Kent Haberleri

Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında Edirne'de çalışmalar başladı!

İnşaat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Nihat Çolak, Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında Edirne'de de bir takım çalışmalar başlatıldığını ancak şu an akıbetini bilmediklerini kaydetti…

İnşaat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Nihat Çolak, Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında Edirne'de de Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi döneminde Menzilahır Bölgesi'nde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmasının bir anlamda rafa kalktığını ve akıbetini bilmediklerini açıkladı.  Çolak, “İlimizde Kentsel Dönüşüm Yasası Türkiye'nin genelinde olduğu gibi ne yazık ki bir rantsal dönüşüm faaliyeti içinde ele alınmaktadır” dedi. 


İl Temsilcisi Nihat Çolak, Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında Edirne'de de bir takım çalışmalar başlatıldığını ancak şu an akıbetini bilmediklerini kaydetti. Çolak, dönüşümlerin mutlaka tekrar belediye tarafından ele alınması, en ince noktasına kadar sosyal donatıların, yaşam alanlarının çevresindeki gerekli sosyal ihtiyaç alanlarının net şekilde belirlenip ona göre kentsel dönüşüm kararları verilmesi gerektiğini belirtti. Birçok konuda kaygılı olduklarını ifade eden Çolak, Kentsel Dönüşüme dair Odalarının görüşlerini de şöyle paylaştı:

“DÖNÜŞÜMLER BELEDİYE TARAFINDAN TEKRAR ELE ALINMALI”

“17 Ağustos 1999 büyük Gölcük depreminden sonra hükümetimizin çıkardığı 6306 Sayılı 'Afet Riski' altındaki alanların dönüştürülmesi kısaca kamuoyunda bilinen Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında kentimizde de bir takım çalışmalar başlamıştı. Belediye Başkanımız Hamdi Sedefçi döneminde bugün Menzilahır bölgesi dediğimiz alan riskli alan olarak ilan edilmiş, burasının kentsel dönüşüm projelerinin hazırlanması çalışmalarına başlandığı ifade edilmişti. Fakat biz bu konuda Menzilahır Mahallesi'nde yaşayan halkımızla Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı ve orada yaşayan roman vatandaşlarımızla birlikte yine bir panel söyleşi düzenledik. Çünkü halka rağmen bir şeyin yapılması mümkün değil. Üstelik masa başında çizilen bir alan içinde yaşayan, konut sahibi olan veya olmayan birçok vatandaşımızın olduğunu da biliyoruz. Bunların bir kısmının tapularının olduğunu bir kısmının da tapularının olmadığını öğrendik. Tabi ki burada yaşayan tapulu tapusuz tüm vatandaşlarımızın barınma ihtiyacının karşılanması gerekir noktasında bir yaklaşımımız oldu. Bu konudaki kaygılarımızı dönemin Belediye Başkanı ve belediye çalışanlarına da ilettik. 

“ÇALIŞMA RAFA KALKTI AKIBETİNİ BİLMİYORUZ” 

Fakat şu anda çalışma bir anlamda rafa kalktı, ne olduğunu ve akıbetini bilmiyoruz. Mutlaka bu bölgenin yerinde dönüşümüne, burada yaşayan vatandaşlarımızın yerinde ve onların adet ve geleneklerine uygun bir şekilde dönüşümü sağlanarak ve hepsinin barınma hakkının ihtiyacının karşılanması noktasında bir kentsel dönüşüm ihtiyacı önümüzde bulunmaktadır. 

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ KAYGILI  

Bunun yanında ne yazık ki ilimizde Kentsel Dönüşüm Yasası Türkiye'nin genelinde olduğu gibi bir rantsal dönüşüm faaliyeti içinde ele alınmaktadır. Bu kimi yerde rantsal dönüşüm kimi yerde müteahhit dönüşümleri diye adlandırılmaktadır. Konutlarımız riskli bina tespiti yapılarak birçoğu hakkında yıkım kararı çıkartılıp yerlerine yeni imar planlarında daha fazla emsal bir öncekine göre belirlenmiş olan emsalden daha fazla olan emsale göre yeni alanlar yaratılmaktadır. Ne yazık ki bununla ilgili de birçok kaygımız var. Özellikle Ayşekadın Abdurrahman Mahallesi gibi kentimizin diğer kesimlerinde de bir çok kentsel dönüşüm uygulamalarında ne alt yapının yeterli olacağını, ne otopark sorunun çözülebileceğini düşünüyoruz. Ne de oradaki yaşam alanlarına ihtiyaçlarına, sosyal donatıların da yeterli olabileceği konusunda kaygılarımızı da taşıyoruz.


Bu dönüşümlerin mutlaka tekrar belediye tarafından ele alınması, en ince noktasına kadar sosyal donatıların, yaşam alanlarının çevresindeki gerekli sosyal ihtiyaç alanlarının net şekilde belirlenip ona göre kentsel dönüşüm kararları verilmesi gerektiğini de düşünüyoruz.”



Edirne Hudut