27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm yasa teklifi yarın meclise geliyor!

Kentsel dönüşüm yasa teklifi yarın meclise geliyor!

Kentsel dönüşüm yasa teklifi yarın Genel Kurul'da görüşülmek üzere Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edildi.



Kentsel dönüşüm yasa teklifi yarın Genel Kurul'da görüşülmek üzere Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edildi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, ayrıca TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta, kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeleri kapsayan "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmeler de başlanacak.

Söz konusu konu ile ilgili olarak verilen bilgiye göre, merakla beklenen bu teklifle, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihindeki depremler sebebiyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilmiş olan bölgelerde söz konusu bu depremlerin ve akabinde yaşanan depremlerin etkisiyle oluşan hasarlarla bağlantılı olması kaydıyla, hak sahipliğine ilişkin işlemler hariç olmak üzere hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında yeni usuller getiriliyor. 

Kentsel dönüşüm yasa teklifi yarın meclise geliyor!

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, söz konusu bu düzenlemeyle yargı süreçlerinin hızlandırılması hedefleniyor.

Merakla beklenen bu kanun teklifine göre, riskli binaların yıktırılması için maliklere tek bir defada 90 günden fazla olmamak üzere bir zaman verilecek. Ayrıca söz konusu binaların tahliyesinin engellenmesi durumunda kolluk kuvveti marifetiyle de tahliye gerçekleştirilecek. Ayrıca yne paylaşılan detaylara göre, pek çok kişinin merakla beklediği konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, kentsel dönüşüm, maliklerin salt çoğunluğu ile aldığı karara istinaden de gerçekleştirilebilecek.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNİN TAKVİMİ

Yine konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, Plan ve Bütçe Komisyonunda da 2024 bütçesinin görüşmelerine de devam edecek.

Aktarılan bilgilere göre, komisyonda, uyarın Hazine ve Maliye Bakanlığının, 1 Kasım tarihinde Ticaret Bakanlığının, 2 Kasım tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, 3 Kasım tarihinde de Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçeleri masaya yatırılacak.

Yine verilen detaylara göre, bu hafta TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu da toplanacak.

Salı ve çarşamba günü de Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak.

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk hak kayıplarını artırır mı? Evini dönüştürecekler dikkat!

Türkiye genelinde 5 milyona yakın konut yeni yasayla kentsel dönüşüme girmeli! 

Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya'dan kentsel dönüşüm açıklaması: Güvenli yapıların inşasında kentsel dönüşümün rolü büyük


Geri Dön