dönüşüm için de makro düzeyde tasarımlar ve projeler hazırlanacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak sağlıklı çevre ve imar düzenini oluşturmayı, kentlerin çevre değerleri odağında gelişimini sağlamayı amaçladıklarını söyledi. 

Türkiye'nin geleceğe hazırlıklı olmasının, temel hedefleri arasında bulunduğunu belirten Uzun, Türkiye'de çarpık yapılaşmadan planlı, sağlıklı ve güvenli yerleşimlere geçişin bir aracı olan kentsel dönüşüm ihtiyacının, önem ve aciliyet arz ettiğini vurguladı. 

''Zaman afetler sonrası yara sarma zamanı değil afet öncesi gerekli tedbirleri alarak zarar azaltma zamanıdır'' diyen Uzun, bundan hareketle hazırlanan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile riskli yapıların tespiti, yıkımı ve yerlerine güvenli yapıların oluşturulmasının amaçlandığını kaydetti. 

Bu kanunun salt kentsel dönüşüm kanunu olmadığına işaret eden Uzun, ''Afetler karşısında can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik bir kanundur. Bu nedenle kentsel dönüşüm seferberliğinde birlik ve beraberlik zamanıdır'' diye konuştu. 

     

Yıl başından sonra faaliyete geçecek

Mekansal strateji planlamasının da bakanlığın öncelikli ve önemli konularından birisi olduğunu belirten Uzun, bu planların sürdürülebilir kentsel gelişmenin sağlanmasına yönelik ilke, strateji ve eylemleri ortaya koyan çerçeve referans belgeler olması gerektiğini vurguladı. 

Bu planları katılımcı anlayışla yapmak istediklerini anlatan Uzun, bu amaçla İller Bankası nezdinde akademisyenler ve sektör temsilcilerinin katılımıyla çalışmaların yürütüleceği Türkiye Şehircilik Akademisi'ni kuracaklarını belirtti. 

Uzun, mekansal strateji planlarıyla ilgili şunları kaydetti: 

''Planlamada cazibe merkezlerine, ticaret ve sanayi için önem arz eden alanlara, gelişmekte olan kırsal yerleşim yerlerine, turizm yörelerine, koruma alanlarına planlamada öncelik verilecek. Bu planlarla ülkemizin yer altı ve yer üstü kaynaklarının potansiyeli tespit edilecek ve geliştirilecek. Sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir yerleşmeyi sağlamaya yönelik çalışmalar yapılarak kentlerimizin gelişmesi sağlanacak.'' 

Akademide mekansal strateji planlarının yanı sıra kentsel dönüşüm için makro düzeyde tasarımlar ve projeler yapılacağını bildiren Uzun, Ankara'da kurulacak akademinin yıl başından sonra faaliyete geçirilmesini planladıklarını sözlerine ekledi. 

     

AA