Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm yaparken esnaf hakları korunmalı!

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, İkinci Belediye Çarşısı’nın yıkılması hâlinde esnafın haklarının gözetilmesini istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, İkinci Belediye Çarşısı’nın yıkılması hâlinde esnafın haklarının gözetilmesini istedi


Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, İkinci Belediye Çarşısı esnafı ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Köksal, İkinci Belediye Çarşısı’nın Kentsel Dönüşüm çalışmaları çerçevesinde yıkılmak istendiğini belirterek “İkinci Belediye Şehir Çarşısı geçmiş Belediye Başkanlarımız’dan rahmetli Erdal Akar tarafından inşa edilmiştir. Burada bulunan işyerleri de Belediye tarafından esnaflara kat irtifakı olarak satılmıştır. İkinci Belediye Şehir Çarşısı’ndaki iş yerlerinin yapı kullanma ruhsatı yoktur. Bu hâlde yıllarca faaliyet gösterilmiştir. Ancak burada kentsel dönüşüm isteyen Belediye’ye göre Çarşı riskli bina kapsamına alınmıştır. Bu bölgede başka binalar da bulunmakta olup özellikle daha önce yapılan binalarla ilgili olarak niçin zemin-bina sağlamlığı etüdü yaptırılmayıp sadece İkinci Belediye Şehir Çarşısı için zemin etüdü istenmiştir? 2’nci Belediye Şehir Çarşısı için Zemin etüdü yapılırken binadan yeterli numune alınmış mıdır?” dedi. 


OTOPARK’IN RUHSATI VAR MI?


2’nci Belediye Şehir Çarsısı’nda Belediye tarafından otopark işletildiğini de belirten Köksal, “2’nci Belediye Şehir Çarşısı’nda yıllarca faaliyet gösteren ve geçimini buradaki işyerlerinden sağlayan esnaf ve çalışanlar düşünülmüş müdür? Buradaki işyeri sahiplerinin zararı nasıl karşılanacaktır? Özellikle dar gelirli yurttaşlarımızın mutlu günlerinde ekonomik olarak bütçesine uygun olduğu için tercih ettiği 6 tane düğün salonunun akıbeti ne olacaktır? 2’nci Belediye Çarşısı’nın altında bulunan ve Belediye tarafından işletilen otoparkın işyeri ruhsatı var mıdır? Kat irtifakı ile satışı yapılan hiçbir binanın ruhsatı olmaz” ifadelerini kullandı. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN UYARI

Köksal, “Belediye’nin Kentsel Dönüşüm yapması için eski binaları yıkıp yenilerinin yapılması kadar doğal bir şey yok, kent için de gerekli olabilir. Kentsel Dönüşüm yaparken hane sahiplerinin ve esnafın lehine karar verilmelidir” dedi. 


NEDEN SADECE İKİNCİ ÇARŞI?

İkinci Belediye Şehir Çarşısı Yöneticisi Mustafa Çevik de düğün salonları arasındaki rekabetin “yıkım” kararında etkili olabileceğini söyledi. Çevik, “Çarşımız 1998 yılında yapılmış idi. Kat irtifakı ile dükkanlar satıldı. Bütün dükkanlar, ihale ilanındakinden az. Örneğin 648 metrekare olarak gösterilen bir işyeri 90 metrekare noksan. Bu durumu Belediye’ye aktardık. Belediye bize burayı arsa olarak mı sattı, dükkan olarak mı sattı? Bize bu işyerleri dükkan olarak satıldı. Birinci Belediye Çarşısı, bizim çarşımızdan 10 yıl önce yapıldı. Neden sadece İkinci Belediye Çarşısı yıkılacak? 6 düğün salonu, vatandaşın lehine fiyatlar uyguluyor. Diğer düğün salonlarından baskı mı var diye insan düşünüyor. Birinci Çarşı ile İkinci Çarşı arasında köprü vardı, bu köprü projede hâlâ var. Bu köprünün yıkılmasının ardından İkinci Çarşı tamamen öldü” ifadelerini kullandı. 


Afyon Kocatepe Gazetesi