Kentsel Dönüşümde Adana Gerçeği konuşuldu!
Adana'da düzenlenen Tüyap İnşaat, Yapıda Yenilikler, IHS ve Kent Fuarları'nda Mimarlar Odası Adana Şubesi, kentsel dönüşümü anlattı. 'Kentsel Dönüşümde Adana Gerçeği' panelinde Mimar Sair Erhan Özbek'in moderatörlüğünde gerçekleşti.
ADANA'da Tüyap İnşaat, Yapıda Yenilikler, IHS ve Kent Fuarları kapsamında Mimarlar Odası Adana Şubesi, 'Kentsel Dönüşümde Adana Gerçeği' paneli düzenlendi.
Fuar alanında düzenlenen ve moderatörlüğünü Mimar Sair Erhan Özbek'in yaptığı panele Mimar D. Gökçe Çelik, Mimar Alim Erdoğan, Mimar Basri Gazi, Mimar Özkal Yüreğir, Mimar Emrah M. Güllüoğlu ve Mimar Can Durmuşoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Panelde konuşan Şehir Plancısı Faruk Göksu, 1960 - 1980 yılları arasında birinci dönüşüm sürecinin, kentlerde apartman ve gecekondu karakterinin ortaya çıktığını söyledi. Göksu, "1980'li yıllarda gecekondu dönüşüm süreci başladı. 1990'lardan sonra da 3. Dönüşüm sürecine girdik. Bu üç dönüşümün ortak özelliği yapıları yıkıp, yeniden yapılmasıdır. Daha yoğun yapıldığından kamusal alanlar küçülüyor. Bu yüzden 3'ncü dönüşüm farklı olmalıdır. Kentsel dönüşümler sadece yık-yap yönüyle ele alınmış. Üstelik ekonomik ve sosyal boyutuna bakılmadan. Büyük kentlerde geliştirilen kentsel dönüşüm projelerinde hem mekan hem de insanlar travma yaşıyor. Sosyal boyutu geliştiren modeller lazım. 5 katı yıkıp, on kat yapma yerine kendimize özgü kamusal alan yaratmaya, mahalleri daha yaşanabilir hale getirecek yeni modeller geliştirilmelidir."
Panelde daha sonra söz alan Mimar D. Gökçe Çelik, 'Kentsel Dönüşüm Nedir? Kentsel Dönüşüm Sürecini Ne Kadar Biliyoruz?; Mimar Alim Erdoğan, 'Kentsel Dönüşüm Mevzuatı'; Mimar Basri Gazi, 'Kentsel Dönüşümde Kaybettiklerimiz'; Mimar Özkal Yüreğir, 'Kat Maliklerinin/Mülk Sahiplerinin Yapması Gerekenler ve Mimarınıza Danışın'; Mimar Emrah M. Güllüoğlu, 'Mahalle Hakkı' Mimar Can Durmuşoğlu ise 'Kentsel Morfoloji Süreçleri' konu başlığıyla katılımcılara bilgi verdi.
Milliyet