27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm, Türkiye'ye 500 milyar dolar katkı yapacak!

Kentsel dönüşüm, Türkiye'ye 500 milyar dolar katkı yapacak!

İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşümle birlikte Türkiye'de en az 20 yıllık yeni iş sahaları açılacağını, her yıl 1 milyon konut üretimiyle Türkiye ekonomisinin şahlanacağını söyledi



Van depremi sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İktidarı kaybetme pahasına bile olsa uygulayacağız dediği kentsel dönüşüm projesi, Türkiye ekonomisini ikiye katlayacak.

Dönüşüm kapsamında 10 yıl boyunca 10 milyon konut yenilenecek, en az 240 bin kişiye yeni iş kapısı açılacak. Kentsel Dönüşüm'ün Türkiye'yi gerçek anlamda dönüştürecek büyük bir proje olduğunu dile getiren İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, Bu proje Türkiye'de en az 20 yıllık yeni iş sahaları açar, maliyetlerden kimse ürkmesin, asıl kazanan Türkiye olur. İlk 10 yılda ekonomiye 500 milyar dolarlık canlılık gelir, tüm sektörler bu proje ile üretimini artırmak zorunda kalacak dedi.

Tellioğlu, gazetemize yaptığı açıklamada Türkiye'de en az 10 milyon konutun çürük ve miadını doldurduğunu belirterek, Sadece bunları yıkıp yeniden yapmak bile mevcut konut üretim kapasitesini yüzde yüz artırmakla mümkün olur. Türkiye'de yıllık konut üretimi 500 bini buluyor.  TOKİ  ve diğer şirketler Kentsel Dönüşüm Projesiyle birlikte yıllık üretim sayısını en az 1 milyona çıkarmak zorunda kalacak. Bu bile ekonomimizi büyütecek değerlendirmesinde bulundu.


Kentsel dönüşüm projesinin öncelikle inşaat sektörüne mal ve hizmet üreten kuruluşları harekete geçireceğini anlatan Tellioğlu şunları söyledi: Çimento, demir, tuğla, inşaat ekipmanları, elektrik malzemesi, boya sanayi, üretimi ilk aşamada yüzde 100 artacak. Bu sektörlere hizmet veren inşaat ekipmanı üreten makine sanayicileri, ağır yük kamyonu üreticileri de üretimini artırmak zorunda kalacak. Kentsel dönüşümün ilk yılından itibaren yeni konutlar için başta mobilya ve beyaz eşya sektörü üretime başlayacak. Bu sektörler üretimi artırdıkça, yeni istihdam kapıları açılacak. en az 240 bin kişiye istihdam sağlanacak. Ev tekstili, elektrik, elektronik ürünler, beyaz eşya üreticileri belki de cumhuriyet tarihinin en önemli sıçramasını yapacak. Çünkü pazara 10 milyon ev girecek. Bu evlerin hayat donatıları daha yenileriyle değişecek. Proje sadece asansör üreticilerine bile dünya rekoru kırdıracak.

Mehmet KOCA/Türkiye

 


Geri Dön