Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümde 63 kaya mezarı bulundu!

Şanlıurfa’nın tarihi bölgelerinden olan Kızılkoyun’da yapılan kentsel dönüşüm ve tarihi yapıların yeniden canlandırılması ve Şanlıurfa’ya kazandırılması için yapılan çalışmalarda bulunan 2 yeni mağarada 2 tane kaya mezar gün yüzüne çıkarıldı...

Şanlıurfa Kızılkoyun’daki tarihi mağaralar gün yüzüne çıkarılıyor. Yapılan çalışmalarda 2. ve 4. yüzyıla ait önemli tarihi eserler bulundu.



Şanlıurfa’nın tarihi bölgelerinden olan Kızılkoyun’da yapılan kentsel dönüşüm ve tarihi yapıların yeniden canlandırılması ve Şanlıurfa’ya kazandırılması için yapılan çalışmalarda bulunan 2 yeni mağarada 2 tane kaya mezar gün yüzüne çıkarıldı.


Aynı sit alanında Haleplibahçe’de daha önce yapılan tarihi kazı çalışmalarında mozaikler ortaya çıkartılmıştı. Kamulaştırıldıktan sonra Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi arkeologlarının gözetiminde yapılan kazı çalışmalarında 2 yeni kaya mezar gün yüzüne çıkartıldı.


389 ev ve iş yerlerinin yıkımı esnasında yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan mağaraların, turizme kazandırılması için temizleme ve ilaçlama çalışmaları aralıksız devam ediyor. Yapılan çalışmalarda yeni mağara ve tarihi eserlerin ortaya çıkmasıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını daha da yoğunlaştırdı.


KUDEM Şube Müdür Vekili Nilüfer Ayık, “Kızılkoyun arkeolojik sit alanında kazı çalışmalarımız esnasında 2 yeni mağara bulundu. Mağara içerisinde bulunan mezarlarda o döneme ait kemiklere ve mezar ritüellerine ait bulgulara rastlandı. Müze Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde bulunan doneler müzeye taşındı” şeklinde açıklamada bulundu.


Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Seyfettin Gencer ise, “ Kentsel dönüşüm ve tarihi yapıların ortaya çıkarılarak cazibe merkezi haline getirilmesi amacıyla Şanlıurfa Eyyübiye ilçesinde Kızılkoyun olarak bilinen alanda kazı çalışmamalarına başlayarak şu ana kadar mağara şeklinde 63 kaya mezarı bulunmuştur. Yüzey temizleme ve sondaj çalışmaları esnasında gün yüzüne çıkarılan mağaraların içerisinde Roma dönemine ait kaya mezarını müze ve KUDEM arkeologlarının denetiminde yapılan çalışmalarda kemik kalıntılarında ve o dönemde cenazelerin defin merasimlerindeki ritüellerine rastlanarak müzede sergilenmek üzere, müze yetkilileri tarafından götürülmüştür” dedi.


Büyükşehir Belediye ekipleri tarafından büyük titizlikle yürütülen çalışmalar, yeni çıkan kaya mezarlarla birlikte ayrı bir heyecan uyandırdı. 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın tarihine ışık tutan Göbeklitepe’nin yanı sıra, Roma Döneminden kalan 2. ve 4. yüzyıllardaki kaya mezarları da Şanlıurfa’nın tarihine ayrı bir önem kattı.


TOKİ Haber