28 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm ve deprem planı sahillere uzandı!

Kentsel dönüşüm ve deprem planı sahillere uzandı!

Deniz kıyılarına ait çizgilerin yüzde 54'ü hazır. 2012'de tüm kıyıların planlaması bitecek. Üç tarafı denizle çevrili Türkiye'de, hükümetin kentsel dönüşüm ve deprem planlama çalışmasına sahiller de dahil oldu



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilk hedefi plansız kıyı kalmaması. İmar planlarının incelenmesi ve onaylanması yetkilerini elinde bulunduran bakanlık, kıyıların planlı gelişimi için 'Ulusal Kıyı Strateji Belgesi'hazırlıyor. Yoğun talep olan bazı bölgelerin kıyı ve gerisiyle birlikte bütünleşik olarak planlaması konusunda üst ölçekli stratejik planlama çalışmaları yürütülüyor. 2012'de tüm kıyılara ilişkin bütünleşik planlama çalışmaları tamamlanacak.

TÜRLER MERCEK ALTINDA

Türkiye'nin deniz kıyılarına ait kıyı kenar çizgilerinin de tespiti yapılıyor. Kenar çizgilerinin yüzde 54'ü tamamlandı. Planlama çalışmaları çerçevesinde üzerinde en çok durulan hususlardan biri de, özel çevre koruma bölgelerinin kara, kıyı ve deniz alanlarında biyolojik çeşitliliğin tespiti. Bu amaçla, Datça-Bozburun, Gökova, Köyceğiz-Dalyan, Ihlara, Fethiye-Göcek, Foça ve Saros Körfezi özel çevre koruma bölgelerinde çalışmalar sürüyor. Korunması gerekli alanlara ilişkin 'koruma-kullanma dengesi' belirlenecek. Evsel katı atıkların bertarafından, atık suların kanalizasyon şebekesiyle toplanmasına, içme suyu temininden çevre düzenlemeye kadar çeşitli adımlar bu çalışmalar sonrası şekillenecek.

Kıyılardaki dönüşüm hedefi çerçevesinde atılan adımlardan biri de 'Kıyı Yapıları Master Planı'nın mevzuata yansıtılması olacak. Büyük ölçekli ana limanlar oluşturulması kapsamında uygun liman sahalarını belirleyen master planının hayata geçirilmesi ve girişimcilerin bu sahalara yönlendirilmesi amacıyla çalışma sonuçları, liman yapımıyla ilgili mevzuata girecek. Çandarlı, Filyos ve Mersin Konteyner Limanlarına ilişkin fizibilite ve teknik dokümanlar tamamlanmıştı. Çandarlı Limanı'nda mendirek inşaatı işi de bu yıl ihale edilmişti.
Akşam/Hakkı KURBAN


Geri Dön