27 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm Türkiye için bir fırsat!

Kentsel dönüşüm Türkiye için bir fırsat!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 32.Grup (Konut ve işyeri yapı kooperatifleri) Meslek Komitesi öncülüğünde Yapı Kooperatifçiliği ve Kentsel Dönüşüm" konulu bir seminer düzenlendi...



Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 32.Grup (Konut ve işyeri yapı kooperatifleri) Meslek Komitesi öncülüğünde Yapı Kooperatifçiliği ve Kentsel Dönüşüm konulu bir seminer düzenlendi. Seminere ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İssi, Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürü Şinasi Çulha, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü Şehir Plancısı Rıza Alver, Yapım-2 Şube Müdürlüğü Makina Teknikeri İsmet Tan, ATSO Meclis ve Meslek Komitesi üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İssi,şunları söyledi: "Ekonomik amaçlı işbirliği olarak kabul edilen kooperatifler, toplumsal yararlarının yanında ortaklar ve ülkelerin ekonomik hayatında önemli roller üstlenen, küçük birikimleri büyük işletmeye dönüştüren önemli bir modeldir. Toplu Konut İdaresü'nin hayata geçirdiği ve devam eden birçok projesiyle inşaat alanında pay sahibi olmasıyla yapı kooperatiflerinin çoğu kapandı. İimizde de son beş yıl içerisinde 1117 yapı kooperatifinin kapandı, buna karşın 34 yapı kooperatifi açıldı. Bugün itibariyle Antalya'da toplam 488 yapı kooperatifinin bulunyor. Kooperatifleşmede öne çıkan ülkeler ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve Japonya olarak görülüyor. Ekonomik gelişmişlik sıralamasında da önde olan bu ülkelerin, kooperatifçilik konusunda da önde olmalarının, kooperatifçilik sisteminin sanılanın aksine gelişmiş pazar ekonomilerinde daha fazla yer bulduğunu gösteriyor." Kentsel Dönüşüm" konusuna da değinen İssi, şöyle konuştu: 'Kentsel dönüşüm Türkiye ve Antalya açısından kaçırılmaması gereken bir fırsattır. Kentsel dönüşümün bina bazında değil, entegre bir yaklaşımla bölgeyi, alt ve üstyapıyı kapsayacak şekilde bütüncül olarak ele alınması gerekmektedir. Dönüşüm projelerinin örgütlenmesi; tüm hak sahiplerinin katıldığı ve etkin rol aldığı bir 'kent ortaklığı' çatısı altında olması ve bu çatının bir sivil toplum kuruluşu kapsamında örgütlenmesi gerekmektedir. Daha açık ifade etmek gerekirse, kurgulanacak kent ortaklığının temel elemanlarını 'özel sektör, kamu sektörü ve yerel unsurlar' oluşturmalıdır. 

Yapı kooperatifçilerinin sorunlarının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığıyla hükümet ııezdinde de dile getirilmesi için girişimlerde bulunacağız." 


Hürses


Geri Dön