27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm: Yeni yasa teklifi ve bilinçli adımlar nelerdir

Kentsel dönüşüm: Yeni yasa teklifi ve bilinçli adımlar nelerdir

Kentsel dönüşüm, şehirlerin modern ve güvenli bir geleceğe adım atması için oldukça önemlidir. Yeni yapılan düzenlemelerle bu dönüşüm sürecinin hem daha verimli hem de daha adaletli ilerlemesi amaçlanıyor.



Kentsel dönüşüm, deprem riskinin yoğun olduğu bölgelerdeki vatandaşlar için daha da önemlidir. Özellikle de İstanbul gibi şehirler, kentsel dönüşüm projelerinde yeniden inşa edilmelidir. Yeni ortaya çıkan yasa teklifi bu süreci daha adaletli ve verimli bir şekilde yürütmeyi amaçlıyor.

Rezerv alanlar ve düşük faiz imkanı

Yasa teklifi, rezerv bölgelerdeki mülk sahiplerine avantajlı faiz oranları ve esnek taksit imkanları getiriyor. Bu bölgelerdeki evler için vatandaşların bütçelerine uygun ödeme seçenekleriyle konut temini mümkün olacak.

Kira yardımı artışı

Kentsel dönüşüm projelerinin hızlanması ve vatandaşların bu sürece daha aktif katılımını sağlamak amacıyla kira yardımlarında artışa gidilmesi planlanıyor. Özellikle kira bedellerinin yüksek olduğu bölgelerde yapılacak ek yardımlar, ev sahiplerinin dönüşüm sürecine daha olumlu bakmalarına yardımcı olabilir.

Kentsel dönüşüm kararlarında üçte iki çoğunluğun onayı aranması fikri gündemde. Bu durum, dönüşüm süreçlerinde bireylerin daha aktif rol almasına olanak tanıyacak bir yenilik olarak değerlendiriliyor. Fakat, Anayasa'nın mülkiyet hakkını ne derecede koruduğu bu değişikliğin uygulanabilirliğini etkileyebilir.

Bu son düzenlemeler, kentsel dönüşüm sürecinin daha adil ve etkin bir biçimde ilerlemesini amaçlamaktadır. Vatandaşlara sunulan daha elverişli şartlar, risk altındaki yapıların ya güçlendirilmesini ya da yeniden inşa edilmesini hızlandırabilir. Kentsel dönüşüm projelerinin başarısında bu tür teşviklerin önemi unutulmamalıdır.

Kentsel dönüşüm: Yeni yasa teklifi ve bilinçli adımlar nelerdir

Kentsel dönüşüm sürecinde dikkate alınması gereken unsurlar

Şehirlerin güvenliği ve geleceği açısından önemli olan kentsel dönüşüm, önemli bir süreçtir. Bu süreçte her vatandaşın bilinçli bir şekilde adım atması önemlidir. Peki kentsel dönüşüm sürecinde bilinçli adımlar atarken neler yapılmalıdır? Kentsel dönüşüm sürecinde bilinçli adımları atmak için şu unsurları göz önünde bulundurmalısınız:

  • Güncel bilgilere ulaşmak 

  • Hakları ve sorumlulukları bilerek hareket etmek 

  • Mühendis, mimar ve diğer ilgili uzmanların görüşünü almak 

  • Kira yardımlarını araştırma

  • Komşularla irtibatı kesmemek

  • Hukuki destek almak

Tüm bunlar, evinizin bir süre tahliye edilme sürecinde mağduriyetinizi önleyecektir. 

Bursa'da kentsel dönüşüm kapsamında 96 bina yıkılıyor!

Kentsel dönüşüm yasanın detayları ortaya çıktı: İstanbullu konutuna, düşük ve uzun vadeli taksitlerle erişebilecek!

Kentsel dönüşümde yeni formül: Bakan Özhaseki, İstanbul'daki dönüşüm 50+1 formülü hayata geçecek!


Geri Dön