Kentsel dönüşümde 400 milyar dolarlık iş var, kalifiye eleman yok!
Van depremi ile gündeme gelen 400 milyar dolarlık Kentsel Dönüşüm Projesi, iş makinacılarını telaşlandırdı. Projenin yüzde 20lik kısmında yer alacaklarını belirten İMDER Başkanı Divriş, "59.600 adet iş makinamız var, ancak kalifiye elamanımız yok" diye ko
Van depremi ile gündeme gelen 400 milyar dolarlık Kentsel Dönüşüm Projesi, iş makinacılarını telaşlandırdı. Projenin yüzde 20lik kısmında yer alacaklarını belirten İMDER Başkanı Divriş, "59.600 adet iş makinamız var, ancak kalifiye elamanımız yok. Bu bizleri endişelendiriyor" dedi.Hükümetin Türkiyeyi kapsayacak 400 milyar dolarlık Kentsel Dönüşüm Projesi iş makinaları sektörünü telaşlandırdı.
İş ve inşaat makine ekipmanları sektörü olarak Kentsel Dönüşüm Projesinin yüzde 20lik kısmında yer alacaklarını ifade eden Türkiye İş Makinaları Distribütörleri İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş, 59 bin 600 adet ağır iş makinamız var, ancak kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Hükümetimizin açıkladığı Kentsel Dönüşüm Projesine katkı sağlayabilmemiz için kalifiye eleman sorunumuzu bir an önce azaltmalı, sonra da tamamen ortadan kaldırmalıyız. Sektörün iki güçlü kuruluşu İMDER & İSDER hem bu projeye hazırlık hem de sektörümüzün geleceği için kalifiye eleman sorununa el attı. Önümüzdeki dönemde artan iş makinası parkının ihtiyaç duyacağı eleman talebini karşılamak için birçok ilde İş ve İSTİF makinaları üzerine eğitim verecek okullar açmayı planlıyor dedi.
İş makinaları sektörünün tamamen yatırımlarla paralel hareket eden bir sektör olduğuna dikkat çeken Cüneyt Divriş, Alt yapı, üst yapı, inşaat, maden ve endüstri sektörleri tamamen bizim hizmet alanlarımızı kapsıyor. Dolayısıyla Türkiyede gerçekleştirilecek her türlü proje bizleri heyecanlandırıyor dedi. Kentsen Dönüşüm Projesinin sektör için çok büyük ve önemli bir proje olduğunu belirten Cüneyt Divriş, Özellikle deprem gibi doğal afetlere karşı yapılacak olan bu ve bu tür projeleri sektör olarak içtenlikle destekliyor ve inanıyoruz. Çünkü bu projelerde insan hayatı ön planda dedi. İlk etapta 100 milyar dolar ile başlanacak olan projenin zamanla 400 milyar dolara kadar çıkacağını ifade eden Cüneyt Divriş, iş makinaları ve inşaat ekipmanları sekörü olarak toplam maliyetin yüzde 20lik kısmında yer alacaklarını belirtti.
7 yaş sınırında 59.600 adet iş makinası var
Sektörün makine parkına da değinen Cüneyt Divriş, Şu an sektörümüzde 7 yaş sınırında 59 bin 600 adet ağır iş makinası bulunuyor. Toplam istihdam sayımız ise 14 bin dedi. Bu yıl Türk ekonomisine yaklaşık 5 milyar dolarlık bir katkı sağlayacaklarını söyleyen Cüneyt Divriş, Bu yılın ilk 10 ayında 9 bin 150 adet ağır iş makinası satışı yaptık. Geçen yıla göre bu rakam yüzde 52 oranında artmış durumda dedi. Sektörün elindeki iş makinasına karşılık kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını açıklayan Cüneyt Divri, özellikle Kentsel Dönüşüm Projesi nedeniyle bu sorunu bir an önce çözmek zorunda olduklarını, aksi takdirde sektör olarak projenin işleyişinde zorluk yaşayacaklarını belirtti.
Birçok ilde iş makinaları okulu açılacak
Sektörün kalifiye eleman sorununu çözmek için mesleki eğitim seferberliği başlattıklarını anlatan Cüneyt Divriş, Sektörün iki güçlü kuruluşu İMDER & İSDER olarak bu konuya el attık. Geçtiğimiz aylarda 1.6 milyon TL harcama yaparak Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde İş ve İSTİF Makinaları Okulunu inşa ettik ve eğitime açtık. Önümüzdeki dönemde artan iş makinası parkının ihtiyaç duyacağı eleman talebini karşılamak için birçok ilde İş ve İSTİF makinaları üzerine eğitim verecek okullar açmayı planlıyoruz. Hükümetimizin açıkladığı Kentsel Dönüşüm Projesine katkı sağlayabilmemiz için kalifiye eleman sorunumuzu önce azaltmalı, sonra da tamamen çözmeliyiz diye konuştu. Kendi projelerinin yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) tüm Türkiyeyi kapsayan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesine de destek verdiklerini ifade eden Cüneyt Divriş, Bu projeler başta iş makinaları olmak üzere tüm sektörlerin kalifiye eleman sorununu çözecek dedi.
Hürriyet