Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümde 2. yıkım, Sarıgöl Mahallesi’nde başladı!

Geçtiğimiz yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı patlatma ile başlayan kentsel dönüşümde 2. yıkım, Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi’nde Başbakan Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımı ile gerçekleşti



Geçtiğimiz yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı patlatma ile başlayan kentsel dönüşümde ikinci yıkım, 6 Nisan'da Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi’nde yine Başbakan Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımı ile gerçekleşti. 


Toplam 5 il ve 8 ayrı noktadan canlı bağlantılarla başlayan yıkım ile ilgili Bakan Bayraktar; “2013’ün sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadar ise 400 bin birim bağımsız konut ve iş yerinin dönüşümünün başlatılmasını hedefliyoruz” dedi. 


Kentsel dönüşüm sürecinde iktidar-muhalefet ayrımı yapmadıklarını belirten Bakan Erdoğan Bayraktar; “Muhalefet kentsel dönüşüme karşı çıkıyor. Karşı çıkanlar yarın bir afet olsa halkımıza ne diyecek” şeklinde konuştu.


Yeniden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ikinci yıkım hareketinin düzenlendiği Gaziosmanpaşa’daki törende konuşan Bakan Bayraktar; “İstanbul genelinde Bağcılar, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa ve Kartal bölgelerinde toplam 32 bin 205, Sakarya Hendek’te 309, Rize’de 534, İzmir Karşıyaka’da 110 bağımsız bölümün yıkımını başlatıyoruz” dedi. Bakan Bayraktar, Diyarbakır’ın ünlü Suriçi bölgesinde de kentsel dönüşümün devam ettiğini sözlerine ekleyerek “Burada da 371 bağımsız bölümün yıkımını başlatıyoruz. Böylece bugün toplamda 33 bin 529 bağımsız birimin yıkımını gerçekleştireceğiz” diye konuştu. 


5 ayrı il ve 8 ayrı noktadan canlı bağlantılarla düzenlenen ve güvenlik nedeniyle patlatma yöntemiyle yıkımın yapılmadığı törende, büyük bir kentsel dönüşüm seferberliği başlattıklarını ifade eden Bakan Bayraktar; “Bu çapta bir kentsel dönüşüm; AK Parti hükümetine nasip oldu. Siyaset demedik, hizmet dedik; politika demedik, vazife dedik. Sayın Başbakanımızın 1995 yılında İstanbul’da başlattığı Başak-Hilal Konutları Projesi, tam anlamıyla bir kentsel dönüşümdür. Başak konutları, şimdi Başakşehir ilçesi oldu” dedi. Bakan Bayraktar ayrıca, AK Parti Hükümeti döneminde de Ataşehir, Halkalı, Ispartakule ve Kayabaşı’nda da yeni şehirler kurulduğunu belirtti. 


Bugüne kadar 360 kuruluşa lisans verildi

Riskli bina tespiti yapabilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bugüne kadar 360 kurum ve kuruluşa lisans verildiğini açıklayan Bakan Erdoğan Bayraktar; “6306 Sayılı Kanun kapsamında; 25 alanda risk tespiti yaptık. Toplam büyüklüğü 4 bin 242 hektar olan bu alanlarda yaklaşık 217 bin bağımsız birim bulunmakta. Vatandaşlarımız tarafından yapılan müracaat neticesinde tespit edilen riskli bağımsız bölüm sayısı ise 11 bin 617’dir” diyerek, belediyeler tarafından da Bakanlığa ulaştırılan riskli bağımsız bölüm sayısının 65 bin olduğunu kaydetti. 


Hedef 2014 sonuna kadar 400 bin bağımsız birimi dönüştürmek

Bugüne kadar yıkımı gerçekleştirilen 13 bin 386 bağımsız konut ve işyeri ve bugün yıkımı başlatılan 33 bin 529 konut ve işyeri ile birlikte toplam 46 bin 915 rakamına ulaşıldığını vurgulayan Erdoğan Bayraktar, tespiti yapılan ve yapılacak riskli binalardan, 2013 yılı sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadar ise 400 bin bağımsız konut ve işyerinin dönüşümünü başlatmayı hedeflediklerini belirtti. 


Erdoğan Bayraktar; “Bu proje, insanımızın canını korumaya yönelik bir projedir. Diğer taraftan, kentsel dönüşüm sadece eskiyen, kaçak ve afet riski taşıyan evleri yenilemek de değildir. Enerji tasarrufuna yönelik bir projedir. Çevreye duyarlı yerleşimler oluşturmaya ve insanımızın hayat kalitesini artırmaya yönelik bir projedir” dedi. 


Bakan Bayraktar; “Önümüzdeki 10 yıl içinde; 2023’e kadar atık su arıtma sorunlarını halletmiş, katı atık bertaraf tesislerini en modern şekilde kurmuş, iklim değişikliği stratejisine tam uyumlu, sera gazı emisyonlarının azaltılması kriterlerinde Avrupa’yı yakalamış bir Türkiye hedefliyoruz” dedi. 

“Kayıt dışı ekonomiyi önlemede, inşaat sektörünü disipline edeceğiz” 


Dönüşümü; hazırlıklı belediyelerle, rızaya dayalı ve gönüllülük esasına göre yürütülecek kentsel dönüşüm sürecinde imar, ruhsat, denetim, teknik müşavirlik sistemlerinin gelişeceğini kaydeden Bakan Erdoğan Bayraktar; “Yapı sektörü ve yapı malzeme üretimi gelişecek. Ara teknik elamanlar yetişecek. İmar planları ve kentsel tasarımlarda ileri dünya standartlarını yakalayacağız ve kayıt dışı ekonomiyi önlemede, inşaat sektörünü disipline edeceğiz” dedi. 


Muhalefet kentsel dönüşüme karşı çıkıyor

İktidar-muhalefet ayrımı yapmadıklarını sözlerine ekleyen Bakan Erdoğan Bayraktar “Muhalefet kentsel dönüşüme karşı çıkıyor. ‘Niye karşı çıkıyor?’ anlamak mümkün değil. Biz kentsel dönüşümü; rızaya dayalı, gönüllülük esasına göre yürütüyoruz. Vatandaşlarımız memnun ve büyük bir beklenti içinde. Vatandaşlarımıza kira yardımı yapıyoruz, kredi desteği veriyoruz. Bugüne kadar kanun kapsamında Kartal, Esenler, Beyoğlu, Şanlıurfa ve Kırşehir’de toplam 2 bin 652 hak sahibine 15 milyon 404 bin 200 TL kira yardımı ödendi. Eğer bu rantsa, halkımıza helali hoş olsun. Yarın bir afet olursa, bir deprem olursa; muhalefet, halkımıza ne diyecek?” dedi.