27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde 50+1 formülü bu hafta Meclis'te!

Kentsel dönüşümde 50+1 formülü bu hafta Meclis'te!

Hükümet kentsel dönüşüm için düğmeye bastı. Bu kapsamda, AK Parti'nin bu hafta Meclis'e sunacağı kanun teklifine göre, kentsel dönüşümde kat maliklerinin anlaşma oranı yeniden şekillenecek. İşte detaylar...



Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırıldı. Meclis, Kentsel dönüşüm yasasında önemli bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. 

AK Parti'nin bu hafta Meclis'e sunacağı kanun teklifine göre, kentsel dönüşümde kat maliklerinin anlaşma oranı değişecek. 

Yeni yasayla beraber anlaşma oranı üçte ikiden, salt çoğunluğa çekilecek. Bu durumda kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile karar alınabilecek. Mevcut yasaya göre, kentsel dönüşüm kararı için üçte iki çoğunluk aranıyor.

BU HAFTA MECLİS'TE

Sabah'ın haberine göre, AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiler, Kentsel Dönüşüm Yasası ile kentsel dönüşümlerde kat malikleri arasında yaşanan anlaşmazlıklardan kaynaklanan uzayan süreçlerin kısaltılması hedefleniyor.

Teklifin komisyondaki görüşmelerinde, ortaya çıkacak pozitif ve negatif durumların etki analizi ele alınacak. Teklifle, ulaşılamayan kat malikleri nedeniyle uzayan kentsel dönüşüm süreçlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Tebligat Kanunu'ndan kaynaklı gecikmeleri engelleyecek düzenlemeler de teklifte yer alacak.

 Kentsel dönüşümde 50+1 formülü bu hafta Meclis te!

Söz konusu teklif kapsamında, ulaşılamayan kat malikleri sebebiyle uzayan kentsel dönüşüm sürelerinin kısaltılması planlanıyor. 

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümün üç temel bileşeni olduğuna dikkat çekerek Bakanlık, belediyeler ve vatandaşların bu süreçte önemli roller üstlendiğini aktardı.

Özhaseki, kentsel dönüşüm projelerine katkı sağlamayan belediye başkanlarına eleştirilerde bulunarak "Üzülerek görüyoruz ki bazı belediye başkanları bu meseleye gereken önemi vermiyorlar, sanki kentsel dönüşüm ihtiyacı yokmuş gibi davranıyorlar. Dışarıda vakit geçiriyorlar, diğer konularla ilgileniyorlar ancak riskli bölgelerde gereken çalışmayı yapmıyorlar" dedi. 

Bakan Özhaseki, vatandaşlara seslenerek, "Değerli vatandaşlarımız, unutmayın ki kentsel dönüşümün üçüncü ayağı sizlersiniz ve en önemli ayağı da sizlersiniz" dedi.

İSTANBUL'A ÖZEL KENTSEL DÖNÜŞÜM

Özhaseki, İstanbul'u özel bir genel müdürlüğe dönüştürmeyi planladıklarını ve bu genel müdürlüğün sadece İstanbul ile ilgileneceğini söyledi. Bu birimin kendi bütçesi olacak ve gece-gündüz İstanbul'un dönüşümü için çalışacak. Ayrıca, bu projenin finansmanını sağlamak amacıyla hazine arazilerini değerlendireceklerini ve elde edilen gelirleri sadece kentsel dönüşüm için kullanacaklarını ifade etti.

Bakan Özhaseki, rezerv alanlar oluşturarak İstanbul'da yaklaşık 350 bin yeni konut inşa etmeyi planladıklarını da ekledi. Bu yeni konutlar, riskli bölgelerden insanları taşıyarak boşalan alanları da ilçe belediyelerinin sosyal donatılar için kullanabileceği yerlere dönüştüreceklerini belirtti. Bu kapsamlı proje ile İstanbul'un kentsel dönüşümü hızlandırılacak ve şehrin yaşam kalitesi artırılacak.

Mevzuat faizleri borsaya rakip olma yolunda! Yatırımcıların kafası karıştı! Faizler daha da yükselebilir

Dul maaşı sorgulama 2023! SGK dul aylığı nasıl sorgulanır? Dul ve yetim maaşında son dakika! 

TOKİ Ordu projesi yarın ihaleye çıkıyor! Bu ilçeye 112 konutluk yeni proje geliyor!


Geri Dön