Köşe yazıları

Kentsel dönüşümde anlaşma şartına uyulmazsa dava açılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kentsel dönüşümde bir yerimiz vardı. 10 gün içinde teslim olacak ama net 21 metrekare olması gereken dükkan 15 metrekare yapılmış. Alıp öyle mi hukuki süreci başlatayım? Nasıl bir yol izlemem lazım?' sorusunu yanıtladı.

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kentsel dönüşümde bir yerimiz vardı. 10 gün içinde teslim olacak ama net 21 metrekare olması gereken dükkan 15 metrekare yapılmış. Resmi noter sözleşmesinde 21 metrekare net yazıyor. Temiz ve pis su hattı da yapılmamış. Bunu teslim alayım mı? Alıp öyle mi hukuki süreci başlatayım? Hukuken sonuç ne olur? Nasıl bir yol izlemem lazım?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kentsel dönüşümde bir yerimiz vardı. 10 gün içinde teslim olacak ama net 21 metrekare olması gereken dükkan 15 metrekare yapılmış. Resmi noter sözleşmesinde 21 metrekare net yazıyor. Temiz ve pis su hattı da yapılmamış. Bunu teslim alayım mı? Alıp öyle mi hukuki süreci başlatayım? Hukuken sonuç ne olur? Nasıl bir yol izlemem lazım? l E.Ş. H

***

Okuyucumun sorusu çok karşılaşılan bir problem. Kentsel dönüşüm nedeni ile binalarını müteahhide vermişler. Her nedense bu işlerin sonunda çoğunlukla taahhüt edilen alandan daha küçük alan ortaya çıkıyor. Bunun ihtilaf kaynağı olmasının en büyük nedeni şu: Sözleşmede daire sahiplerine belli bir alanı kaplayan bağımsız bölüm teslim edileceği yazılıyor. Kabul edelim ki daire sahipleri için 100 metrekare (m2) daire inşa edileceği yazılıyor ama sonuçta 65 m2 daire teslim edilmek isteniyor.

Burada müteahhit diyor ki 100 m2 brüttür, bunun neti 65 m2’dir. İyi ama vatandaş neti-brütü bilir mi? Vatandaş içinde oturacağı 100 m2’lik daireyi bekliyor. Oysa brütte merpen boşlukları, asansör boşluğu vs. hesaba giriyor. Bu ölçü kesin olmamakla birlikte bizler brütün yüzde 15’ini çıkarıp geri kalanı net daire ölçüsü olarak ele alıyoruz. Bu oran site şeklindeki yapılarda bir miktar değişebiliyor zira orada ortak alanlar daha geniş yer kaplıyor. İşte problemin kökü bu.

***

Ancak okuyucum kendisine taahhüt edilenin net olduğunu yazmış. Yani kendisine net 21 m2 dükkan teslim olunmalı. Böyle bir durumda, teslim alabilir ama teslim alırken imzalayacağı teslim belgesinde bu hali ile görerek ve bilerek kabul ettiğine ve teslim aldığına dair bir beyanda bulunmamak, hatta yasal hakları saklı kalmak kaydı ile teslim aldığına dair bir şerh düşerek teslim almak olsun.

Teslim aldıktan sonra da eksikliğin neden olduğu değer kaybının kendisine ödenmesi için müteahhit aleyhine bir ay içinde dava açmalı. Zira bu husus açık ayıp olarak kabul edilir ve ilk fırsatta dava açması gerekeceği bilinmelidir. Dava açma süresi uzarsa bu durumu kabul ettiği anlamı çıkar.