Emlak Terimleri

Kentsel dönüşüm yıkım tarihi!

Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında riskli olarak tespit edilen yapıların belli bir süre içerisinde yıkılması gerekiyor. Peki riskli yapıların ne zaman yıkılması gerekiyor? İşte kentsel dönüşüm yıkım tarihi...

Kentsel dönüşüm yıkım tarihi!

Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında riskli olarak tespit edilen yapıların belli bir süre içerisinde yıkılması gerekiyor. Maliklerin süreyi aşması ve yıkımı gerçekleştirmemesi halinde, yıkım işini ilgili merciler üstleniyor.


Riskli yapı yıkım sürecine dair gerekli bilgiler, kat maliklerine gönderilen tebligatta açıklanıyor. Burada yer alan bilgilere göre, yıkım için maliklere 60 günlük süre veriliyor. Bu sürenin geçmesi halinde son bir 30 günlük süre daha veriliyor.


Buna göre, kentsel dönüşüm yıkım tarihi riskli yapılar için 60 günlük süre oluyor. Ek süre ile birlikte verilen süreler içerisinde yıkımın gerçekleşmediği tespit edilirse Belediye Başkanlığı elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlerin durdurulması için ilgili kurumlara yazı yazılıyor ve ayrıca mülki amirliğe (valilik, kaymakamlık gibi) riskli yapının yıktırılmadığı bildiriliyor.


Kentsel dönüşüm yıkım zamanı ile ilgili yasal hükümler 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Tahliye ve yıktırma

MADDE 5- (1) Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda, öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esastır. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir.


(2) Uygulamanın gerektirmesi hâlinde, birinci fıkrada belirtilenler dışında olup riskli yapıyı kullanmakta olan kişilere de birinci fıkra hükümleri uygulanabilir. Bu kişiler ile yapılacak olan anlaşmanın, bunlara yardım yapılmasının ve enkaz bedeli ödenmesinin usul ve esasları Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.


(3) Uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre verilir. Bu süre içinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunulur. Verilen bu süre içinde de maliklerince yıktırma yoluna gidilmediği takdirde, bu yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, yıktırma masrafı ile gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılır veya yaptırılır.


(4) Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen usullere göre süresinde yıktırılmadığı tespit edilen riskli yapıların yıktırılması, Bakanlıkça yazılı olarak İdareye bildirilir. Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen yapılar, Bakanlıkça yıkılır veya yıktırılır. Uygulamanın gerektirmesi hâlinde Bakanlık, yukarıdaki fıkralarda belirtilen tespit, tahliye ve yıktırma iş ve işlemlerini bizzat da yapabilir.


(5) Bakanlık veya İdare tarafından yapılan yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verir.



Yıkım tebligatı nedir?