Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği Ekim ayında toplanacak!
Türkiye'deki kentsel dönüşümde rol almak ve çözüm sürecine katkıda bulunmak üzere Haziran 2013'te kurulan Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği, ekim ayında ilk genel kurulunu yapmaya hazırlanıyor...
Erkanlı Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Rıza Erkanlı başkanlığında çalışmalarına başlayan dernek; içinde müteahhit, mimar, mühendis, kat maliki, bankacı, hukukçu, akademisyen gibi bireysel üyelerin yamnda kurumsal üyelerle birlikte tüm tarafların biraraya geldiği geniş bir kentsel dönüşüm platformu oluşturmak istiyor.
Emsal değil çekim alanı
Platformun hedefi, kentsel dönüşümün en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi için şehircilik adına hukuki, tarihi, sosyal, çevresel her türlü öneriyi getirmek, dönüşümde uluslararası örnekleri de gündeme taşıyarak yeni çekim merkezleri oluşturmak ve katma değeri yüksek tutmak.
Derneğin çalışmalarını Sözcü'ye anlatan Hüseyin Rıza Erkanlı, komisyon ve sekreteryanın oluşturulduğunu, üye kaydına genel kurul ile birlikte başlayacaklarım söyledi. Dönüşümü gerçekleştirirken sadece bina değil aym zamanda çekim alanları oluşturulması gerektiğini anlatan Erkanlı, "Şehir emsal olmadan da değerli olabilir. Çekim alanları oluşturmak derneğimizin en önemli misyonundan biri" dedi.
Kentsel dönüşümde özel sektörün risk algılamasında bu işleri daha yeni anlamaya başladığının altım çizen Erkanlı, "Mayıstan bu yana kendi Erkanlı Group içinde oluşturduğumuz kentsel dönüşüm birimiyle bu işi algılamaya çalıştık ve altyapısını oluşturduk. Özel sektör de bizim gibi işin altyapısını oluşturarak devam ediyor. 2014'te bu konular daha iyi anlaşılacak. Bu süreçte özel sektör olarak sabırlı olmak durumundayız" şeklinde konuştu.
Riskli alanlara yöneldik KENTSEL dönüşümde 3 saç ayağı bulunduğunu bunları; riskli yapılar, riskli alanlar ve rezerv alanlar olarak sıralayan Erkanlı, "Afet yasası ihtiyaca göre sürekli değişiyor. Şimdi üçüncü yönetmeliği çıktı. Riskli alan yasarım en çok ilgilendiği nokta.
Türkiye genelinde 3 bin 150 hektar riskli alan yer alıyor.
Bunun 880 hektarı İstanbul'da yer alıyor" diye konuştu.
Riskli yapı bakımından İstanbul'un başı çektiğine vurgu yapan Erkanlı şöyle konuştu: "Riskli alanlarda 15 dönüm ve üzeri arazilerde kentsel dönüşüme izin veriliyor. Biz de dernek olarak 15 dönüm ve üzeri arazileri geliştirmeye destek vermek istiyoruz. Bu operasyonla ilgili ofisler açıyoruz."
Sözcü