Kentsel Dönüşüm Yasası ve Uygulamaları toplantısı düzenlendi!
Küçükçekmece Belediyesi ile Tüm Mühendisler ve Mimarlar Derneği (TMMD)’nin iş birliğiyle düzenlediği “Kentsel Dönüşüm Yasası ve Uygulamaları” toplantısında Türkiye’nin dört bir yanında süren kentsel dönüşüm süreci tartışıldı
Çok sayıda mimar, mühendis, sektör temsilcileri ve siyasinin katıldığı toplantıda kentsel dönüşüm yasasının getirdikleri, gelinen aşamalar, yerel yönetimlerin süreçteki politikaları ve sürecin ne şekilde ilerlemesi gerektiği konuları tartışıldı.
Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Marmara Bölge Müdürü Bülent Babaoğlu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve TMMD Başkanı Özcan Soysal birer konuşma yaparak, kentsel dönüşüm sürecinde yapılan çalışmaları anlattı.
KÜÇÜKÇEKMECE’DE DÖNÜŞÜM 2004 YILINDA BAŞLADI
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, kentsel dönüşüm sürecinde yaptıkları çalışmaları belirterek, “6306 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte gündemin şekli tamamen değişti. Özellikle riskli alanların ve yapıların dönüştürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Aslında Küçükçekmece’mizde bu süreç 2004’ten beri devam ediyor. O dönemde gecekondu bölgelerinin dönüştürülmesi çalışması bunlar. Ama 5 Ekim sayın başbakanımızın startıyla birlikte Küçükçekmece’mizde bu çalışma çok daha kapsamlı, düzenli ve sistematik bir hale geldi. Bu kapsamda belediye binamızın çevresindeki bölgenin dönüştürülmesi, Küçükçekmece meydan ve civarının dönüştürülmesi, Kanarya Mahallesi’nde yine bir alanın, ki bunlar şu anda Bakanlar Kurulu’nun kararıyla riskli alan olarak iki bölge ilan edildi. Bunun dışında yaklaşık 20 civarında alanın dönüşümünü planlıyoruz.” dedi.
15 YILLIK DÖNÜŞÜM PLANLARI HAZIR
Hedeflerinin 15 yıl içerisinde Küçükçekmece’yi daha yaşanılabilir ve güvenli bir yapıya kavuşturmak olduğunu ifade eden Başkan Yeniay, şunları söyledi; “Hedefimiz, 15 yıl içerisinde yaklaşık 51 bin 96 birim yapının bulunmuş olduğu bu alanın tamamını tasfiye etmek, yeniden inşa etmek. Bu çalışma önümüzdeki 15 yıllık bir planlamadır. Bölgemizdeki riskli yapıları riskten arındırırken, aynı zamanda da yeni bir planlama anlayışını ortaya çıkarmaya hedefliyoruz. Şu günler tabiri caizse nefes almaya vakit bulamadığımız günler. Hedef 15 yıl içerisinde Küçükçekmece’mizdeki bütün riskli yapılardan bölgeyi arındırmak, hem ilçemizi hem insanımızı hak etmiş olduğu noktaya taşımak.” diye konuştu.
DEPREM’DEN KORKMAMALIYIZ
TMMD Başkanı Özcan Soysal, ise yaptığı konuşmasında “Dönüşüm tamamlandığında kendimizi Japonya’da ki insanlar gibi güvenli hissedeceğiz. Japonya’da her an deprem olabiliyor, insanlar buna hazırlıklı, tedbirlerini alıyor ve korkmuyorlar. Öncelikle kentsel dönüşümü doğru ele almak ve bunu sonuçlandırmak şarttır. Onun için kentsel dönüşüm olmazsa olmaz bir olgudur” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun yaptığı konuşmada, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm ile çevre dostu enerji verimliliği, iklim duyarlılığı, dayanıklı, nitelikli sürdürülebilir yaşam alanlarını meydana getirmek, kentsel ve kırsal yerleşime ve yapılaşmalara dair politikalar oluşturmak, rehberlik etmek ve yapılan çalışmaları denetlemek üzere görevlendirilmiştir. Hedefimiz sağlıklı bir çevre ve imar düzeni kurmaktır.’’ dedi.
KAYBIMIZ BÜYÜK OLUR
Kentsel Dönüşüm Marmara Bölge Müdürü Bülent Babaoğlu, “İstanbul’da yaklaşık yüzde 60 civarında kaçak yapı mevcuttur. İstanbul’da olası bir depremin bilançosu ise 70 ile 90 bin arası can kaybı bekliyoruz. 500 bin de hasarlı konut bekliyoruz. Kentsel dönüşüm alanları sadece deprem riski olan alanlar değildir. Aynı zamanda kaçak alanlar, gecekondu alanlarıdır, bu yasa ile bunları da dönüştürmeyi hedefliyoruz’’ diye konuştu.
Toplantının sonunda konuşmacılar, katılımcıların sorularını yanıtladı.