Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında hazırlanacak kentsel planlama ve kentsel tasarım çalışmalarında “Herkes İçin Engelsiz Dönüşüm Projesi” çalışmaları geliştirerek tüm kentsel mekânlarda, açık alan ve mimari düzenlemelerinde engelli vatandaşların da rahatça kullanabileceği konutlar yapmaya hazırlanıyor. Bakanlık, projeyle engelli vatandaşların kent sokaklarında, meydan ve parklarda en önemlisi kendi evlerinde karşılaştıkları sorunları çözmeyi planlıyor.
Engelli vatandaşları unutmadıklarını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dünyada çeşitli ülkelerde kentlerin ve kentsel mekânların, yaş, beceri ve durum farkı gözetmeksizin pek çok kişi tarafından kullanılabilmesine imkân sağlayan tasarım yaklaşımları olduğunu söyledi. Bayraktar, “Çoğu zaman tekerlekli sandalye kullanan kişiler için kent sokakları, meydan ve parkları ve en önemlisi evleri kendilerine engel teşkil ediyor. Basamaklar, sert rampalar ya da kullanılan kaldırım malzemeleri, sabit yükseklikler yüzünden yaşamlarında engeller oluşturuyor. ‘Herkes İçin Engelsiz Dönüşüm’, tüm kullanıcıların yararlanmasına olanak sağlayacak ve sonuçta engelliler, yaşlılar, çocuklar ve genelden farklı diğer insanlar etiketlenmeyecek veya soyutlanmayacak” dedi.
ENGELLİLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLECEK
Bakanlık projeyle, rampaları ortadan kaldıracak, basamaksız girişler ve ayarlanabilir yükseklikte mutfak tezgâhlarıyla engellilerin günlük yaşantılarında karşılaştıkları sorunları çözecek.
Kentsel dönüşümde herkesin sorunlarına çözüm bulmak için çalışmalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerin altyapı ve mimariden kaynaklanan sorunlarını da çözmeyi hedefliyor. Bakanlık dönüşümle birlikte kentsel mekânlarda ortak yaşam alanları oluşturarak, insanları daha çok sosyal yaşantının içine çekmeyi amaçlıyor.
Bakanlık, engelli vatandaşların yanı sıra bebekler, çocuklar, yaşlılar, hamileler ve hastalar içinde farklı düzenlemeler yapacak.
Bakanlık kent planı, kentsel tasarım ve mimari projeleri hazırlarken, akademik çevrelerin görüşlerini alacak. Projeler, hazırlanırken ulaşılabilirlik, hareketlilik, uyarlanabilirlik, konfor, anlam, güvenlik, duyusal uyarma ve sosyalleşme ilkelerine dikkat edecek.